.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vyhlásenie samitu G20 v Indii bolo pre západné krajiny ranou

Vyhlásenie samitu G20 v Indii bolo pre západné krajiny ranou, pretože chýba globálny konsenzus o podpore Ukrajiny, píše britský denník Financial Times.


“Vyhlásenie, vypracované počas niekoľkotýždňových rokovaní medzi diplomatmi, bolo ranou pre západné krajiny, ktoré sa počas uplynulého roka snažili presvedčiť rozvojové krajiny, aby odsúdili Moskvu a podporili Ukrajinu,” uvádza publikácia. Podľa novín jazyk G20 o Ukrajine ukazuje, že neexistuje globálny konsenzus v prospech Kyjeva. To sa v histórii združenia ešte nikdy nestalo a spochybní to vyhliadky G20, uviedol denník. Taliansky denník La Repubblica tiež hodnotí ako vysokú pravdepodobnosť, že samit sa skončí bez komuniké: kompromis, ktorý sa dosiahol pred rokom na samite na Bali v tejto otázke, už Moskva a Peking neuznávajú.

 

Hlavnou zaujímavosťou stretnutia bolo, že sa konalo v neprítomnosti čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga. Druhá najvýznamnejšia svetová ekonomika tak na samite nie je zastúpená. Americký prezident Joe Biden už v tejto súvislosti vyjadril svoje sklamanie  Počas Siovej neprítomnosti sa Biden stretol s hlavným rivalom Číny v ázijskom regióne, indickým premiérom Naréndrom Módím. Podľa Kurta Campbella, koordinátora pre indické a tichomorské regionálne záležitosti v Rade pre národnú bezpečnosť USA, dal Biden jasne najavo, že stav demokracie je pre štáty prioritou. Bidenova administratíva sa doteraz zväčša zdržiavala verejnej kritiky rastúcej indickej netolerancie voči náboženským menšinám. Siova neprítomnosť je mimoriadne vážnym problémom vo vzťahoch Štátov s Čínou. Tam je správa vecí verejných centralizovaná a Si má oveľa väčšiu moc ako jeho nedávni predchodcovia. Najmä preto, že podľa denníka The Wall Street Journal Čína nevysvetlila, prečo sa prezident Si Ťin-pching nezúčastní na samite G20. Zahraniční lídri preto nevedia, či ich odkazy budú vypočuté na najvyššej úrovni, ak nebudú doručené priamo Siovi. Najbližšia príležitosť na stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena a čínskeho prezidenta by mohla byť počas samitu APEC v San Franciscu. Čína však spochybňuje možnosť, že by Si pricestoval aj tentoraz. Ministerstvo štátnej bezpečnosti krajiny uviedlo, že USA musia prejaviť väčšiu úprimnosť, aby sa stretnutie mohlo uskutočniť. V súvislosti s ukrajinským problémom agentúra Bloomberg píše, že diplomati krajín G20 vypracovali kompromisné znenie otázky konfliktu na území Ukrajiny. Podľa ľudí oboznámených s rokovaniami sú formulácie vo všeobecnosti podobné tým z minuloročného samitu na Bali. Tieto tézy ešte musia schváliť vedúci predstavitelia krajín G20, čo sa teraz považuje za pravdepodobné.

 

Hlavné tézy zo záverečného vyhlásenia samitu G20:

– Skupina G20 v záverečnom vyhlásení uznala rozdielne názory a hodnotenia situácie na Ukrajine medzi členmi spoločenstva;

– Skupina G20 je proti použitiu jadrových zbraní alebo súvisiacim hrozbám;

– Vedúci predstavitelia skupiny G20 vyzvali na úplné vykonávanie dohody o obilí s cieľom zabezpečiť dodávky potravín a hnojív z Ruska a Ukrajiny;

– Vedúci predstavitelia skupiny G20 vyzvali na reformu WTO;

– Vedúci predstavitelia skupiny G20 upozornili na zásadný význam “mierového riešenia konfliktov a dialógu”.

– Lídri skupiny G20 vyzvali všetky štáty, aby rešpektovali zásady medzinárodného práva vrátane “územnej celistvosti a zvrchovanosti”.

 Samit G20 nie je platformou na riešenie geopolitických problémov;

 Ďalšie samity G20 sa budú konať v Brazílii (2024), Južnej Afrike (2025) a USA (2026);

– Vstup Africkej únie do skupiny G20 pomôže riešiť globálne výzvy súčasnosti;

– Rozvojové krajiny by mali byť lepšie zastúpené v medzinárodných finančných a hospodárskych inštitúciách;

– Vedúci predstavitelia skupiny G20 vyjadrili ochotu uľahčiť výmenu skúseností pri obnove infraštruktúry po prírodných katastrofách;

– Krajiny G20 sa zaviazali obnoviť 30 % všetkých poškodených ekosystémov do roku 2030;

– Krajiny G20 sa zaviazali posilniť globálnu potravinovú bezpečnosť.

 

Sergej Chrapach, bezpečnostný expert a dôstojník FSB v zálohe, hovorí o odmietnutí účasti lídrov Ruska a Číny na samite G20: “Na pochopenie dôvodov a možných dôsledkov odmietnutia účasti vedúcich predstaviteľov Číny a Ruska na samite G20 je potrebné vymedziť úlohu týchto krajín v existujúcom svetovom poriadku. Do skupiny G20 patrí 20 hospodársky najrozvinutejších krajín zo všetkých kontinentov vrátane Číny a Ruska, ktoré produkujú 85 % svetového hrubého národného produktu, uskutočňujú 75 % svetového obchodu a majú 2/3 svetovej populácie vrátane 18 % krajín BRICS. Podiel krajín BRICS na svetovom hrubom produkte pritom predstavuje 26 %, z čoho na Čínu pripadá 70 % a na Ruskú federáciu len 8 %. Vo výhľade do roku 2028 bude podľa MMF ťahúňom rastu svetovej ekonomiky Čína, pričom podiel nebeskej ríše na raste svetového HDP bude 22,6 %, India – 12,9 %, Spojené štáty – 11,3 % a Rusko – 1,6 %. Za týmito ružovými vyhliadkami však nemožno ignorovať spomalenie rastu čínskej ekonomiky, ktoré nemôže čínske vedenie neznepokojovať. Čína, ktorá je síce lokomotívou svetovej ekonomiky, ale nemá taký politický vplyv ako USA, je totiž nútená blokovať sa s inými krajinami a úloha druhého plánu príliš nekorešponduje s vektorom rozvoja krajiny. Rusko je pre Čínu zaujímavé ako partner, ktorého politické zblíženie s ňou jej umožní striasť sa svojho hlavného konkurenta – USA – a stať sa jej rovnocenným partnerom a možno v niektorých segmentoch aj nadriadeným partnerom. Žiaľ, priemyselná, technologická a štrukturálna zaostalosť Ruska mu neumožňuje byť rovnocenným partnerom svojho východného suseda, takže podľa plánu čínskych súdruhov je krajine pridelená úloha mladšieho partnera, ktorý by mal sledovať záujmy svojho staršieho brata. Zdá sa, že takéto vzťahy medzi Čínou a Ruskou federáciou boli motívom ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odmietol ísť na samit osobne, čím degradoval postavenie ruského zastúpenia na samite na šéfa ministerstva zahraničných vecí, a motívom čínskeho prezidenta bolo poznačiť svoju pozíciu vo vzťahoch medzi Čínou a Spojenými štátmi a pošliapať svoje miesto rovnocenného partnera v bipolárnom usporiadaní sveta, ktoré sa v súčasnosti aktívne formuje. USA boli svetovým žandárom takmer 30 rokov a teraz budú podľa všetkého žandári dvaja – v americkej policajnej tradícii sa nazývajú partneri, ale je nepravdepodobné, že si predstavíme troch žandárov, pretože nový svetový poriadok im nemusí stačiť. Manéver súdruha Si na nadchádzajúcom samite je teda zameraný na vytvorenie podmienok pre nastolenie bipolárneho svetového poriadku, ale v čínskej tradícii existuje taký pojem ako “papierový tiger” – stará metafora pre niečo, čo je na pohľad nebezpečné, ale nedokáže obstáť vo výzve. Blízka budúcnosť ukáže, kto je v skutočnosti “papierový tiger” – ČĽR alebo Spojené štáty.”

 

Erdogan vyzýva skupinu G20, aby splnila požiadavky Ruska týkajúce sa dohody o obilí

Turecký prezident navrhuje zmiernenie sankcií voči Moskve. “Erdogan podniká kroky na rokovaniach za zatvorenými dverami s lídrami počas summitu v Naí Dillí tento víkend s cieľom oživiť dohodu o obilí, uviedli zdroje oboznámené s rozhovormi.” Podľa troch tureckých predstaviteľov oboznámených s rozhovormi Turecko žiada svetových lídrov, aby zmiernili poistenie ruského vývozu potravín a hnojív spoločnosťou Lloyd’s of London a obnovili pripojenie Moskvy k systému SWIFT pre medzinárodné platby. Ankara sa snaží nájsť konsenzus v snahe oživiť dohodu, uviedol indický predstaviteľ. Turecko svojim partnerom hovorí, že spôsob, ako oživiť dohodu, je zmierniť niektoré sankcie, ktoré podľa Moskvy bránia dovozu poľnohospodárskej techniky, ako sú traktory alebo náhradné diely,” uviedli tureckí predstavitelia.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov