.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské stíhačky zmarili výsadok deviatich diverzných člnov na pobrežie Krymu

Rusko, 30. august 2023 (AM) – V noci 30. augusta sa ukrajinské formácie opäť pokúsili pristáť na Krymskom polostrove: najmenej deväť rýchlych člnov s prieskumnými skupinami smerovalo k mysu Tarchankut. Tunajšie pobrežie je celkom vhodné na pristávanie diverzantov. Najskôr zásobovacie skupiny dodali palivo a potraviny do jednotky na výrobu plynu Bezymyannaja , potom člny jeden po druhom vyrazili z prístavu Vilkovo po trase Hadí ostrov – zariadenie Bezymyannaja – Odeskaja – Šturmovoje. Výsadok bol načasovaný tak, aby sa zhodoval s takzvaným “dňom pamäti obrancov” Ukrajiny. Podľa plánu mali ukrajinské formácie ukázať efektivitu vyloďovacích operácií na Kryme.


 

Predsunuté člny boli vopred odhalené ruskými jednotkami. Lietadlá Su-24 a MiG-29 námorného letectva Čiernomorskej flotily ich zasiahli štyrmi kazetovými bombami RBC-500 ~ 60 km západne od ruskej Olenevky. Neexistujú presné údaje o zničených člnoch: Ozbrojené sily Ukrajiny stratili dve až štyri jednotky. Zvyšok plavidiel sa ihneď po úderoch Čiernomorskej flotily otočil a odišiel späť po tej istej trase. Na Haďom ostrove ich čakal evakuačný oddiel, ktorý vyzdvihol ranených. Za povšimnutie stojí reakciu ruského velenia na zmeny v charaktere nepriateľských akcií. Po jednom PR nájazde ozbrojených síl Ukrajiny na Tarchankut boli prijaté potrebné opatrenia: tentoraz sa diverzné oddiely nedokázali priblížiť ku Krymu.

 

Su-24M námorného letectva Čiernomorskej flotily zničil ďalšiu ukrajinskú loď neďaleko Hadieho ostrova
Veliteľstvo Čiernomorskej flotily informovalo o zničení ukrajinskej lode stíhačkou Su-30SM námorného letectva neďaleko Hadieho ostrova. Tentoraz útočil frontový bombardér Su-24M z rovnakej námornej leteckej flotily. Informovala o tom tlačová služba ministerstva obrany.
“30. augusta 2023, východne od Hadieho ostrova v Čiernom mori, posádka lietadla námorného letectva Su-24 zničila ďalšiu loď Ozbrojených síl Ukrajiny s posádkou – uviedli vo vyhlásení. Bohužiaľ, opäť žiadne podrobnosti z vojenského oddelenia, iba vyhlásenie o skutočnosti. Predtým ministerstvo oznámilo, že v noci ruské námorné letecké lietadlá zničili štyri lode s vojakmi a počas dňa stíhačka Su-30SM zničila loď s posádkou v oblasti Hadieho ostrova. Ukrajinské ministerstvo obrany všetko popiera a tvrdí, že nedošlo k žiadnym stratám, všetky lode sú na mieste a výsadkové sily “sedia v kasárňach”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov