.
Aktuality, Letectvo,

Rusko prvýkrát zasiahlo tunel na Zakarpatsku

Ruské vzdušné sily v piatok 11. augusta zrejme prvýkrát raketovo zasiahli tunel na Zakarpatsku. O údere na nejaký civilný objekt informovali ukrajinské zdroje až nejaký čas po leteckej operácii. Okrem toho boli v dôsledku úderov zasiahnuté nepriateľské vojenské letiská vo viacerých oblastiach.


 

Podľa vojenského experta vo výslužbe plukovníka Anatolija Matvyčuka Rusko vyhlásilo všetky ukrajinské letiská za cieľ č. 1. Práve odtiaľ môžu štartovať ukrajinské lietadlá nesúce rakety dlhého doletu NATO. Letecká pohotovosť bola popoludní vyhlásená v Chmeľnickej, Vinnickej, Kyjevskej oblasti, ako aj v Ivano-Frankovskej oblasti. Neskôr bolo oznámené, že vo všetkých určených oblastiach došlo k hlasným výbuchom. Napriek tomu, že nepriateľ po úderoch zvyčajne mlčí, niektoré objekty sa stali známymi. Zdá sa, že tentoraz najviac zásahov dostali nepriateľské letiská. K výbuchu došlo v blízkosti letiska Žuljany v Kyjeve. V Chmelnickom kraji zasiahlo opäť vojenské letisko Starokonstantinov. V Ivanofrankovskej oblasti zaznamenali let na letisko Kolomyja. Podľa niektorých správ bolo letisko, na ktorom bol umiestnený letecký nosič rakiet Storm Shadow, úplne zničené.

 

Na ukrajinských zdrojoch sa objavili správy o zásahu civilného objektu v Prikarpatsku. Telegramový kanál “Súhrny a analýzy SVO” píše o zásahu na tunel: “Potvrdil sa zásah na tunel v Zakarpatskej oblasti Kinžalom.” Podľa experta Anatolija Matvijčuka úderom na tunel ruská armáda odrezáva časť dodávok na Ukrajinu z krajín NATO:

“Ak je to pravda, je to veľmi pozitívna správa. Dlho sme na tento objekt neútočili, pretože sme túto infraštruktúru považovali za civilnú, zabezpečujúcu život v krajine. Faktom však je, že podľa medzinárodných zákonov sa civilné zariadenie, ktoré sa používa na vojenské účely, automaticky považuje za vojenské. Tieto tunely v Prikarpatsku sa používajú na presun západného vybavenia. A som presvedčený, že sme ho zasiahli, aby sme zabránili dodávkam zbraní z Poľska a Rumunska s cieľom zastaviť budovanie síl ukrajinskej armády.”

 

Zatiaľ nie sú k dispozícii ukrajinské informácie, ktoré by túto správu potvrdzovali, avšak, ako uvádzajú zasvätené osoby, existuje vysoká pravdepodobnosť úspešného zásahu “Kinžalom”. Oficiálne ukrajinské zdroje tvrdia, že údajne bol zasiahnutý civilný objekt v Prikarpatsku, zatiaľ čo OS Ukrajiny sa dušujú, že Kinžaly boli zostrelené. Podľa všetkého by mohlo ísť o železničný tunel Beskid pod priesmykom Volovec v Karpatoch. Ako komentátori celkom správne poznamenávajú, “ak ho vyhodia do vzduchu ruské rakety, takýto úder bude pre Zelenského režim citeľnejší ako jeho administratívna budova v Kyjeve”.  Spomínaný beskydský tunel je druhým najdlhším na Ukrajine a jeho kapacita je 100 vlakov denne. Práve cez neho môže Ukrajina prijímať značnú časť západných vojenských dodávok – až 60 percent obratu nákladu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov