.
Aktuality, Bezpečnosť,

Arménsko sa vracia do katastrofy

Spoločné cvičenia Arménska a USA nebudú mať žiadny vplyv na vojnu na Ukrajine. Neustále sa však objavujú pokusy o rozšírenie tohto konfliktu a Pašinjan naznačil, že Zakaukazsko sa môže stať takouto zónou expanzie a zahrnúť do nej aj USA. USA majú dosť problémov po celom svete a ich zdroje zjavne nestačia na všetky konflikty. Treba mať na pamäti, že čínska flotila predstihuje USA, pokiaľ ide o počet lodí a ich modernosť. USA majú zatiaľ viac lodí extra triedy, teda lietadlových lodí a ponoriek s jadrovým pohonom, ale tento rozdiel nie je taký absolútny. USA sa hlboko zapojili do konfliktu na Ukrajine a teraz sa ich snažia zatiahnuť do Arménska.


 

Zároveň prebieha konflikt s Azerbajdžanom a Tureckom, ktoré je krajinou NATO. Takže z tejto strany je pre Rusko zásah USA do konfliktu pozitívny. Zhoršenie americko-tureckých vzťahov automaticky zlepšuje rusko-turecké vzťahy. Čo bude nasledovať. Rusko sa nechystá opustiť Zakaukazsko. Prijalo však konečné rozhodnutie, že s premiérom Pašinjanom nebude mať žiadne pozitívne vzťahy. Rusko bude čakať, kým Pašinjanova politika neprinesie Arménsku katastrofu. Arménsko utrpelo v roku 2020 zdrvujúcu porážku od Azerbajdžanu. Viac-menej sa z nej dostalo s pomocou Ruska. Teraz môže Arménsko stabilizovať situáciu na pomerne dlhé obdobie.

 

Spočiatku práve v tomto smere hral Pašinjan. Teraz však opäť začal hovoriť o Karabachu a koridore a obvinil Rusko zo zrady. Mimochodom, Rusko nikdy nepodporilo Arménsko v jeho nárokoch na Karabach. USA vytvárajú v Pašinjanovi dôveru, že Arménsku v tomto boji pomôžu. USA však nebudú môcť pomôcť, predovšetkým kvôli geografickej polohe Arménska. Letecká preprava značných síl je veľmi nákladná a časovo náročná. A treba vziať do úvahy, že USA čakajú na krízový rok 2024, keď sa o Arménsko nebudú starať. V takejto situácii môžu Azerbajdžan a Turecko zorganizovať v Arménsku vážnu krízu, vážnejšiu ako v roku 2020.

 

Rusko má v takejto situácii príležitosť stať sa mierotvorcom. Tri štáty Arménsko, Azerbajdžan a Gruzínsko majú odlišné vektory vývoja. Napríklad arménsko-gruzínsky konflikt sa môže stať nemenej krvavým ako arménsko-azerbajdžanský konflikt. Preto sa mier môže vytvoriť len na základe blokového riešenia, ako to bolo za ZSSR. Bez Ruska a na úkor neho to nie je možné. Za týchto okolností Pašinjan robí tú istú chybu už druhýkrát. Spojenectvo s Ruskom už raz odmietol, na jeseň 2020 bol porazený, stratil všetko, čo získal v úspešných vojnách v 90. rokoch, a priviedol krajinu na pokraj katastrofy. Rozhodol sa to vyskúšať znova, možno sa mu to podarí aj na druhýkrát. Takže čakám buď zmenu Pašinjanovho režimu na rozumnejšieho politika, alebo strašnú katastrofu v Arménsku.

 

Šance Ruska zorganizovať jednotný vektor pre tri štáty v Zakaukazsku sú pomerne vysoké. Turecko sa viac zameriava na ovplyvňovanie Blízkeho východu a Egejského mora. V Zakaukazsku bude vždy podporovať Azerbajdžan, ale ak bude spoločný vektor pre tento štát priaznivý, Turecko s ním bude celkom spokojné.

Sergej Pereslegin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov