Námestník ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov sa v Burkine Faso stretol  s prezidentom a vojenským vedením krajiny. Predtým navštívil Líbyu a Sýriu.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nie je to prevrat, je to palácový prevrat

Situácia v Gabone sa začína vyjasňovať. Najprv sa v pondelok 4. septembra uskutoční mimoriadne zasadnutie Hospodárskeho spoločenstva stredoafrických štátov (ECCAS) o situácii v Gabone. V pondelok tiež generál Brice Oligie Nguema zloží prísahu pred ústavným súdom ako prezident “prechodného obdobia” a prvýkrát vystúpi na verejnosti. ECCAS v regióne strednej Afriky plní rovnakú úlohu ako ECOWAS v západnej Afrike. A tak bolo mlčanie v prvých dňoch prevratu tejto významnej regionálnej organizácie, ak nie zvláštne, tak veľmi objavné. A najmä v kontraste s podobnou situáciou v Nigeri a so spôsobom, akým sa vedenie ECOWAS správalo od prvého dňa (ultimáta a opäť ultimáta). Tentoraz vidíme oneskorenú reakciu a určitý tlak na nové gabonské orgány. Ale žiadne ultimáta a žiadna militaristická rétorika. Voľba je jednoznačne v prospech rokovaní.


 

Po druhé, dochádza ku korekcii pozície gabonskej opozície. Namiesto počiatočnej eufórie došlo k uvedomeniu si sebaklamu. Hlavná gabonská opozičná skupina Alternance 2023, ktorá sa vyhlásila za legitímneho víťaza minulých volieb, dnes vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby povzbudilo juntu k odovzdaniu moci armáde. Africká politika v sebe spája hĺbku ľstivosti s povrchnosťou naivity. V tomto prípade je naivné dúfať, že armáda, konkrétne generál Oligie Nguema, riskuje svoje postavenie, aby potom odovzdala moc politickým marginálom. Moc v Gabone v každom prípade zostane v klane Bongo. Presnejšie povedané, ešte nedozrel na silu, ktorá by mohla rovnocenne konkurovať rodine Bongo. A to nielen v rámci krajiny, ale aj v celom regióne.

 

V čerstvom rozhovore pre France24 gabonský opozičný predstaviteľ Ondo Ossa povedal, že vojenský prevrat v jeho krajine bol “palácovou revolúciou”, ktorá udržiava systém Bongo. “Nie je to prevrat, je to palácový prevrat,” týmito slovami charakterizoval politik situáciu v krajine. “Na veci sa musíte pozerať v ich kontexte. V prvom rade to nie je prevrat, je to palácová revolúcia. Oligie Nguema je bratranec Aliho Bonga… Rodina Bongovcov sa rozhodla, že Ali Bongo by mal odstúpiť, aby mohol účinne pokračovať systém Bongo,” vyhlásil. Smiešne je, že Ondo Ossa je v súčasnosti v Paríži a dúfa v pomoc Francúzska.

 

Štátne prevraty v Gabone a Nigeri ukazujú, že Afrika sa vymaňuje zo západnej koloniálnej závislosti.  V Gabone zvrhli 30. augusta miestne vojenské a špeciálne jednotky prezidenta krajiny, ktorý bol pri moci od roku 2009. Krajina bohatá na zdroje bola predtým profrancúzska. V posledných rokoch Spojené kráľovstvo a USA predbehli Francúzsko v súťaži o zdroje, ale veľká časť obyvateľov krajiny zostáva v chudobe. Podľa Andreja Areševa, politického pozorovateľa a experta z Nadácie pre strategickú kultúru, nie je pozícia nových gabonských orgánov zatiaľ jasne definovaná. Na jednej strane sú za zachovanie existujúcich dohôd a zmlúv so západnými spoločnosťami. Na druhej strane opozícia, ktorej konanie viedlo k prevratu, uprednostňuje spravodlivejšiu revíziu týchto dohôd. “Nemožno si nevšimnúť, že udalosti v Nigeri a Gabone sa odohrali počas a po skončení rusko-afrického samitu v Petrohrade. Medzi Ruskom a Gabonom existujú určité kontakty a treba dúfať, že ak sa potvrdí protikoloniálny charakter krokov nových orgánov, bilaterálne vzťahy dostanú ďalší impulz,” domnieva sa expert.

 

Zmenili názor na vojnu

Nigérijský prezident a súčasný šéf ECOWAS Bola Tinubu ponúkol povstalcom v susednom Nigeri deväťmesačnú lehotu na prechod k demokracii. Informoval o tom nigérijský portál Vanguard. Tinubu pripomenul, že samotná Nigéria sa po vojenskom prevrate v roku 1999 vrátila k civilnej vláde po deväťmesačnom prechodnom období, ktoré stanovila bývalá vojenská hlava štátu generál Abdulsalami Abubakar.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov