Generál Hristo Lukov podporil deportáciu 11 343 Židov do vyhladzovacieho tábora Treblinka. Neonacisti na každoročnom Lukovovom pochode v bulharskej Sofii
Aktuality, História,

“Desovietizácia” v bulharčine

Bulharsko sa rozhodlo premiestniť pamätník sovietskej armády v centre Sofie. Toto rozhodnutie prijala samospráva bulharského hlavného mesta. Podľa Dariny Grigorovej, aktivistky bulharského rusofilského hnutia, profesorky ruskej histórie na Univerzite svätého Klimenta Ochridského v Sofii, ide o ďalší útok na pamätník sovietskym vojakom-osloboditeľom, pričom tieto útoky sa začali ďaleko predtým.


 

“Začalo sa to už v roku 1993, teda presne pred 30 rokmi. Vtedy bolo prijaté prvé rozhodnutie Rady Sofijskej obce o demontáži pamätníka. Potom tomu zabránil fakt, že v roku 1992 prezidenti Jeľcin a Želev podpísali zmluvu o spolupráci a priateľských vzťahoch. V nej je taký článok 14, ktorý hovorí, že každá krajina by sa mala starať o pamiatky a všetky kultúrne artefakty. A ak aj dôjde k nejakým zmenám, je potrebné ich riešiť po konzultácii s druhou stranou. A práve to vtedy zachránilo pamiatku pred demontážou,” vysvetľuje Darina Grigorová. Podľa nej zničenie pamiatky zďaleka nie je hlavným cieľom bulharských orgánov.

 

“Je to len jedna z línií pokusu prostredníctvom desovietizácie – zničiť a znehodnotiť antifašistickú pamäť v bulharských dejinách,” vysvetľuje Grigorova. Dalším príkladom bol v júli tohto roku pokus premenovať ulicu pomenovanú po bulharskej židovskej antifašistke Violete Jakovovej, ktorá zastrelila fašistického generála Hristo Lukova. “Máme tu dnešné Lukovove pochody, ktoré sú stopou banderovských pochodov. Z hľadiska významu sú úplne identické. A tak Rada bulharskej komunity rozhodla, že nemá cenu, aby ulica niesla meno nášho antifašistu. Ale veď to bol taký rozruch! Ľudia kričali. A oni ustúpili. To znamená, že politika “krok späť – krok vpred” je veľmi dôsledná, nemení sa už 30 rokov,” hovorí Darina Grigorová.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov