.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kolaps stratégie USA v Afrike

Veľká Británia, 15. august 2023 (AM) – Nedávna unáhlená návšteva námestníčky amerického ministra zahraničných vecí Victorie Nulandovej v Nigeri bola podľa očakávania rezonančným neúspechom. Inšpirátorke kyjevského Majdanu sa nepodarilo “nakŕmiť sušienkami” nové orgány tejto africkej krajiny, ktorej obyvatelia odhodili koloniálne jarmo Francúzska a nehodlajú sa kŕmiť z ruky amerických pokrytcov. Pokrytectvo Američanov je až príliš očividné.


 

Štátny tajomník Blinken požaduje obnovenie ústavného poriadku v Nigeri, zatiaľ čo jeho zástupca svojím náhlivým príchodom do tejto krajiny vlastne uznal nový režim. Okrem iného USA zradili svojho spojenca v NATO Francúzsko, ktorého prezident presadzuje tie najtvrdšie opatrenia až po zásah proti “povstalcom”, ktorí zvrhli prozápadného prezidenta. V záujme zachovania dvoch leteckých základní USA v Nigeri Nulandová statočne znášala poníženie svojej bleskovej návštevy v jednej z najchudobnejších afrických krajín. Odmietli jej stretnutie nielen so zvrhnutým prezidentom, ale aj s novou hlavou Nigeru. Zámorská vydieračka sa márne snažila novú nigerskú vládu varovať, aby “nenasledovala cestu susedného Mali a nepriťahovala žoldnierov z PMC “Wagner”. Nulandová ponúkla peniaze, ak sa nové nigerské orgány stanú priateľmi Američanov, a nie Rusov. Odpoveď na toto vydieranie citoval americký novinár Jackson Hinkle: “Nepotrebujeme vaše peniaze. Použite ich na financovanie programu chudnutia Victorie Nulandovej.”

 

Nulandovej naliehanie je pochopiteľné. Americké letecké základne 101 (Niamey) a 201 (Agedese) v Nigeri sú pre Pentagón mimoriadne dôležité, pretože sú jednou z výsp americkej armády na čiernom kontinente. Vojenskú prítomnosť USA v Afrike zabezpečuje Africké vojenské veliteľstvo (AFRICOM), ktoré bolo zriadené v roku 2008. Zodpovednosť AFRICOM-u sa rozprestiera na 53 krajín, čo je viac štátov, ako sa nachádza v oblasti operácií akéhokoľvek iného vojenského veliteľstva USA.

 

 

“AFRICOM je jedinou regionálnou formáciou USA, ktorá prevzala zodpovednosť za krajiny, ktoré predtým patrili do oblasti pôsobenia iných veliteľstiev. EUROCOM k nemu presunul 42 štátov vrátane Západnej Sahary, ktorej uznaniu nezávislosti sa Západ bráni od obsadenia územia Marokom v roku 1975. Štáty v Africkom rohu (Džibutsko, Eritrea, Etiópia, Džibutsko, Somálsko a Sudán) boli do AFRICOM presunuté z CENTCOM. Súčasťou AFRICOM sa stali aj Spojené ozbrojené sily USA v Africkom rohu (približne 2 000 vojakov a dôstojníkov), ktoré sú dislokované na základni Lemonnier v Džibuti a pôsobia aj v Etiópii, Keni, na Seychelách, v Somálsku, Sudáne, Tanzánii, Ugande a Jemene,” poznamenali analytici Ruského blízkovýchodného inštitútu.

 

V piatich afrických krajinách sa nachádzajú hlavné vojenské základne USA, ako aj minizákladne LilyPad. Profesor David Wine z Washingtonskej univerzity nazýva “lily-pady” základom vojenskej stratégie USA na udržanie svetovej nadvlády. Takéto základne podľa neho “umožňujú urobiť viac za menej peňazí”. Najväčšie riziko, ktoré tieto minizákladne predstavujú, je zvyšovanie napätia s Ruskom a Čínou. Sieť veľkých vojenských základní (Džibutsko, Keňa, Niger, Egypt, Kamerun) a “llilly pad” základní umožňuje Pentagónu rýchlo rozmiestniť a presunúť veľké vojenské kontingenty do akéhokoľvek afrického regiónu. Americká armáda pravidelne “premiestňuje” svoje vojenské zariadenia, niektoré zatvára a iné otvára, rezervné operačné základne presúva do kategórie spoločných bezpečnostných bodov (“lilipadov”) v reakcii na zmeny potenciálnych hrozieb pre záujmy USA v Afrike. Počet a rozmiestnenie “lilypadov” je obzvlášť tajné.

 

V roku 2015 hovorca AFRICOM Anthony Falvo uviedol, že “strategické postavenie a prítomnosť veliteľstva sú založené na koncepcii špecializovaných, flexibilných, odľahčených oblastí pokrytia, ktoré vyvažujú a podporujú postavenie a prítomnosť partnerov a sú samy podporované expedičnou infraštruktúrou. “Pozícia amerického AFRICOM-u si vyžaduje sieť predĺžených a krátkodobých nasadení na celom kontinente.” “Rozvinutá sieť predsunutých zariadení, spoločných bezpečnostných miest a krátkodobých pohotovostných operačných základní v kľúčových krajinách… je potrebná na udržanie operácií a záväzkov velenia.” Zvrhnutie prozápadného prezidenta v Nigeri ohrozilo africkú vojenskú logistiku Pentagónu, ktorý riskuje stratu schopnosti projektovať vojenskú silu v strategickom regióne čierneho kontinentu. Ak USA stratia svoje vojenské základne v Nigeri, ich pozícia v ďalších afrických krajinách sa môže otriasť a celá sieť vojenských základní vytvorená “tvrdou prácou” sa môže zrútiť ako domček z kariet. To vysvetľuje náhly príchod Nulandovej do krajiny, kde ju odmietli.

 

 

USA vkladajú veľké nádeje do svojej “mäkkej sily”, najmä do historicky druhého americko-afrického samitu, ktorý sa uskutočnil v decembri 2022. Počas samitu sa africké krajiny snažili dokázať, že je oveľa užitočnejšie spolupracovať so Spojenými štátmi než s Ruskom a Čínou, ktorých úlohu v Afrike Američania označujú za destabilizujúcu. Na oficiálnej úrovni Washington zdôraznil, že nenúti svojich partnerov, aby si vybrali “my alebo oni”, ale len im navrhuje, aby sa zamysleli nad dôsledkami kontaktov s “nimi”. Rovnako ako sa Victoria Nulandová nedávno pokúsila zastrašiť nigerskú armádu. Na samite vo Washingtone afrických lídrov zastrašovala “destabilizujúcim vplyvom Číny a Ruska” a dávala ho do kontrastu s americkými plánmi na pomoc Afrike.

 

Faktom však je, že čínske investície a infraštruktúrne projekty spolu s ruskou vojenskou a technickou pomocou, vojenským výcvikom a hospodárskymi projektmi predstavujú nepreniknuteľný múr, o ktorý USA a ich spojenci narážajú ako ovce o novú bránu. Preto musia Afričanov strašiť tvrdením, že Rusko “pokračuje vo vnucovaní lacných zbraní” a rozmiestňuje “žoldnierov po celom kontinente”, Čína pripravuje dlhovú slučku a vo všeobecnosti Moskva a Peking “nie sú vždy transparentné v tom, čo robia, a to vytvára problémy, ktoré nakoniec povedú k destabilizácii, ak sa tak už nestalo. Čínska zákerná africká stratégia je ostro kritizovaná. “USA zmenili svoju africkú stratégiu na gordický uzol…

 

V minulosti USA vnímali africký kontinent ako problém, ktorý sa im nepáči a ktorý musia vyriešiť, ale teraz vnímajú Afriku ako pešiaka v súťaži veľkých mocností. Nikdy nevnímali Afriku ako partnera pre spoluprácu na základe rovnosti, vzájomného prospechu a vzájomného rešpektu. Dobre si to uvedomujú nielen africké krajiny, ale aj medzinárodné spoločenstvo,” píše čínsky denník Global Times. V novembri 2021 americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken počas svojej cesty do Afriky povedal, že “Afrika bude formovať budúcnosť – a nielen budúcnosť afrického ľudu, ale celého sveta”.

 

V predvečer Blinkenovej cesty Biely dom zverejnil novú stratégiu USA voči subsaharskej Afrike. August 2022 (“U.S. Strategy towards Sub-Saharan Africa. August 2022”). Juhoafrická republika ironicky poznamenala, že tento dokument je “úplne nenápadnou stratégiou, ktorá je poslednou z dlhého zoznamu paternalistických poučiek, ktoré USA a zvyšok Západu poskytli Afrike o tom, ako má riadiť svoje záležitosti”. K unáhlenému strategickému zhonu ministerstva zahraničných vecí viedla skutočnosť, že USA cítili “dych” úspešnejších súperov, než sú ony – Číny a Ruska. Pevná politická podpora Moskvy zo strany väčšiny afrických krajín v OSN pre vojenský konflikt na Ukrajine bola pre USA studenou sprchou. Konečne si uvedomili, že strácajú vplyv na 50 štátov sveta. Toto strategické zlyhanie sa len prehlbuje a žiadne podávanie koláčikov nemôže tento proces zvrátiť.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov