.
Aktuality, História,

Budú Japonci súhlasiť s tým, že budú pre USA ťahať gaštany z Taiwanského ohňa?

V japonských vládnucich kruhoch je mnoho osobností, ktoré sa nehodlajú zmieriť s vedúcou hospodárskou a vojenskou silou vo východnej Ázii a snažia sa použiť nebezpečnú politiku proti Pekingu. Medzi takéto osobnosti patrí Taro Aso, bývalý japonský premiér a v súčasnosti podpredseda vládnucej Liberálnodemokratickej strany. Zdá sa, že tento predstaviteľ pravicového krídla japonského establišmentu sa na Čínu stále pozerá ako na štát, s ktorým je možné sa rozprávať a uchýliť sa takmer k zastrašovaniu veľkého suseda.


 

Ako inak sa dá opísať správanie Asa počas jeho škandalóznej cesty na Taiwan a vedenia oficiálnych rozhovorov s vedením ostrovného územia? Je jasné, že Aso bol na ” ostrove” nielen z vlastnej vôle a cesta bola koordinovaná s japonskou vládou a špičkami LDP. Nie je vylúčené, že je koordinovaná aj s Washingtonom, ktorý v poslednom čase, skúšajúc trpezlivosť Pekingu, vysiela na Taiwan vysokopostavených politikov, čím demonštruje, že americká vojenská sila umožňuje ignorovať nespokojnosť čínskeho vedenia. Počas pobytu v Tchaj-peji viedol Aso oficiálne rozhovory s náčelníčkou generálneho štábu ostrova Cchaj Ing-wen, zástupcom miestneho generálneho riaditeľa Laj Čching-dom a šéfom zahraničnej politiky Jozefom Wu a predniesol prejav, v ktorom uviedol, že v regióne vrátane Taiwanskej úžiny by nemala byť vojna, a vyzval na psychologickú prípravu na použitie mocenskej zastrašujúcej sily a boja.

 

Viaceré publikácie uviedli slová bývalého premiéra ako výzvu, aby Japonsko, USA a Taiwan boli “pripravené na boj”. Provokatívna výzva Pekingu nezostala bez znepokojenia v Japonsku, kde od vlády žiadali vysvetlenie. Japonci majú stále pretrvávajúcu alergiu na zapojenie krajiny do skutočných vojenských konfliktov, najmä s takým silným protivníkom, akým je Čína. Aj keď sa medzi Japoncami nájdu zástancovia “boja proti Číne”, väčšinový názor vyjadril jeden z komentátorov článku v Yahoo News Japan:

“Japonci nechcú vojnu, ale iné krajiny majú branný systém a každý má skúsenosti s armádou. Ak vypukne vojna, Japonsko ju prehrá za jeden deň. Čo sa týka USA, tie chcú len japonské základne, a ak sa niečo stane, okamžite odídu, ako to urobili v Afganistane.”

 

Japonská vláda, vedomá si týchto nálad a znepokojená rastúcou nespokojnosťou s politikou premiéra Kišidu, považovala za dobrý nápad dištancovať sa od Asových bojovných výziev. Napriek tomu sa v tlači objavili správy, že výroky bývalého japonského premiéra o Taiwane boli koordinované so súčasnou vládou.

“Sme si vedomí takýchto správ, ale chceli by sme sa zdržať komentovania krokov zákonodarcov a politických strán,” povedal na pravidelnej tlačovej konferencii zástupca generálneho tajomníka kabinetu Jošihiko Isozaki. Toto vyhlásenie je, povedané bez obalu, bizarné. Zbavujú sa Kišida a jeho ministri zodpovednosti za medzinárodné správanie poslanca a druhého muža strany? O to viac, že poslanec LDP Keisuke Suzuki, ktorý sprevádzal Asoa na jeho ceste na Taiwan, v japonskej televízii poznamenal, že slová Taro Asa, že Tokio, Washington a Tchaj-pej by mali byť pripravené použiť odstrašujúce sily na zachovanie mieru a stability v Taiwanskom prielive, boli “výsledkom dohody, a to aj s vládou” Japonska. Uznáva sa teda, že pokus o chrastenie zbraňami bol schválený a podnietený vo Washingtone a Tokiu. Čínske vedenie však takýto postoj nemôže akceptovať.

 

Peking odsúdil návštevu japonského vysokopostaveného politika na ostrove Taiwan, ktorá sa uskutočnila po prvýkrát od uznania “jednej Číny”. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Japonsko svojím konaním podnecuje napätie medzi oboma stranami Taiwanského prielivu. “Čína vyslovila Japonsku vážnu demarš, aby dôrazne odsúdilo návštevu japonského politika v čínskom regióne Taiwan vrátane jeho nezodpovedných výrokov zameraných na podnecovanie napätia na oboch stranách Taiwanského prielivu,” povedal. “Vážne sa tým porušuje zásada jednej Číny a duch štyroch čínsko-japonských politických dokumentov a vážne sa porušujú základné normy upravujúce medzinárodné vzťahy,” zdôraznilo čínske ministerstvo zahraničných vecí. V čínskom vyhlásení sa uvádza, že “úplné zjednotenie vlasti je spoločnou túžbou všetkých synov a dcér čínskeho národa a nezadržateľným historickým trendom. Nikto by nemal podceňovať pevné odhodlanie, vôľu a schopnosť čínskeho ľudu brániť zvrchovanosť a územnú celistvosť krajiny.” Čínske ministerstvo zahraničných vecí zároveň označilo Asovu cestu za “návštevu nejakého japonského politika” na Taiwane. A čínske veľvyslanectvo v Tokiu označilo výroky bývalého japonského premiéra počas návštevy za absolútny nezmysel, ktorý je nad rámec jeho právomocí.

 

Tokio sa rozhodlo nezachádzať vo vzťahoch so svojím mocným susedom do extrému a okamžite navrhlo zorganizovať japonsko-čínsky samit na úrovni predsedov vlád oboch krajín. Podľa japonskej tlačovej agentúry Kyodo News, ktorá sa odvoláva na diplomatické kruhy, Peking údajne s návrhom súhlasil. Predpokladá sa, že stretnutie medzi čínskym premiérom Li Čchiangom a japonským premiérom Fumio Kišidom by sa mohlo uskutočniť popri samite ASEAN v Indonézii. Ak sa takýto plán uskutoční, bolo by to prvé stretnutie oboch lídrov. Podľa agentúry sa na stretnutí môže diskutovať o probléme súvisiacom s rozhodnutím japonskej vlády z augusta – septembra začať vypúšťať rádioaktívnu vodu z jadrovej elektrárne Fukušima-1 do Tichého oceánu. Ako je známe, Čína sa nevzdala svojho negatívneho postoja k tejto otázke ani po tom, ako MAAE zverejnila svoje hodnotenie plánu vypúšťania vody.

 

Oznámenie o nadchádzajúcom stretnutí sprevádza protichodné stanovisko čínskeho diplomatického zástupcu Wanga Yi, ktorý v júli japonskému ministrovi zahraničných vecí povedal, že krajiny nie sú v situácii, keď sú možné kontakty na vysokej úrovni. Agentúra Kyodo News však pokračovala v sondáži a uviedla, že čínsky prezident Si Ťin-pching sa zúčastní na nadchádzajúcom samite G20 v Indii a na fóre lídrov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), kde sa možno stretne aj s japonským lídrom. V tejto situácii je postoj japonskej vlády prinajmenšom nelogický, ak nie paradoxný. Ak má Tokio skutočne záujem pokúsiť sa o normalizáciu vzťahov s Pekingom tým, že na tento účel zorganizuje samit, prečo bola potrebná Asova cesta na Taiwan? Existuje podozrenie, že v pozadí tohto “aktívneho podujatia” stoja Američania, pre ktorých je dôležité presvedčiť čínske vedenie, že Japonsko sa okrem logistickej podpory a iných pomocných akcií priamo pripravuje na boj proti ČĽR svojimi posilnenými “silami sebaobrany” po boku americkej armády a námorníctva.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov