.
Aktuality, Bezpečnosť,

Konferencia v Džidde: imperialistický Západ verzus globálny Juh

5. – 6. augusta sa v saudskom pobrežnom meste Džidda konalo medzinárodné stretnutie o urovnaní ozbrojeného konfliktu na Ukrajine za účasti zástupcov (spravidla poverených osôb zodpovedných za otázky národnej bezpečnosti) viac ako 40 štátov vrátane samotného Zelenského režimu, G7, Európskej únie, Číny, Indie, Brazílie, Turecka a niektorých krajín “globálneho Juhu”. Pôvodne účasť okrem Rijádu a Kyjeva potvrdili Európska komisia, Spojené štáty, Poľsko, Spojené kráľovstvo, Kanada, Južná Afrika, India, Brazília, Pakistan, Austrália, Egypt, Indonézia, Čile, Zambia a niekoľko ďalších krajín.


 

Na medzištátnom fóre Rusko – Afrika, ktoré sa konalo 27. – 28. júla, sa zúčastnili aj Keňa a Libéria, ktoré predtým odmietli účasť. Treba poznamenať, že nie menej ako 60 % nákladnej flotily pod “výhodnými vlajkami”, ktorú využívajú ruskí vlastníci lodí, najmä na reexport a paralelný dovoz (de facto túto flotilu stále kontrolujú západné mocnosti a nadnárodné spoločnosti), je registrovaných v jurisdikcii Libérie.

 

Ameriku zastupoval Jake Sullivan, poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, známy ako jastrab. Peking chvíľu rozmýšľal, ale na poslednú chvíľu poslal k brehom Červeného mora osobitného zástupcu pre Euráziu Li Huiho, ktorý predtým pôsobil ako veľvyslanec v Moskve a nedávno navštívil Kyjev. Zrejme nie nadarmo začali západní propagandisti zintenzívňovať fámy o možnej podpore Zelenského “mierového plánu” zo strany Pekingu. Logika je jednoduchá – dlhotrvajúce nepriateľstvo sa zmenilo na veľké riziko pre čínsku ekonomiku a poslednou kvapkou bolo odstúpenie Moskvy od “obilnej dohody”, keďže Čína bola najväčším dovozcom ukrajinského obilia.

 

Brazílske úrady uviedli, že na stretnutí by sa mali zúčastniť Číňania aj Rusi, inak by to boli rokovania “sami so sebou”. Dvojdňové rozhovory v Saudskej Arábii sú vraj “výmenou názorov a pohľadov na možnosť ukončenia vojenského konfliktu”, pričom nepredpokladajú podpísanie záverečnej deklarácie, namiesto ktorej sa vytvoria nejaké “pracovné skupiny”. Po prvom dni konzultácií vyšlo najavo, že spoločné vyhlásenie nebude. Vedúci tlačovej služby Zelenského úradu Andrij Jermak vopred objasnil, o čo Kyjevu ide: “… Ide o druhú fázu konzultácií Ukrajiny s desiatkami krajín o možnosti realizácie mierovej formuly navrhovanej Ukrajinou koncom roka 2022.” Prvou fázou “boli rokovania s veľvyslancami akreditovanými na Ukrajine. Druhou fázou sú stretnutia poradcov pre národnú bezpečnosť: prvé stretnutie sme zorganizovali v júni v Kodani. Ďalšie stretnutie sa čoskoro uskutoční v Džidde.” Poslednou fázou mal byť podľa Jermakových výpočtov “summit hláv štátov, ktoré podporujú ukrajinskú mierovú formulu”.

 

Pripomeňme, že táto povestná “formula” predpokladá začatie rokovaní s Moskvou až po “vrátení všetkých území okupovaných” Ruskom vrátane Krymu a stiahnutí ruských vojsk z “nimi okupovaných regiónov”. V každom prípade neexistujú reálne vyhliadky na mier, kým sa bojovníci OS Ukrajiny a štáty NATO, ktoré za nimi stoja, nepresvedčia o márnosti nimi zvolenej stratégie a taktiky. Stav OS Ukrajiny (ktorej neúspešná “protiofenzíva”, ktorej výsledkom sú kolosálne straty na ľuďoch a technike a viac než skromné výsledky, práve vstupuje do tretieho mesiaca) takýmto podmienkam jednoznačne nepraje. Navyše podľa niektorých únikov v západných médiách západní patróni tlačia na Zelenského, aby rokoval s Moskvou. A ako píše WSJ, Kyjev údajne netrvá na svojich požiadavkách, zatiaľ čo Peking ponúkol Moskve rokovať o červených líniách v Džidde.

 

Je zrejmé, že účastníci “medzinárodného stretnutia” sledujú svoje vlastné, čisto pragmatické ciele. Možno pre Čínu a Spojené štáty, v zákulisí formálne širšieho podujatia, nie je nezaujímavá príležitosť ešte raz zosúladiť pozície, napraviť rozdiely a pochopiť logiku svojich oponentov aspoň v strednodobom horizonte. Londýn bude naďalej hrať na zhoršenie situácie a prípadné dohody okamžite torpédovať eskaláciou na vyššiu úroveň, ako to už urobil mnohokrát predtým.

 

V súvislosti s dlhotrvajúcim ozbrojeným konfliktom o Ukrajinu občas zaznievajú analógie so španielskou občianskou vojnou v rokoch 1936-39, ktorá sa podobne ako mnohé iné regionálne konflikty tej doby, napríklad talianska agresia proti Etiópii v roku 1935, stala dôležitou “skúškou sily” na prahu nezadržateľne sa blížiaceho globálneho konfliktu. Balansujúc medzi globálnymi mocenskými centrami sa Saudská Arábia možno usiluje o zvýšenie vlastnej úlohy v medzinárodných procesoch, čo podporuje (aj keď nie bez istej žiarlivosti) Irán a najmä Turecko, ktorého úloha ako rokovacej platformy po odstúpení Moskvy od dohody o obilí trochu ochabla.

 

Andrej Baklanov, podpredseda Asociácie ruských diplomatov a profesor na Vysokej škole ekonomickej, nevidí v Saudskej Arábii vážny potenciál pri riešení takýchto kríz a je skeptický, pokiaľ ide o schopnosť arabských krajín významne prispieť k riešeniu konfliktov:

“Veľmi oceňujem interakciu medzi Moskvou a Rijádom v oblasti energetiky, kde Saudská Arábia preukázala väčšiu prezieravosť ako naši predstavitelia. Mali sme sa od nich čo učiť ešte pred vznikom OPEC Plus.” To je pravda. Ale pokiaľ ide o ich chápanie konfliktných a krízových situácií, nepoužíval by som takéto epitetá: pri sýrskom urovnaní urobili strategickú chybu (postavili sa za tých, ktorí by nemali byť chránení). A až o 12 rokov neskôr tento postoj prehodnotili”. Existuje dokonca myšlienka, že “medzinárodné stretnutie” v Džidde by údajne mohlo byť pokusom o kolektívnu odpoveď národných štátov na machinácie nadnárodných globalistických štruktúr (nadnárodných spoločností a s nimi spojenej medzinárodnej byrokracie) prostredníctvom reťazca potravinových kríz vedúcich k masovému hladomoru na planéte Zem s perspektívou zničenia značnej časti ľudstva….

 

Tak či onak, Zelenskyj, ako už bolo spomenuté, stále presadzuje svoje nesplniteľné podmienky pre Moskvu, zatiaľ čo západní imperialisti sa snažia zatlačiť Rusko proti svojim sympatizantom (alebo len “neutrálom”) z radov štátov “globálneho Juhu”. Moskva víta každý konštruktívny krok smerom k mieru, ako to zopakoval Vladimir Putin počas stretnutia s africkými lídrami na dvojdňovom rusko-africkom fóre 27. – 28. júla v Petrohrade:

“…Z našej strany sme nikdy neodmietli rokovať, vždy sme verejne hovorili, že sme pripravení pokračovať v dialógu… v skutočnosti bol dohodnutý návrh tejto dohody s Ukrajinou, ale po stiahnutí našich vojsk spod Kyjeva – a o to sme boli požiadaní, aby sme vytvorili podmienky na uzavretie konečnej dohody – kyjevské orgány upustili od všetkých predchádzajúcich dohôd.. Takže si myslím, že loptička je úplne na ich strane… Kyjev získal svoju samostatnosť a nezávislosť pri rozpade Sovietskeho zväzu na základe Deklarácie nezávislosti a v tejto deklarácii bolo čierne na bielom napísané, že Ukrajina je neutrálny štát, a to má pre nás zásadný význam. Prečo Západ začal Ukrajinu ťahať do NATO, nám nie je veľmi jasné. Podľa nášho názoru práve to vytvára zásadnú hrozbu pre našu bezpečnosť.”

 

Zdá sa, že Západ sa aktívne snaží vytvoriť širokú koalíciu, ktorá by oficiálne alebo neoficiálne podporila povestnú “Zelenského formulu”. Nie je vylúčené, že v určitej fáze vojenského a politického tlaku na Rusko bude Ruská federácia “kolektívne” vyhlásená za vinníka prebiehajúceho konfliktu. Tým sa vytvoria počiatočné podmienky na zavedenie (prinajmenšom na lobovanie) protiruských sankcií už pod záštitou OSN. Táto možnosť je o to viac možná, ak rokovania v Džidde a ich prípadné pokračovanie bez účasti Ruska oficiálne podporí napríklad Valné zhromaždenie OSN. …

 

Medzitým, v predvečer stretnutia v Džidde a pred samitom BRICS v Johannesburgu 22. – 24. augusta, Nová rozvojová banka (s investičným kapitálom 100 miliárd dolárov a sídlom v Šanghaji), pridružená k tejto organizácii, odmietla účasť na nových projektoch Ruska. Oznámila to bývalá brazílska prezidentka Dilma Rousseffová, ktorá stojí na čele banky, s vysvetlením, že “banka koná v súlade so súčasnými obmedzeniami na finančných a medzinárodných kapitálových trhoch. Akékoľvek náznaky o opaku sú nepodložené”.

 

Západ sa tak snaží priamo alebo nepriamo vtiahnuť do víru protiruských sankcií čo najviac štátov “globálneho Juhu” a prinútiť ich, aby sa vzdali výhodnej spolupráce s Moskvou. Incident v Džidde je ďalším pokusom zaplniť medzery v “plote” sekundárnych sankcií, ktorý sa buduje okolo Ruska. Podľa čínskeho denníka Global Times sú zároveň protiruské sankcie v rozpore so záujmami krajín globálneho Juhu, preto je potrebné nájsť iné riešenie ukrajinskej krízy, ako sú západné možnosti. Je teda možné, že tieto deštruktívne snahy budú mať opačný výsledok – ak štáty “globálneho Juhu” v tej či onej podobe prejavia snahu nenasledovať “západnú cestu”, ale konsolidovať sa v mene obrany vlastných záujmov.

PS. Saudskoarabské úrady a “niekoľko ďalších krajín” predstavili na stretnutí v Džidde alternatívny plán týkajúci sa Ukrajiny, o ktorom bola údajne informovaná Moskva, uviedla tlačová agentúra DPA.

Alexej Balijev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov