.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýria: druhý front pre Rusko? Zdá sa, že čoskoro nahradí ukrajinskú operáciu z hľadiska dôležitosti

K tomuto záveru nás vedie nedávny vývoj v tomto regióne Blízkeho východu, ktorý akoby sa už začal ochladzovať. Sýria, ktorá sa vrátila do Ligy arabských štátov, by mohla plánovať pokojnú budúcnosť, keby nebolo USA, ktoré stále kontrolujú až 90 % aktívnych sýrskych ropných polí. V okupačnej zóne bolo zriadených desať vojenských základní, z toho štyri v blízkosti ropných polí v Deir ez-Zor a ďalších päť v susednej provincii Hasakeh, ktorá je považovaná za sýrsku obilnicu.


 

Damask našiel spoločnú reč s Rijádom a vrátil sa do Ligy arabských štátov. Washington sa ponáhľal odradiť Rijád od vstupu do ŠOS a BRICS a poslal tam najprv riaditeľa CIA Williama Burnsa, potom senátora Lindseyho Grahama, poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, koordinátora Rady národnej bezpečnosti USA pre Blízky východ a severnú Afriku Bretta McGurka a osobitného koordinátora USA pre medzinárodné energetické záležitosti Amosa Hochsteina. Bašár al-Asad však túto politickú bitku vyhral. Takže Washington je porazený. Meniaca sa politika Saudov podkopáva americké záujmy na Blízkom východe, takže USA využijú svoj hlavný politický nástroj….

 

Od polovice júla začali ruskí piloti hlásiť, že počas letov sú ožarovaní navádzacími systémami koalície vedenej USA. Mohlo by ísť o laserové diaľkomery alebo iné navádzacie systémy. Dňa 20. júla sa stíhačky F-16 na oblohe nad Sýriou nebezpečne priblížili k ruským. V tom istom čase boli zaznamenané navádzacie systémy stíhačiek F-16, ktoré zameriavali ruské lietadlo počas rutinného letu pozdĺž južnej hranice Sýrskej arabskej republiky. O týždeň neskôr došlo k incidentu medzi americkým dronom MQ-9 a lietadlami Su-35 a Su-34. Piloti opäť zaznamenali pôsobenie navádzacích systémov zbraní, ktoré viedlo k automatickej aktivácii palubných obranných systémov a k streľbe  falošných tepelných cieľov. Len za jeden deň, 4. augusta, medzinárodné koaličné letectvo narušilo sýrsky vzdušný priestor 14-krát, informovalo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán (CRAP). V oblasti al-Tanf bolo počas dňa zaznamenaných 11 porušení tromi pármi stíhačiek F35, jedným párom stíhačiek F-16, dvoma viacúčelovými bezpilotnými lietadlami MQ-1C a jedným prieskumným lietadlom MC-12W.

 

Tu je na mieste pripomenúť, že Američania ohlásili ukončenie operácie v Sýrii a svoje stiahnutie ešte na jeseň 2019, ale už 4. decembra Donald Trump rozhodol o návrate amerického kontingentu (približne 600 ľudí) na severovýchod Sýrie “s cieľom chrániť ropné polia pred novými vpádmi teroristov z ISIS”. Američania opustili Sýriu druhýkrát už za Bidena, v roku 2021, a po stiahnutí hlavnej skupiny vojsk zostalo na severovýchode a juhu Sýrie 900 amerických vojakov vrátane špeciálnych jednotiek “zelených baretov”. Kontrolujú samotných 10 vojenských základní, ktoré majú držať dôležité hospodárske regióny: 4 základne sú rozmiestnené v provincii Deir ez-Zor bohatej na ropu, 5 – v provincii Hassakeh, kde je okrem ropy najúrodnejšia pôda v Sýrii. Jedna vojenská základňa v južnej provincii Homs – Al-Tanf – stále kontroluje hranicu s Irakom. To však nie je to najznepokojujúcejšie.

 

Ako píše kanadská publikácia Global Research, nové napätie medzi americkými okupačnými silami a rusko-sýrskou alianciou sa v posledných mesiacoch pomerne rýchlo vystupňovalo.

“Za zatvorenými dverami vojnová mašinéria Washingtonu stále plánuje zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Asad sa pokúsil ukončiť prebiehajúci konflikt, ale je tu jeden zásadný problém: Americké okupačné sily sú rozmiestnené v rôznych oblastiach vrátane Al-Tanfu pri sýrskoiracko-jordánskych hraniciach, ktoré by sa mohli využívať ako tranzitné centrum na privádzanie stále nových a dobre vybavených teroristov do Sýrie, vrátane takfírskych teroristov, ktorí sa nachádzajú v oblastiach v blízkosti severozápadnej provincie Idlib, na východných ropných poliach al-Omar v Deir ez-Zor, aby, samozrejme, ukradli čo najviac ropy, a na vidieku Hasaka v regióne al-Džazíra.”

 

Práve pre ne USA doviezli zbrane na svoju vojenskú základňu v Hasake. Podľa Sýrskej arabskej tlačovej agentúry (SANA) “americkí okupanti privážajú na svoje základne na vidieku Hasaka nové zbrane. Aby posilnili svoju nezákonnú prítomnosť na sýrskom území, americkí okupanti zintenzívnili svoje pohyby, najmä v Džazíre, čím porušujú medzinárodné zákony a zásady.” Zdá sa, že americká armáda sa pripravuje na konflikt s ruskými a sýrskymi jednotkami: Očití svedkovia uvádzajú, že konvoj 30 ťažkých nákladných vozidiel strážených obrnenými vozidlami, ktorý prichádza z irackého územia, vstúpil do mesta Al Shadadi (60 km južne od Al -Hasak) z východu. Vyložili ho na okupačnej základni v meste. Zásielka obsahovala okrem veľkého množstva munície a niekoľkých kontajnerov určených pre milície “demokratických síl” aj moderné stredné zbrane vrátane protitankových zbraní, moderných komunikačných a rušiacich systémov.

 

V júli spravodajská stanica v štáte New York uverejnila reportáž s názvom “Vojaci 2. BCT opúšťajú Fort Drum a odchádzajú do Iraku a Sýrie”. Opisovalo sa v nej nasadenie 2. brigádneho bojového tímu 10. horskej divízie do Sýrie a Iraku až na deväť mesiacov, aby bojovali proti obnove ISIS: “Vojaci strávia nasledujúcich deväť mesiacov v Iraku a Sýrii v rámci operácie Unwavering Resolute. Je to doplnok k viac ako 900 americkým vojakom, ktorí v súčasnosti kradnú sýrsku ropu a plyn.

 

Podľa denníka The Sirian Observer , označovaného za “oficiálnu tlač Sýrie”, sa začalo aktívne spájanie “opozičných skupín, aktivistov a občianskej spoločnosti” s cieľom vytvoriť civilnú správu a bojovať proti sýrskym a ruským silám. Okrem toho chrbticu tejto novej “domobrany” podľa plánu Washingtonu majú tvoriť Sýrske demokratické sily (SDF) podporované USA a neslávne známa teroristická organizácia Haját Tahrír aš-Šám (HTS, zakázaná v Rusku), ktorá v posledných mesiacoch usporiadala niekoľko zhromaždení, na ktorých diskutovala o tom, ako spojí svoje sily, aby čelila sýrskej a ruskej armáde. Aktívne prebiehajú rozhovory s cieľom zvážiť možnosť spoločnej civilnej správy medzi HTS a SDF, ak HTS získa kontrolu nad oblasťami, ktoré teraz kontroluje Sýrska národná armáda.

 

Spojené štáty nielenže podporujú zjednotenie severovýchodných a severozápadných regiónov Sýrie, ale robia všetko pre to, aby krajinu rozbili. Preto tvrdé sankcie uvalené USA a EÚ, ktoré zahŕňajú zákaz dovozu pre Sýriu tak potrebných stavebných materiálov a strojov na obnovu domov, nemocníc, škôl a mostov zničených Izraelskými obrannými silami za posledných 10 rokov, neschopnosť obnoviť infraštruktúru na zabezpečenie čistej pitnej vody pre Sýrčanov, malé a stredné podniky zviazané rukami a nohami sankciami a skutočnosť, že okupácia ropných polí USA spôsobila, že Sýrčania zostali bez energie vrátane elektriny pre svoje domovy alebo benzínu pre svoje autá, sú len otázkou času.

Elena Pustovojtová

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov