.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zintenzívnil sa proces vytláčania zahraničného kapitálu z Ruska?

Bol prijatý zákon, ktorý umožňuje významným ruským organizáciám vylúčiť účastníkov z nepriateľských štátov z okruhu vlastníkov prostredníctvom súdov. Na jar minulého roka, krátko po začatí ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine a protiruských sankcií uvalených kolektívnym Západom, viacerí ruskí politici a verejní činitelia vyhlásili potrebu okamžitého znárodnenia zahraničného kapitálu. Kapitálu tých krajín, ktoré boli zaradené na zoznam nepriateľských štátov. Mimochodom, tento zoznam zostavila a schválila ruská vláda ešte pred začiatkom SVO, v máji 2021. Už po 24. februári minulého roka bol opakovane rozšírený, aktuálne doň prednedávnom pribudlo Nórsko, teraz má zoznam presne päťdesiat čísel.


 

Najviac rezonovalo vtedajšie vyhlásenie Andreja Turčaka, tajomníka Generálnej rady Jednotného Ruska a prvého podpredsedu Federálnej rady Ruskej federácie. Začiatkom marca minulého roka navrhol “znárodniť výrobné zariadenia zahraničných spoločností, ktoré ohlásili svoj odchod z Ruska”. Približne v tom istom čase ruské médiá zverejnili zoznam, ktorý vypracovala organizácia Verejná spotrebiteľská iniciatíva. Obsahoval približne 60 spoločností, ktoré oznámili, že ukončia svoju činnosť v Rusku bez toho, aby poskytli záruky spotrebiteľom. Na zozname sa nachádzajú značky ako Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota, H&M a ďalšie. Zoznam bol zaslaný vláde a generálnej prokuratúre.

 

Už v apríli 2022 začal tento pátos znárodňovania ustupovať. Dňa 21. apríla Dmitrij Peskov na žiadosť novinárov komentoval výzvu Generálnej rady Federácie nezávislých odborov Ruska (FNPR) adresovanú Vladimírovi Putinovi s výzvou na “bezpodmienečné znárodnenie” majetku spoločností z “nepriateľských” krajín, ktoré kvôli sankciám voči Rusku “opúšťajú svoju výrobu, čím nechávajú zamestnancov bez práce, spotrebiteľov bez výrobkov a spojenecké spoločnosti bez zákaziek”. Hovorca ruského prezidenta uviedol, že úrady nemajú za úlohu uskutočňovať hromadné znárodňovanie zahraničného majetku. Vláda podľa neho situáciu monitoruje, ale každý konkrétny prípad (zrejme súvisiaci s “nesprávnym” správaním zahraničného investora) môže a mala by zvážiť s prihliadnutím na všetky okolnosti. Všetci pochopili Peskovovo zaokrúhlené vyhlásenie takto: žiadne znárodňovanie sa konať nebude.

 

Duma už v apríli začala pripravovať návrh zákona, ktorý počíta s možnosťou zavedenia externej správy v podnikoch so zahraničným kapitálom v prípade “nesprávneho” správania ich vlastníkov. Nejde však o znárodnenie, ale o dočasné opatrenie (externá správa môže byť za určitých okolností ukončená). Doteraz Kremeľ využíval právomoc zaviesť externú správu v západných spoločnostiach v ojedinelých prípadoch.

 

V apríli 2023 Putin podpísal výnos, ktorým sa akcie ruských dcérskych spoločností energetických spoločností Fortum (Fínsko) a Uniper (Nemecko) dostali pod dočasnú správu Federálnej agentúry pre správu majetku. Prípadov, keď zahraniční investori predali svoje podiely ruským investorom, je oveľa viac. Takéto transakcie musí schváliť špeciálna vládna komisia pre kontrolu zahraničných investícií. Denník Financial Times odhaduje, že do konca prvého štvrťroka tohto roka predalo svoje podniky v krajine 206 spoločností. Ďalších približne 2 000 žiadostí o predaj bolo predložených vládnej komisii. Na konci minulého roka odborníci odhadujú, že z Ruska odišlo necelých 18 % amerických dcérskych spoločností, 15 % z Japonska a len 8,3 % z Európskej únie. Z tých, ktoré v krajine zostali, bolo 19,5 percenta spoločností z Nemecka a 12,4 percenta z USA.

 

Môžeme spomenúť štúdiu ekonómov Niccolò Pisaniho a Simona Evenetta zo švajčiarskeho inštitútu IMD a Univerzity v Sankt Gallene. Podľa ich údajov začiatkom februára minulého roka pôsobilo v Rusku 2405 “dcérskych spoločností” 1404 firiem z EÚ a krajín G7. Do konca novembra 120 západných firiem, teda približne 8,5 %, predalo v krajine aspoň jednu dcérsku spoločnosť, uvádza sa v správe. Podľa autorov “tieto údaje spochybňujú ochotu západných firiem oddeliť sa od ekonomík krajín, ktoré ich vlády v súčasnosti považujú za geopolitických súperov”.

 

Téma zahraničného kapitálu v Rusku po začiatku SVO má jeden citlivý aspekt, ktorého sa dotklo len málo odborníkov. Totiž niektorí zahraniční investori z nepriateľských krajín zostávajú v Rusku nielen a ani nie tak preto, že je to pre nich “výhodné”, ale preto, že im to Západ “odporúča” alebo “prikazuje”. Hovoríme o investoroch, ktorí sa podieľajú na kapitáli strategicky významných ruských podnikov. Tejto chúlostivej, ale mimoriadne dôležitej otázky som sa už dotkol. Existuje napríklad podozrenie, že v podnikoch ruského obranného priemyselného komplexu (OIK) je stále prítomný zahraničný kapitál. Písal som o tom najmä v článku “Urobiť poriadok v ruskom obrannom priemyselnom komplexe. Divadlo absurdity alebo príbeh jedného podniku”.

 

Okrem podnikov, ktoré sú zaradené do registra OPK (teraz je tento dokument už uzavretý, predtým v ňom bolo takmer 1 500 podnikov), existujú tisíce a tisíce podnikov, ktoré dodávajú diely, zostavy a komponenty konečným výrobcom vojenských výrobkov. A medzi nimi nájdeme také podniky, v ktorých je prítomný zahraničný kapitál. Aj keď cudzinci nevlastnia kontrolný balík akcií (kontrolný podiel na kapitáli), majú ako investori prístup ku všetkým informáciám o podniku. A to, ako si uvedomujete, predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. Nehovorím o tom, že strategický význam majú nielen podniky vojensko-priemyselného komplexu a s ním súvisiacich dodávateľov, ale aj podniky v mnohých ďalších odvetviach a sektoroch hospodárstva.

 

V auguste 2004 bol prijatý výnos prezidenta Ruskej federácie “O schválení zoznamu strategických podnikov a strategických akciových spoločností” (č. 1009 zo 4. augusta 2004). V roku 2004 zoznam obsahoval celkovo 1 063 podnikov, z toho 514 federálnych štátnych unitárnych podnikov a 549 akciových spoločností. Samozrejme, išlo o mimoriadne skrátený zoznam podnikov vojenského, hospodárskeho a sociálneho významu pre Ruskú federáciu. Podľa všetkého by sa mal merať na tisíce a desaťtisíce podnikov. Aj tento mimoriadne krátky zoznam sa však opakovane skracoval. Okrem toho je pojem “strategický podnik” v Ruskej federácii stále veľmi nejasný. A v extrémne skrátenom zozname strategických podnikov je veľa podnikov so zahraničným kapitálom. Písal som o tom už mnohokrát. Na záver tu máme niekoľko pozitívnych správ súvisiacich s diskutovanou témou.

 

Štátna duma 20. júla v druhom a záverečnom treťom čítaní schválila zákon, ktorý umožňuje sankcionovaným ruským podnikom vylúčiť zo svojej štruktúry prostredníctvom súdu podiely zahraničných účastníkov z nepriateľských krajín. Názov dokumentu znie: “O zvláštnostiach regulácie podnikových vzťahov v ekonomicky významných organizáciách”. Hlavným spracovateľom dokumentu je Výbor Štátnej dumy pre majetok, pôdu a majetkové vzťahy. Ako pre RIA Novosti vysvetlil predseda výboru Sergej Gavrilov, cieľom zákona je presunúť ruské podniky, predovšetkým v kľúčových a strategických odvetviach, pod ruskú jurisdikciu a obnoviť práva ich ruských spolumajiteľov. Obmedzuje výkon korporátnych práv zahraničných spoločností spojených s nepriateľskými krajinami vo vzťahu k ekonomicky významným ruským organizáciám.

 

Už na jar minulého roka sa začali objavovať situácie, keď vrcholoví manažéri z nepriateľských jurisdikcií odmietali vykonávať podnikové činnosti v prospech ruských príjemcov. Často mohlo dôjsť k zabrzdeniu alebo úplnému zablokovaniu plnohodnotnej činnosti ruských spoločností so zahraničným kapitálom. Existuje mnoho príkladov takýchto krokov, ako napríklad úplné (a dokonca demonštratívne) zastavenie činnosti podniku (organizácie), neplnenie podpísaných zmlúv, odmietnutie uzatvárať nové zmluvy s tradičnými spojeneckými partnermi a zákazníkmi, prepustenie značného počtu zamestnancov, zjavná účasť na protiruských sankciách atď. Podobný zákon bol navrhnutý aj minulý rok, ale jeho prijatie sa všemožne spomaľovalo. Pôsobili lobisti. Okrem toho myšlienku zbaviť nerezidentov ich vlastníckych práv nepodporili oficiálne orgány – ministerstvo hospodárskeho rozvoja, ministerstvo financií, Ruská banka a ministerstvo spravodlivosti – s odvolaním sa na to, že dokument predpokladá mimosúdne zbavenie vlastníckych práv.

 

Proces sa posunul dopredu, keďže návrh zákona obsahoval ustanovenie, že konečné rozhodnutie prijíma súd (v dokumente prijatom Dumou je ako takýto súd definovaný Arbitrážny súd Moskovskej oblasti). V dokumente sa používa pojem “ekonomicky významné organizácie” (ESO). Samozrejme, nezhoduje sa s pojmami “strategický podnik” a “strategická akciová spoločnosť”, ale v podstatnej časti sa s nimi prekrýva. Zoznam hospodársky významných organizácií zostaví vláda. Budú v ňom všetky systémovo významné banky, ako aj spoločnosti, ktoré spĺňajú aspoň jedno kritérium: celkové príjmy holdingu presahujú 75 miliárd rubľov ročne, zamestnáva viac ako štyritisíc pracovníkov, celková hodnota aktív presahuje 150 miliárd rubľov a celková suma zaplatených daní za predchádzajúci rok je aspoň 10 miliárd rubľov. Zákon tiež klasifikuje ako ekonomicky významné všetky mestotvorné podniky, subjekty kritickej informačnej infraštruktúry, ako aj podniky, ktoré implementujú technológie alebo softvér pre spoločensky významné služby a servisy alebo sa podieľajú na vytváraní a modernizácii vysokoproduktívnych alebo vysoko platených pracovných miest.

 

Ďalším kritériom EZO je podiel rezidentov a nerezidentov na kapitáli organizácie. Podiel priamej alebo nepriamej účasti ruských vlastníkov v zahraničnom holdingu musí presiahnuť 50 %. Táto hranica sa môže znížiť na 30 %, ak ruskí vlastníci mohli rozhodovať na poslednom zasadnutí riadiacich orgánov zahraničného holdingu, alebo na viac ako 20 %, ak sú voči akcionárom holdingu alebo samotnému EZO uvalené blokovacie sankcie. Zákon stanovuje rôzne možnosti vytlačenia nerezidentov z EZO: ich úplné vylúčenie z riadenia spoločnosti (pri zachovaní práva na dividendy alebo časť zisku), pozastavenie vlastníckych práv na podiel na základnom imaní (s prevodom v rámci riadenia na iných akcionárov alebo iné organizácie), zbavenie vlastníckych práv predajom podielu atď. Mäkké formy stláčania (odstránenie cudzincov z vedenia, zavedenie externého manažmentu atď.) by sa mohli použiť skôr. Najmä na základe viacerých prezidentských dekrétov. Odňatie vlastníckych práv je však zásadne novým ustanovením. Základným variantom je prerozdelenie podielu nerezidenta medzi existujúcich ruských vlastníkov (akcionárov).

 

Ruské médiá 5. augusta informovali, že ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon v predchádzajúci deň (4. augusta), ktorý bol okamžite zverejnený na oficiálnom portáli právnych informácií. Zákon nadobúda účinnosť 30 dní odo dňa jeho oficiálneho zverejnenia. Čas ukáže, nakoľko bude zákon účinný pri vytláčaní cudzincov z ruskej ekonomiky. Veľa bude teraz závisieť od súdov, ktorým zákon zveruje vydávanie konečných rozhodnutí.

 

P.S. V ten istý deň (4. augusta) ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o blokovaní finančných účtov a majetku právnických osôb kontrolovaných zahraničnými právnickými a fyzickými osobami. Nový zákon mení a dopĺňa zákon “O osobitných ekonomických opatreniach a donucovacích prostriedkoch”, ktorý bol prijatý ešte 30. decembra 2006. Nový dokument stanovuje jednotný prístup k uplatňovaniu osobitných hospodárskych opatrení v krajine a zavádza pojem “blokované osoby”. Medzi takéto “blokované osoby” teraz patria cudzie štáty, organizácie a občania, osoby bez štátnej príslušnosti. Ako aj nimi kontrolované právnické osoby, v ktorých viac ako 50 % hlasov v najvyššom riadiacom orgáne vrátane spoločného vlastníctva viacerých blokovaných osôb. Všetky ruské finančné organizácie: úverové, poisťovacie a mikrofinančné organizácie, prevádzkovatelia finančných platforiem a informačných systémov, ktorí vydávajú digitálne finančné aktíva, budú musieť zablokovať transakcie s peniazmi a majetkom cudzincov, voči ktorým boli v Rusku zavedené reštriktívne opatrenia.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov