.
Aktuality, Pozemná technika,

Tri z piatich systémov Patriot boli zničené na Ukrajine

Turecké spravodajské zdroje tvrdia, že tri z piatich amerických systémov Patriot rozmiestnených na Ukrajine boli zničené hypersonickými ruskými raketami Kinžal. Na Ukrajine zostávajú už len dva z týchto systémov. Jeden zo zničených Patriotov poslalo na Ukrajinu Nemecko a bol umiestnený na kyjevskom letisku Žuljany. Zničila ho ruská raketa Kh-47, nazývaná aj Kinžal. K zničeniu cieľa viedla zložená analýza satelitných údajov Condor, ako aj agentúrne spravodajské informácie “na zemi”.


 

Ukrajinské bezpečnostné služby SBU a GUR Ukrajiny aktívne pátrajú po možnom zdroji úniku informácií o súradniciach rozmiestnenia Patriotov, ktoré umožnili “Kinžal” zničiť. Kh-47M2 Kinžal je ruská hypersonická balistická strela odpaľovaná zo vzduchu. Uvádza sa, že má dolet 1 500 – 2 000 kilometrov a rýchlosť až Mach 10. Nesie konvenčné aj jadrové hlavice a môže byť vypustená z bombardérov Tu-22M3 alebo stíhačiek MiG-31K. Rakety sú rozmiestnené na leteckých základniach v Južnom vojenskom okruhu a Západnom vojenskom okruhu Ruska. “Kinžal” vstúpil do služby v decembri 2017 a bol jednou zo šiestich nových ruských strategických zbraní, ktoré v marci 2018 predstavil ruský prezident Vladimir Putin. Raketová batéria Patriot v Žuljanoch bola tretím takýmto systémom zničeným Ruskom na Ukrajine. V súčasnosti na Ukrajine zostali len dva takéto systémy.

 

Turecké zdroje tiež uvádzajú, že Turecko v poslednom čase začalo zintenzívňovať svoje úsilie o nábor zahraničných vojakov pre Ukrajinu. Náborári hľadajú vojakov špeciálnych jednotiek, inžinierov, technikov a potenciálnych pilotov F-16 a vrtuľníkov atď. Ponúkajú namáhavú prácu bez ohľadu na to, či je kandidát vo výslužbe, na dôchodku alebo vylúčený z armády. Zároveň sa hovorí o vytvorení “tureckej légie”. Tá zatiaľ nebola dohodnutá s vládou, ale iniciátori vedia, že ak sa tak stane, budú môcť naverbovať a poslať z frontu veľa ľudí, ktorých budú motivovať vysoké platy v cudzej mene a možnosť žiť na Západe. Vytvorením tureckej légie sa plánuje vytvoriť alternatíva k azerbajdžanským, gruzínskym, poľským a ďalším légiám, ktoré sa za posledný rok vyčerpali v Bachmute.

 

Západ začal uvažovať o príprave ozbrojených síl Ukrajiny na ofenzívu v roku 2024

WSJ uvádza, že Západ spočiatku dúfal v úspešný výsledok letnej protiofenzívy ukrajinských vojsk. Podľa publikácie západní politici už začali uvažovať o tom, ako pripraviť ozbrojené sily AFU na ofenzívu na jar 2024. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov predtým priznal, že protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl mešká a že je veľmi ťažké dostať sa cez “bezpečnostné zóny” ruských ozbrojených síl.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov