.
Aktuality, História,

6.augusta 1945 zhodili USA na japonské mesto Hirošima atómovú bombu

Japonsko, 6.august 2023 (AM) – 6. augusta 1945 zhodili USA na japonské mesto Hirošima atómovú bombu, ktorá okamžite zabila takmer 80 000 ľudí. Rovnaký počet ďalších neskôr zomrelo na chorobu z ožiarenia. Prvýkrát v histórii ľudstva boli jadrové zbrane použité v bojových podmienkach, v skutočnosti – nemilosrdne vyskúšané na civilnom obyvateľstve.


 

Výskum v oblasti vojenského použitia jadrových zbraní sa v USA uskutočňoval od roku 1939. Išlo o vytvorenie novej supermocnej zbrane, ktorej vlastníctvo by Washingtonu umožnilo diktovať svoju vôľu celému svetu. Do príslušného projektu s krycím názvom “Manhattan” bolo investovaných takmer 2 miliardy dolárov. Do polovice leta 1945 boli vytvorené tri atómové bomby s cynickými názvami “Thingy”, “Little Boy” a “Fat Man”. “Thingy” sa pripravovala na skúšobný výbuch a s pomocou ďalších dvoch sa očakávalo, že “zastraší” Japonsko a zároveň zapôsobí na posilnený ZSSR.

 

Ručičky takmer všetkých hodín v Hirošime sa zastavili v okamihu výbuchu o 8:15 hod. Mesto bolo úplne vymazané z povrchu zemského, tlaková vlna premenila na popol ľudí v okruhu niekoľkých kilometrov od epicentra výbuchu.

 

Pokusy západných historiografov ospravedlniť tento ohavný zločin snahou USA prinútiť Japonsko vystúpiť z druhej svetovej vojny neobstoja pred kritikou. Začiatkom augusta 1945 už boli japonské vojenské sily vyčerpané a rozhodujúcu úlohu pri ich porážke zohral vstup ZSSR do vojny. Atómové bombardovanie Hirošimy tak nebolo ničím iným ako barbarskou demonštráciou sily a pokusom ospravedlniť obrovské náklady na projekt Manhattan. Harry Truman ani jeho nasledovníci – prezidenti Spojených štátov však nepovažovali za vhodné ospravedlniť sa za utrpenie, ktoré obyvatelia mesta prežili. Sergej Lavrov o jadrovom bombardovaní Hirošimy (6. augusta 2020): “Strašná smrť nevinných civilistov dodnes rezonuje s bolesťou v srdciach mnohých ľudí. Je ťažké úplne pochopiť, čím sa riadili tí, ktorí plánovali a vykonali takýto neľudský čin.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov