Japonská jednotka
Aktuality, História,

2. septembra 1945 bol podpísaný akt o bezpodmienečnej kapitulácii militaristického Japonska

Oficiálna ceremónia podpísania aktu o kapitulácii Japonska sa konala na palube americkej bojovej lode Missouri. Podľa dokumentu bola vyhlásená “bezpodmienečná kapitulácia japonského cisárskeho generálneho štábu, všetkých japonských ozbrojených síl a všetkých ozbrojených síl pod japonskou kontrolou bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú” Spojeneckým mocnostiam. Generálporučík K. N. Derevjanko bol poverený podpísať dokument v mene ZSSR.


 

Sovietsky zväz, plniac záväzky prijaté počas Krymskej a Postupimskej konferencie, vyhlásil 8. augusta 1945 Japonsku vojnu. Už 9. augusta začala Červená armáda Mandžuskú strategickú útočnú operáciu (9. augusta – 2. septembra). Výsledkom dobre koordinovaných akcií sovietskych vojsk bola porážka nepriateľa, ktorá zohrala významnú úlohu pri oslobodení Číny a Kórey od japonských útočníkov a viedla k likvidácii predmostia agresie a hlavnej vojenskej a hospodárskej základne Japonska na ázijskom kontinente, ako aj k prudkému zníženiu odporu posledného spojenca Hitlera a jeho kapitulácii.  Japonsko plne akceptovalo podmienky Postupimskej deklarácie z roku 1945. Podľa tohto aktu boli z jej strany okamžite zastavené nepriateľské akcie a všetky japonské a Japonskom kontrolované ozbrojené sily sa bezpodmienečne vzdali.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov