Stalin na prechádzke po Moskve v roku 1930
Aktuality, História,

Sovietsky sen. Prečo Stalinova popularita medzi mladými Rusmi rastie

Podľa prieskumov VTsIOM a Levanda-Centra sa Stalin umiestnil na prvom mieste v hodnotení významných osobností histórie. Vodcovia restalinizácie (48 %) sú mladí ľudia vo veku od 26 a do 40 rokov, 14 % tvoria mladí ľudia vo veku od 14 do 26 rokov. Myslím si, že prieskumy sú spravodlivé a navyše Stalinova popularita bude rásť. Čo je dôvodom takejto pozornosti so znamienkom “plus” k sovietskej minulosti a osobne k Stalinovi?


 

Je tu niekoľko faktorov: Stalinova éra bola érou úspechov, ktoré súčasná vláda, aj keď má pred sebou 300 rokov, nebude schopná dosiahnuť; Stalinova éra bola brutálna, ale bol to ľudový socializmus; Stalinova éra dala ľuďom skutočne fungujúce sociálne výťahy. Nehovorím o tom, že Sovietsky zväz bol superveľmocou, že sa spamätal len za 10 rokov po skončení Veľkej vlasteneckej vojny. Hoci na Západe mu predpovedali 20 – 25 rokov. A to sa stalo v posledných rokoch Stalinovho života. V tom čase niektorí ľudia hovorili, že v posledných rokoch Stalinovho života “úplne stratil rozum”, “stal sa paranoidným”. Ale to nie je pravda. Naozaj sa mýlil, pretože na jeseň 1945 dostal mŕtvicu alebo infarkt, vek sa prejavil – naozaj urobil od roku 1945 do roku 1953 množstvo vážnych chýb v zahraničnej a vnútornej politike, a predsa plusy prevažujú nad mínusmi. Práve pod jeho vedením sa krajina postavila na nohy.

 

Ak si spomenieme na obdobie od roku 1917 do roku 1937 – za 20 rokov sa krajina stala druhou najväčšou vojensko-priemyselnou mocnosťou na svete. A čo sa stalo za 20 rokov po roku 1991? Išli dole vodou – stali sa surovinovým príveskom Západu. Údery na Stalina sú údermi na ZSSR. A – širšie a hlbšie – na celé ruské dejiny. Nie nadarmo Jakovlev, “chromý imp perestrojky”, povedal, že svojou perestrojkou rozbili nielen ZSSR a komunizmus, ale aj tisícročný model ruských dejín. To, čo je dnes negatívne, je obrovská sociálna nerovnosť, rast kriminality a vlastne nefungujúce sociálne výťahy. Čo je veľmi dôležité – už takmer štvrťstoročie sa na sovietske dejiny a na Stalina leje blato – ale toto blato sa nelepí. To znamená, že všetko dopadne tak, ako povedal Stalin (povedal to niekoľkokrát v rozhovore s Kollontajom a v rozhovore so Šaginjanom), to znamená, že na našu éru a na mňa osobne a na môj hrob, povedal Stalin, sa znesie veľa špiny, ale vietor dejín to všetko rozptýli. A tak sa aj stalo.

 

Ako povedal de Gaulle: “Stalin neodišiel do minulosti – rozplynul sa v budúcnosti. Preto je hodnotenie Stalina vlastne hodnotením súčasnej štruktúry Ruska s opačným znamienkom. Naozaj som si nevšimol, že by federálne médiá tak aktívne podporovali Stalinov obraz. Ďalšia vec je, že sa zmenil tón – je tam menej bahna, áno, vo federálnych médiách sa objavujú niektoré viac či menej pozitívne veci, ale to je reakcia na zmeny v spoločnosti. Je to dôsledok. Médiá sú k tomu nútené. O to viac, že ich k tomu tlačí medzinárodná situácia. Takže v tomto ohľade nie je absolútne nič prekvapujúce. Pokiaľ ide o represiu. Čo myslíte tým “oprávnená” alebo “neoprávnená”. A kto je sudca, kto je prokurátor, kto je advokát? Žiadny nový spoločenský systém nevznikol bez krviprelievania, bez represií voči tým, ktorí sa bránia.

 

Napríklad Britské impérium alebo Rímska ríša vznikli s obeťami pre vlastné záujmy malej skupiny ľudí, takže každý spoločenský systém vzniká na základe tvrdej represie, potláčania. A prirodzene, keď sa spustí masový proces, trpia nevinní, žiaľ, je to tak. Straty 90. rokov sú najprirodzenejším pogromom a vyvlastňovaním obyvateľstva. A ľudia, ktorí sa v roku 1991 dostali k moci, si nekládli iné ciele ako osobné obohatenie a vytvorenie triedy oligarchov. To znamená, že neexistoval žiadny sen, žiadna túžba vytvoriť spoločnosť rovnosti – bol to pokus vytvoriť takú “kvázi Ameriku”. Chcem pripomenúť, že prezident Jeľcin, keď hovoril v Amerike, povedal: “Boh žehnaj Amerike.” A myslím si, že keď sa budú písať skutočné dejiny konca 20. a začiatku 21. storočia, Jeľcinova vláda bude tou najhanebnejšou v ruských dejinách. A bude hanebnejšie ako Tušinove lety počas prvých nepokojov, hanebnejšie ako vláda februárovcov a dočasnej vlády – pretože Jeľcinova vláda bola vládou zradcov.

 

Nejde len o nepopulárne “reformy”. Ide o nepopulárny systém. Pretože Rusko nemôže byť kapitalistickou krajinou – nikdy ňou nebolo. Kapitalistický systém je v Rusku možný, ale samotné kapitalistické Rusko je nemožné. Kapitalistické Rusko je kombináciou banditizmu a kolosálnej degradácie. V tomto ohľade nejde o nepopulárne “reformy” – tie sú len “čerešničkou” na nechutnej torte, ktorá sa sformovala v roku 1991. Preto si myslím, že popularita sovietskej éry a Stalina osobne bude rásť.

 

Aký je dnes dopyt po Stalinovi? Predovšetkým je to požiadavka sociálnej spravodlivosti, aby “zlodej sedel vo väzení”. Okrem sociálnej spravodlivosti je to požiadavka na mocenskú veľkosť, na to, aby nám nikto nehovoril, akú máme mať juvenilnú spravodlivosť, ako máme vychovávať svoje deti, a západná spoločnosť, ktorá je zaplavená hnisom neresti, nás neučí, ako sa máme správať. To je druhá vec popri sociálnej spravodlivosti. A napokon, pre mnohých ľudí je to pomsta vo všeobecnom zmysle, pomsta za 30 rokov prehier na medzinárodnej scéne, pomsta v zmysle sociálneho a psychologického cítenia. Ľudia si pamätajú Stalinovu éru, a to so všetkými jej nákladmi. Žiadosť o Stalina je žiadosťou o slušný a spravodlivý život.

Andrej Fursov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov