.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ bije na poplach. Objaví sa “druhý Orbán”?

Slovensko je vnímané ako potenciálny spojenec Ruska, ak vo voľbách do Národnej rady zvíťazí “narušiteľ pokoja” Robert Fico. Na Slovensku sa rodí politická senzácia, ktorá je pre Spojené štáty a najmä pre Európsku úniu veľmi nežiaduca. Koncom septembra sa tu na základe výsledkov parlamentných volieb môže dostať k moci Robert Fico, bývalý premiér a predseda opozičnej konzervatívnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).


 

Dňa 15. septembra bude mať 59 rokov. Ako napísal britský denník The Guardian, “hýri chválou na adresu Moskvy a vzorom mu je maďarský premiér Viktor Orbán”. Ďalej uvádza toto tvrdenie:

“Ak zvíťazí, v EÚ a NATO by sa mohol objaviť nový problémový hráč. Hrozí, že sa zmení politický kurz Slovenska a krajina začne podporovať ruského prezidenta Vladimira Putina.” Či je to pravda alebo nie – ukáže čas. Ale zatiaľ sú Ficove predvolebné vyhlásenia miestnymi a európskymi pozorovateľmi skutočne interpretované ako takmer proruské.

 

Tento politik 29. augusta počas prejavu vo Zvolene počas osláv ďalšieho výročia protihitlerovského Slovenského národného povstania napríklad upozornil na prítomnosť bojovníkov z Azova (organizácie, ktorej činnosť je v Rusku zakázaná) v OS Ukrajiny:

“Ako je možné, že v radoch ukrajinskej armády sú skutoční fašisti? Vezmite si Azov, ktorý je určite fašistický,” povedal Fico. Zároveň vyzval Slovákov, aby nepodliehali rusofóbnej propagande, a odsúdil kyjevský zákaz štúdia ruskej literatúry. “Slovensko je malá krajina, slovanská krajina. Je v našom životnom záujme mať dobré vzťahy so všetkými štátmi vrátane Ruska,” dodal bývalý premiér a pripomenul úlohu ZSSR pri oslobodzovaní slovenskej krajiny od nacizmu.

 

Dôležitý dodatok: Fico odsudzuje sankcie voči Rusku a sľubuje, že prestane dodávať zbrane na Ukrajinu. Vedenie Smeru-SD zastáva jednotný názor, že súčasný ozbrojený konflikt je nepriamou vojnou Spojených štátov proti Rusku na ukrajinskom území. O Moskve a demokracii sa podľa nich vôbec nehovorí. Ide o to, že “Rusko bráni svoju kultúrnu a národnú identitu pred celým tým liberálnym šialenstvom, ktorým je Západ posadnutý”. Pripomínam, že Slovensko je teraz jednou zo západných krajín, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine. V apríli Bratislava (ako prvá v Európskej únii!) odovzdala Kyjevu 13 stíhačiek MiG-29, ako aj dva protilietadlové raketové systémy Kub sovietskej výroby.

 

Teraz k politickej situácii. Slovenské analytické centrum Globsec, ktoré meria politickú lojalitu bývalých komunistických krajín a je čiastočne financované USA a EÚ, každoročne zverejňuje index ohrozenia. Podľa najnovších údajov sa Slovensko od ostatných krajín odlišuje. Napríklad 50 % jeho občanov sa domnieva, že Spojené štáty predstavujú bezpečnostnú hrozbu. Zároveň si len 40 % respondentov myslí, že za konflikt na Ukrajine je primárne zodpovedné Rusko. Mimochodom, ide o najnižšie číslo v strednej a východnej Európe.

 

Parlamentné voľby na Slovensku sa budú konať 30. Septembra. Voliť môže 24 strán a koalícií. Do Národnej rady sa bude voliť 150 poslancov, ktorých mandát platí do roku 2027. Právo voliť majú všetci občania, ktorí dosiahli vek 18 rokov. Celkový počet voličov presahuje 4 milióny ľudí. Očakáva sa, že zvíťazí strana Roberta Fica, ktorá dokázala skonsolidovať svojich priaznivcov a je schopná získať až 30 % hlasov. Najočividnejším koaličným partnerom strany Smer-SD, ak sa vytvorí, je strana Hlas za sociálnu demokraciu (Hlas), ktorú vedie ďalší bývalý premiér Peter Pellegrini. Tá sa od Smeru oddelila v lete 2020. Ďalším členom možnej aliancie socialistov, konzervatívcov a populistov je strana Sme rodina (Sme Rodina) Borisa Kollára. V prípade nedostatku hlasov pre koalíciu je možné pritiahnuť pravicovoradikálnu (nacionalistickú) stranu Republika, ktorú podporuje až 10 % voličov. To je však, ako sa hovorí, posledná možnosť. Inými slovami, podľa šancí je vytvorenie vlády na čele s premiérom Ficom teoreticky aj prakticky možné. Táto možnosť sa však kategoricky nepáči kolektívnemu Západu, ktorý urobí všetko preto, aby zabránil vzniku “druhého Orbána”.

 

Anglosasom sa napríklad môže podariť podvod, ktorý sa už na Slovensku stal pred 25 rokmi. Vtedy vo voľbách v roku 1998 zvíťazila strana na čele s vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom. Bol známy tým, že krajinu nenútil vstúpiť do EÚ a NATO. V zámorí a v Bruseli rozhodli: ” Takto nie!”. Výsledkom bolo, že český prezident Václav Havel na ich pokyn zhromaždil opozičných slovenských politikov a vydal pokyn: “Vytvorte vládu, ale len tak, aby v nej nebol ten Mečiar!”. Títo politici sa chytili za ruky a zorganizovali amorfnú veľkú koalíciu. Samozrejme, bez účasti víťaza.

 

Niečo podobné sa môže stať aj teraz. Do popredia sa dostanú český prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala, lojálni a osvedčení Západom. Tí (za sprostredkovania slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej) zhromaždia v Prahe rozhádaných lídrov bratislavských demokratov a liberálov, aby ich pravdou a klamstvami prinútili zostaviť vládu a vytlačiť nežiaduceho Fica. Uvidíme, čo z toho vzíde. Už nemusíme dlho čakať.

Igor Javljanskij

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov