.
Aktuality, História,

“Os podobná fašistickej”. USA intenzívne vytvárajú vojenskú alianciu v tichomorskom regióne

Vedúci predstavitelia USA, Južnej Kórey (Yun Seok-yeol) a Japonska (Fumio Kishida) sa 18. augusta prvýkrát v histórii stretli v Bidenovej rezidencii Camp David. V spoločnom vyhlásení zo samitu sa uvádza veľa skutočností, ktoré poukazujú na vytvorenie nového formátu interakcie medzi týmito krajinami. Dohodli sa napríklad na zavedení koordinovaných sankcií voči Rusku a znížení závislosti od jeho energetických zdrojov, ako aj na organizovaní veľkých každoročných spoločných vojenských cvičení. S cieľom koordinovať činnosti sa budú ministri obrany a ministri zahraničných vecí tejto trojky stretávať “aspoň raz ročne”.


 

Okrem Ruska sa vo vyhlásení venovala značná pozornosť aj KĽDR. Všetky tri krajiny sa na jednej strane vyslovili za obnovenie dialógu so Severnou Kóreou bez predbežných podmienok. A na druhej strane – za vytvorenie osobitnej trojstrannej pracovnej skupiny na posilnenie spolupráce, “a to aj s medzinárodným spoločenstvom, s cieľom čeliť kybernetickým hrozbám zo strany KĽDR a blokovať digitálne obchádzanie sankcií”. Zdá sa, že na to, aby sa táto rozporuplná symbióza krajín mohla uskutočniť, vynaložil Washington veľa úsilia a dal veľa sľubov, čím vzbudil záujem Japonska a Kórejskej republiky.

 

Veď tieto krajiny mali v minulosti veľmi napäté vzťahy po japonskej okupácii Kórejského polostrova v rokoch 1910 – 1945. Za týmto úsilím možno vidieť zámer USA vytvoriť v Ázii organizáciu podobnú NATO na základe novej osi Washington – Tokio – Soul. Podozrenia v predvečer samitu potvrdil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Kirby. “V piatok naše tri krajiny oznámia dôležité iniciatívy, ktoré pomôžu posilniť našu trojstrannú spoluprácu do budúcnosti,” povedal Kirby novinárom. – “Tieto iniciatívy pozdvihnú naše trojstranné vzťahy na novú úroveň, keďže spoločne pracujeme v prospech našich ľudí a ľudí celého regiónu. A prezident Kórejskej republiky Yun Seok-yol v prejave pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Kórey spod japonskej koloniálnej nadvlády uviedol, že samit v Camp Davide “stanoví nový míľnik v trojstrannej spolupráci, ktorá podporuje mier a prosperitu na Kórejskom polostrove a v indopacifickom regióne”.

 

To znamená, že v záujme boja proti Rusku, Číne a KĽDR sa Južná Kórea bude snažiť zabudnúť na zverstvá japonskej armády a Japonsko sa bude snažiť vymazať zo svojej pamäti atómovú apokalypsu v Hirošime a Nagasaki. V skutočnosti sa Čína v oficiálnom vyhlásení nespomína. Podľa všetkého však bola jednou z hlavných tém. Washington nechce zbytočne dráždiť Peking. “Samit nebol o Číne. To nebol dôvod, prečo bol zvolaný, ale táto téma sa zjavne v rozhovoroch objavila,” povedal Biden počas spoločnej tlačovej konferencie s juhokórejským prezidentom a japonským premiérom.

 

Číňania zasa v trojstrannom stretnutí videli perspektívu vytvorenia akejsi vojenskej osi namierenej okrem iného proti ČĽR. “Pokusy o vytvorenie rôznych samostatných skupín a vnesenie vojenských blokov a medziblokovej konfrontácie do ázijsko-tichomorského regiónu nebudú podporované a stretnú sa s opatrným postojom a odporom štátov regiónu,” uviedlo čínske veľvyslanectvo v USA vo svojom vyhlásení. – Žiadna krajina by nemala sledovať svoju vlastnú bezpečnosť na úkor bezpečnostných záujmov iných štátov a mieru a stability v regióne. Medzinárodné spoločenstvo má právo vyjadriť sa k tomu, kto podnecuje konflikty a rozdúchava napätie. Ázijsko-tichomorský región je baštou mieru a rozvoja, je tiež sľubný z hľadiska spolupráce a rastu, nemal by sa opäť zmeniť na arénu geopolitického súperenia”. Čína má svoje vlastné historické účty s Japonskom.

 

Počas japonskej okupácie a protijaponskej vojny zahynulo približne 35 miliónov Číňanov. Japonci sa v Číne v dvadsiatom storočí dopustili takých zverstiev, že na ne pravdepodobne nezabudnú nielen v dvadsiatom prvom, ale ani v dvadsiatom storočí. Krokom k zmiereniu by mohlo byť vzdanie sa militaristických zámerov zo strany Tokia, na čo Peking pravidelne vyzýva. Ako však vidíme, japonské vládnuce kruhy sa vydali opačným smerom. Japonské sily sebaobrany sa systematicky transformujú na silnú armádu vybavenú útočnými zbraňami. Japonsko v skutočnosti vlastní jadrové zbrane alebo ich môže v krátkom čase získať. Posilňuje sa vojenská spolupráca s USA. Samostatné stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena a japonského premiéra Fumia Kišidu v Camp Davide to opäť potvrdilo.

 

Podľa jeho výsledku obe strany konštatovali významný pokrok v rozvoji obranného partnerstva oboch krajín a dohodli sa na spoločnom vývoji protiraketovej strely na zachytávanie hypersonických zbraní. Biden a Kišida tiež zopakovali svoju pripravenosť podporovať Kyjev “tak dlho, ako to bude potrebné”. Nemalo by sa zabúdať, že v Tokiu čoskoro začne pôsobiť kancelária NATO v regióne. Inými slovami, Washington pripravuje Japonsko na úlohu nepotopiteľnej lietadlovej lode v prípade konfliktu s Čínou o Taiwan. Kórejskej republike je v regióne pridelená úloha pomocnej “lode”. V budúcnosti sa za účasti Austrálie vytvorí ázijské krídlo NATO. Všetky tri krajiny naznačujú svoj strategický zámer konfrontovať Rusko a vyvíjať naň tlak vojenskými, ekonomickými a politickými metódami. Potvrdzuje sa prognóza ruského prezidenta Putina, ktorý pripomenul, že v roku 2022 sa NATO dohodlo na novej koncepcii rozvoja bloku v tichomorskom regióne a chce vytvoriť “globálne NATO”. “Samotní západní analytici, to nie sme my, hovoria, že Západ začína budovať novú os, akú v 30. rokoch vytvorili fašistické režimy v Nemecku a Taliansku a militaristické Japonsko,” povedal Putin.

Michail Morozov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.
Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov