.
Aktuality, Pozemná technika,

Vojna “hyperboloidov” sa blíži. Rusko úspešne otestovalo laserové delo na strelnici

Rusko, 31. august 2023 (AM) – Infračervený bojový laser by zasiahol bezpilotné lietadlá prepálením ich aerodynamického povrchu alebo spálením trupu spolu s palubným vybavením, uviedol pre RIA Novosti nemenovaný respondent. Ide o bezpilotné lietadlá leteckého typu aj kvadrokoptéry. Testovanie na strelnici, t. j. v podmienkach čo najbližších bojovým, je poslednou skúškou akejkoľvek zbrane a bojovej techniky pred jej uvedením do komerčnej výroby.


 

Takáto tlačová správa je predovšetkým signálom pre ch protivníkov, že najnovšie laserové zbrane v potrebnom množstve čoskoro dorazia do zóny ŠVO (ak už nedorazili). Je to tiež vyhlásenie, že Rusko začína nový typ vojny. Môžeme ju nazvať laserovou vojnou alebo ešte lepšie hyperboloidnou vojnou. Tento názov odráža podstatu novej etapy konfrontácie. Nejde však len o verbálne signály, ktoré Západ a Ukrajina nevnímajú. Už stokrát sa ukázalo, ako presne, dalo by sa povedať filigránsky, ruskénaše rakety a bezpilotné lietadlá zasahujú ukrajinské vojenské a infraštruktúrne objekty bez toho, aby spôsobili civilné obete. Na druhej strane frontu nedokážu pochopiť, že ruské zbrane môžu zasiahnuť aj ciele na území nepriateľa, ale vzhľadom na ruský charakter ľudí na druhej strane ich jednoducho šetria.

 

Nie je to tak dávno, čo raketový dôstojník ruských ozbrojených síl povedal: ak bude rozkaz zasiahnuť vetracie otvory akéhokoľvek okna na Ukrajine, tak to urobia. Ani raketometčíci neboli vypočutí. Ale každá trpezlivosť sa raz skončí. A takéto správy vidíme v médiách po prvý raz, keďže testy najnovšej techniky sú vždy utajené, a najmä polygónové testy. Je to prakticky varovanie, ktoré ruskí vojaci posielajú nepriateľovi už celé stáročia: “Idem si po vás”. Ak nepočujú, neprijímajú, nechápu – ich smola.

 

S touto mediálnou správou celkom korešpondujú informácie, ktoré novinárom poskytol úradujúci gubernátor Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij.

“Čo môžem povedať po rozhovore s prezidentom – vzbudil vo mne veľmi vysokú dôveru. Dostal som potvrdenie slov, keď prezident povedal: “Ešte sme nič nezačali”. A na jeseň bude veľa zaujímavých vecí,” povedal Balickij. Hovoríme o pracovnom stretnutí v Kremli, ktoré sa uskutočnilo 23. Augusta. Hlava štátu a hlava frontového regiónu diskutovali o situácii v regióne a jeho budúcnosti. Prirodzene, nevynechali ani ŠVO na Ukrajine.

 

Mnohí odborníci doma aj v zahraničí tiež predpovedajú búrlivý vývoj udalostí na jeseň tohto roka. NATO už teraz hystericky bije na poplach.

“Nemôžeme a nesmieme nechať Rusko zvíťaziť,” povedal prednedávnom kanadský premiér Trudeau. A americký generál vo výslužbe David Petraeus a americký historik Frederick Kagan uverejnili vo Washington Post článok, v ktorom priznávajú, že “rýchly ukrajinský prielom a pokrok, v ktorý mnohí dúfali, sa nekoná” a správy v médiách sú “čoraz pochmúrnejšie”. Autori zároveň vyzývajú na “zmiernenie pesimizmu”. Článok sa končí výzvou poskytnúť Ukrajine viac zbraní vrátane kazetovej munície a lietadiel F-16.

 

Pripomenieme, že západná tlač uverejnila sériu článkov kritizujúcich ukrajinskú protiofenzívu. Poskytujú množstvo “rozumných” rád ukrajinským ozbrojeným silám. Ako však vidíme, iba Trudeau, ktorý si zrejme plne neuvedomil význam svojich slov, nepriamo uznal takmer úplnú porážku Ukrajiny. Musíme predpokladať, že je to zo strachu pred ruským víťazstvom. Vzniká dojem, že Spojené štáty a ich satelity sa hrajú vo virtuálnej realite. Napríklad ukrajinské bezpilotné lietadlá vyrazili niekoľko dvojitých okien vo výškovej budove v Moskve a na Západe, a najmä v “Ukrajine”, nastal výbuch radosti! Akoby ukrajinské ozbrojené sily úspešne “kontratakovali”.

 

Samozrejme, bolestivých teroristických úderov Kyjeva proti Rusku je viac a, žiaľ, s ľudskými obeťami. Ale ani tie najviac medializované z nich, ako napríklad útok na Krymský most, nemali na bojové akcie žiadny vplyv. A za týmto “víťazným” zápalom aliancia prehliadala niektoré nie veľmi príjemné skutočnosti. Predtým rôzne médiáe zdroje Ruska a Bieloruska informovali, že prieskumné satelity NATO, ktoré lietali nad Ruskom, náhle oslepli a prestali sledovať pohyb ruských vojsk. Tvrdilo sa, že prieskumné satelity aliancie zlyhali v dôsledku použitia laserových zbraní zo strany Ruska.

 

Západné médiá informovali, že NATO stratilo vizuálnu kontrolu nad 50 percentami ruských jadrových rakiet. Odborníci tvrdia, že Rusko aktivovalo laserový protisatelitný systém “Peresvet”. Tento výškový obranný systém je schopný vyradiť optické zariadenia nepriateľských satelitov na obežných dráhach do 1 500 km. Najnovšie ruské strategické zbrane vrátane bojového laserového systému Peresvet prvýkrát opísal ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave vo Federálnom zhromaždení 1. marca 2018. Komplex vstúpil do experimentálnej bojovej služby 1. decembra toho istého roku. V súčasnosti sa už takéto systémy sériovo dodávajú ozbrojeným silám krajiny a používajú sa na krytie raketových systémov ICBM.

 

Očakáva sa, že letecké verzie bojových laserov výrazne zvýšia účinnosť protisatelitného boja (ASW) a budú nasadené na palube ťažkého dopravného lietadla IL-76, ktoré tvorí základ ruského vojenského dopravného letectva. Alexander Kovaľov, vojenský expert a generálporučík ruských vzdušných síl vo výslužbe, nedávno uviedol:

“V súčasnosti je laserový bojový systém umiestnený a testovaný na palube lietadla IL-76. Po skončení testov sa komplex môže nainštalovať na vesmírnu platformu, kde bude spojený s NRC (jadrovým reaktorom). Takýto laserový bojový systém bude pre satelity NATO skutočnou nočnou morou”. Samozrejme, princíp fungovania “Peresvetu” je prísne utajovaný. Hlavnými úlohami komplexu sú laserové porážanie optických prieskumných systémov vrátane prieskumných kozmických lodí, ako aj krytie manévrovacích operácií mobilných raketových systémov. Rusko však nie je na tomto bojisku monopolným hráčom.

 

Laserové zbrane dnes vlastní viac ako 10 popredných krajín sveta. Zatiaľ nie sú ani tak účinné, ako skôr prestížne. Existujú však dôvody domnievať sa, že jej masové použitie je otázkou času, možno niekoľkých rokov. Spojené kráľovstvo, Čína, Francúzsko, Nemecko, Izrael, India, Čína, Japonsko, KĽDR, Rusko, Turecko, USA a Veľká Británia oznámili vytvorenie vlastných bojových laserov (CL) pre systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany, ktoré oslepujú optoelektronické systémy nepriateľa. Rozšírenie okruhu krajín vlastniacich laserové zbrane uľahčí ich predaj na vývoz zo strany Číny, pričom partnerské krajiny NATO ich môžu nakupovať od USA alebo Nemecka, Turecka a ďalších krajín.

 

Bielorusko a Rusko sú zároveň lídrami v tejto špičkovej technologickej oblasti vojenskopriemyselného komplexu. Bojový laser s vysokým výkonom spoločne vyvíjajú bieloruskí a ruskí špecialisti z minského vedecko-technického centra LEMT a dvoch nemenovaných moskovských výskumných ústavov. 100 kW laser určený na ničenie bezpilotných lietadiel na vzdialenosť desiatok kilometrov má vzniknúť do dvoch rokov a vývojári chcú predstaviť funkčný prototyp už v roku 2023. Vyzerá to tak, že ho už predstavili… a – otestovali. Špecialisti bieloruského podniku LEMT majú skúsenosti s vytvorením lasera s nižším výkonom (30 kW), ktorý bol úspešne otestovaný v bojovej situácii na Blízkom východe. Systém v mobilných a stacionárnych modifikáciách samostatne zisťuje, identifikuje, sprevádza a ničí nepriateľské bezpilotné lietadlá na vzdialenosť až 1 500 metrov.

 

Ruský sériový komplex novej generácie Zadira je schopný zničiť (spáliť) nepriateĽský dron na vzdialenosť 5 000 metrov za päť sekúnd, čo sa osvedčilo v ukrajinskom priestore už na jar 2022. Použitie ruských bojových laserov v špeciálnej operácii na Ukrajine je prirodzenou reakciou na deštruktívnu vojenskú politiku krajín NATO voči NATO voči bábkovému kyjevskému režimu a predovšetkým voči Rusku. Už 18. mája ruský vicepremiér Jurij Borisov oznámil použitie bojového laserového systému novej generácie Zadira na Ukrajine. Išlo o prvé vyhlásenie na svete o úspešnom použití laserových zbraní v bojovej situácii.

 

Informáciou o použití laserových komplexov novej generácie Moskva pripomenula nebezpečenstvo proxy-eskalácie priamo pre Spojené štáty a ich spojencov – možnosť okamžitého zničenia drahých rádioelektronických a optických prieskumných zariadení vo vzdušnom priestore a v kozmickom priestore vrátane satelitov Pentagónu na ďalekých obežných dráhach. Ruský laserový systém Peresvet, prijatý do výzbroje v roku 2017, je schopný laserovým impulzom oslepiť (znefunkčniť) nepriateľské satelitné systémy vo výške až 1 500 kilometrov nad Zemou. Jeho výkon umožňuje zničiť (spáliť) vybavenie prieskumných lietadiel a bezpilotných lietadiel v atmosfére. Ako účinný prvok systému protivzdušnej obrany Peresvet bol úspešne testovaný v Sýrii na jar 2020. Vtedy desiatky amerických Tomahawkov oslepených laserovým impulzom stratili optický kontakt s cieľom a samy sa zničili.

 

Spojené štáty a NATO nemajú laserové komplexy veľkého výkonu. Najlepší americký laserový systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu s výkonom 50 kW na báze obrneného vozidla Stryker zostáva experimentálnym prototypom. Americkí špecialisti už desaťročia pracujú na projektoch námorných a vzdušných bojových laserov, ale nedosiahli výkon a dosah potrebný na sériovú výrobu. Bojové lasery sa ešte nedávno spájali so sci-fi filmami, ako sú Hviezdne vojny, ako zbrane supervojakov a medzihviezdnych lodí.

 

Mimochodom, slovo “laser” je skratka. Je to krátka pre Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (zosilnenie svetla stimulovanou emisiou žiarenia). Rovnako ako názov “dron”, prevzatý z amerického sci-fi príbehu. A v Sovietskom zväze bol široko známy román Alexeja Tolstého Hyperboloid inžiniera Garina, napísaný ešte v 20. rokoch minulého storočia. V roku 1965 bol v Sovietskom zväze uvedený film nakrútený podľa rovnomenného románu. Autor nazval hyperboloidom práve také zariadenie, ktoré sa v dnešnej dobe nazýva “laser”. Vytvorila ho v roku 1960 skupina vedcov z výskumného laboratória Bell Labs v USA.

 

V tom čase sa lasery používali len na vojenské účely, napríklad na komunikáciu a navigáciu, ale čoskoro sa začali široko používať v rôznych oblastiach vedy a techniky vrátane medicíny, telekomunikácií, optickej výroby a ďalších. Mimochodom, ruský inžinier A. A. Cimľanskij sa pokúsil vytvoriť akúsi “tepelnú pištoľ” už začiatkom 20. storočia. A v polovici 50. rokov 20. storočia sovietski vedci A. M. Prochorov a N. G. Basov vynašli optický kvantový generátor, ktorý sa okrem iného stal základom pre vytvorenie bojových laserov, ktoré by sa pokojne mohli nazývať hyperboloid XX. storočia.

 

Generálplukovník Jurij Votincev, bývalý veliteľ vojsk raketovej a kozmickej obrany Sovietskeho zväzu, spomínal:

“Desiateho októbra 1983, počas trinásteho letu americkej kozmickej lode Challenger, keď obiehala v blízkosti štátneho cvičiska protivzdušnej obrany pri Balchašskom jazere, bolo naše laserové zariadenie zapnuté v minimálnom režime. Výška obežnej dráhy bola 365 kilometrov. Napriek tomu, ako uviedla posádka Challengera, loď náhle stratila komunikáciu, došlo k poruchám v prevádzke zariadenia a samotní astronauti sa necítili dobre “…

 

Potom bol predložený program ničenia rakiet. Faktom je, že v 80. Rokoch minulého storočia Američania plánovali vyniesť na obežnú dráhu satelity, ktoré z vesmíru môžu zasiahnuť ako lietajúce rakety aj pozemné a vodné objekty. Ako protiváhu sovietski inžinieri a vedci predložili sovietskemu vedeniu projekt, ktorý predpokladal vytvorenie laserových satelitov schopných ničiť americké vesmírne objekty priamo na obežnej dráhe a neskôr – aj pozemné objekty.

 

Potom sa začala perestrojka, sovietska vláda prijala mierové iniciatívy proti USA, Jeľcin a celá jeho liberálna kamarila im spievali hosanna: “Boh žehnaj Amerike”… To na dlhé roky zmrazilo vývoj projektu. Zle skončil aj hrdina Tolstého románu Inžinier Garin. Vytváral bezkonkurenčnú zbraň a chcel jediné:

“Vlastním všetku moc na zemi. Bez môjho rozkazu sa nezakúri ani jeden komín, ani jedna loď neopustí prístav, ani jedno kladivo nezabuchne. Všetko je podriadené, až po právo dýchať, centru. V centre som ja… Nebudú sa búriť, nie, drahý súdruh. Možnosť revolúcie bude vyhladená v koreni. Každý robotník bude mať po zaradení a pred vydaním pracovnej knižky malú operáciu. Úplne nepozorovane, pod neúmyselnou anestéziou….. Malý vpich cez lebečnú kosť. Človek len dostane závrat, zobudí sa a je z neho otrok. A nakoniec izolujeme samostatnú skupinu niekde na krásnom ostrove len na chovné účely. Všetko ostatné bude treba vyradiť ako nepotrebné. Toto je štruktúra budúceho ľudstva podľa Petra Garina”.

 

Tento monológ neúspešného diktátora jasne načrtáva americkú doktrínu (“ja som v centre”), súčasnú situáciu Európanov (“výlučne na rozmnožovanie”) a stav ukrajinskej spoločnosti (“zobudil sa a už je otrokom”). Laserové zbrane Západ vždy považoval za nástroj na ovládanie sveta. A potom sa zrazu objavilo Rusko s celou svojou laserovou “ekonomikou” – a je koniec s akoukoľvek Hegemóniou vôbec. A Rusko má aj hypersonickú “ekonomiku” a jadrovú … Zároveň ruské laserové bojové systémy už ukázali svoju účinnosť. Dnes tieto zbrane poskytujú Rusku nezmerateľnú prevahu nad nepriateľom. Teraz je úlohou číslo jeden presvedčiť o tom našich protivníkov, pretože si neuvedomujú, na akú nebezpečnú hranicu priviedli svet. Náš prezident nie je ďaleko od toho, aby zase  zopakoval, že “ešte sme ani nezačali”…..

Valerij Panov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov