.
Aktuality, História,

Vláda a jej odporcovia sa snažia každý svojím spôsobom “zachrániť Matku Indiu”

Opozícia sa zúfalo pokúsila odvolať premiéra a obvinila ho z vyvolávania sektárskeho konfliktu. V Lok Sabhe (dolnej komore indického parlamentu) prebieha vášnivá diskusia o pálčivej otázke hlasovania o vyslovení nedôvery premiérovi Naréndrovi Módímu. Používajú sa pritom neparlamentné vyjadrenia a metódy.


 

Opozícia, ktorú zastupuje predovšetkým Indický národný kongres (INC), obviňuje premiéra a jeho pravicovú, hinduisticky orientovanú stranu Bharatiya Janata Party (BJP) z toho, že vedome či nevedome podnecuje sektárske konflikty v štátoch Manipur a Harijána. Odchod Módího je nepravdepodobný: vládnuca koalícia je na jeho strane. Diskusia by však mohla vytvoriť kulisu, ktorú si opozícia želá pre parlamentné voľby v roku 2024. “Náš premiér nikdy nebol v Manipure! Pre neho Manípur nie je India! Matka India v Manipure umiera!” – nehovoril, ale kričal poslanec Rahul Gándhí, predstaviteľ najvýznamnejšej politickej strany v krajine a nedávny bývalý predseda INC.

 

Určite bol hrdinom (pre mnohých so znamienkom mínus) stredajšej debaty. Jeho nahnevaný prejav bol plný obvinení na adresu Módího. “Mám dve matky. Jedna (Sonia Gándhíová, poslankyňa INK) tu sedí. A India je aj moja matka. Vy ju zabíjate!” – povedal na adresu vládnucej koalície a premiéra. Gándhí si nevypočul odpovede na svoje obvinenia, ktoré mu chcela dať podpredsedníčka BJP Smriti Iraniová. Namiesto toho jej poslal vzdušný bozk (v Indii veľmi neslušné gesto) a opustil sálu. Približne to isté urobil Gándhí mimochodom aj v roku 2018, keď sa s podporou INC uskutočnil neúspešný pokus o vyvolanie hlasovania o vyslovení nedôvery Módímu. Smriti Iraniová, ktorú tento incident mimoriadne urazil, nazvala poslanca “nevychovaným” a “mizogínom”. Vyzvala predsedu parlamentu, aby Gándhího potrestal, a možno nie je jediná. Smriti Iraniová totiž povedala, že poslanec svojím demaršom výstižne charakterizuje celý INC.

 

Dôsledky pre potomka Džaváharlala Néhrúa, Indíri a Rádživa Gándhího by mohli byť dosť smutné. Koniec koncov, už teraz balansuje na hrane. V marci ho súd v Surate odsúdil na dva roky väzenia za hanobenie premiéra v súvislosti s rečníckou otázkou, ktorú Gándhí položil na zhromaždení v Gudžaráte: “Prečo majú všetci zlodeji rovnaké priezvisko – Módí?”. Následne bol zbavený aj poslaneckého mandátu. Najvyšší súd 4. augusta výkon trestu pozastavil. Gándhímu bol vrátený poslanecký mandát. V utorok začal pracovať v Lok Sabhe. Teraz je možné, že proti nemu bude podaná nová žaloba za ohováranie. Gándhí hrá hru “vabank” v nádeji, že si zvýši popularitu na úkor tých, ktorí sú nespokojní s vládou.

 

Bezprostredným výsledkom, ktorý svojím stredajším prejavom dosiahol, je však “pochovanie” aj hypotetickej možnosti hlasovania o nedôvere Módímu. Národná demokratická aliancia, ktorej jadrom je BJP, má 311 kresiel v 543-člennej dolnej komore parlamentu. INC a jej opoziční spojenci majú o polovicu menej hlasov. Hlasovanie o nedôvere by boli schopní schváliť len v prípade, ak by sa provládna koalícia rozdelila. To bolo nepravdepodobné už predtým a Gándhího prejav to ešte viac zjednotil. Hlasovanie o nedôvere sa uskutoční vo štvrtok a je nepravdepodobné, že bude úspešné. Vláda aj opozícia zároveň uznávajú, že situáciu v oboch štátoch treba nejako vyriešiť.

 

Kríza v Manipure vznikla v máji, keď zástupcovia Meiteiov, ktorí tvoria približne polovicu miestneho obyvateľstva, začali organizovať zhromaždenia, na ktorých požadovali, aby boli zaradení medzi registrované kasty alebo registrované kmene. Takto sa v modernej Indii označuje historicky najzradnejšia časť hinduistickej spoločnosti – daliti a adivasi. Teda tí, ktorí sú na dne alebo mimo tradičného kastovného systému. Módího vláda dôsledne presadzuje kurz zvyšovania ich postavenia. Existuje pre nich systém úľav, ako napríklad prijatie do vzdelávacích inštitúcií alebo kúpa pôdy.

 

Symbolom úspechu tejto Módího politiky bolo zvolenie Draupádí Murmuovej, santalskej ženy z národa Adivasi (zaradených kmeňov), za indickú prezidentku v roku 2022. Pre BJP nie je rozšírenie zoznamu zaradených kást a kmeňov len daňou za politickú korektnosť, ale aj súčasťou politiky strany zameranej na zvýšenie percentuálneho zastúpenia hinduistov. Registrácia totiž znamená, že etnická skupina sa identifikuje ako príslušník tohto konkrétneho vyznania. Ale 40 % obyvateľov Manípuru tvoria kresťania. Vadilo im, že jeden z národov štátu dostane privilégiá, a to aj pri prideľovaní poľnohospodárskej pôdy, ktorej je tu už aj tak málo. Medzi etnickými skupinami Meitei a Kuki vypukli zrážky. Stovky ľudí už boli zabité a tisíce utiekli zo štátu. Gándhí vo svojom prejave obvinil Módího z toho, že v Manipure nerozmiestnil vojenské jednotky. Dôsledkom toho boli podľa neho udalosti v Harijáne. Tu minulý týždeň hinduisti usporiadali náboženskú procesiu v moslimskej štvrti, čo viedlo k sektárskym zrážkam. Vláda sa však domnieva, že problém je zložitejší a nedá sa vyriešiť nasadením vojakov. To je posolstvo, ktoré sa zrejme bude snažiť odovzdať Módí. Jeho prejav v Lok Sabhe bude vo štvrtok.

Genadij Petrov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov