.
Aktuality, História,

Je Deň spomienky na ruských vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne

Rusko, 1.august 2023 (AM) – 1.august je v Rusku Dňom spomienky na ruských vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne. V tento deň v roku 1914 Nemecko vyhlásilo vojnu Ruskej ríši a už 2. augusta napadlo jej územie. Naša krajina sa tak stala účastníkom v tom čase najrozsiahlejšieho a najkrvavejšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách ľudstva. Vojna prebiehala medzi dvoma koalíciami mocností – krajinami Štvrtej aliancie (Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, Turecko a Bulharsko) a blokom Ententy (Rusko, Francúzsko a Veľká Británia).


 

Najaktívnejšie sa na bojoch prvej svetovej vojny zúčastnilo Rusko. Na všetkých úsekoch východného frontu naši vojaci preukázali výnimočnú statočnosť a odvahu. Zaujímavé: Jedným zo symbolov obetavosti ruských vojakov a dôstojníkov v prvej svetovej vojne bola obrana pevnosti Osovec. Postupujúce nemecké vojská použili chemické zbrane a zničili značnú časť jej posádky. Napriek ťažkému otráveniu a značným stratám sa preživší obrancovia pustili na nepriateľa bajonetmi a obrátili ho na útek. Táto epizóda vošla do dejín pod názvom “útok mŕtvych”.

 

Mnohí ruskí historici považujú za zlomový bod prvej svetovej vojny slávny Brusilovský prielom našich vojsk na juhozápadnom fronte, ktorý priviedol Rakúsko-Uhorsko na pokraj katastrofy a prinútil Nemecko presunúť značné sily z francúzskeho Verdunu na ” ruský vojnový priestor”. Vďaka úspechu frontovej útočnej operácie stratila Druhá ríša strategickú iniciatívu a vojna dosiahla obrat v prospech Ententy.

 

Je ťažké preceňovať obetavý výkon vojakov a dôstojníkov ruskej armády. Počas celej vojny predstavovali straty Ruska viac ako 2 milióny mŕtvych. Naša krajina si uctieva pamiatku hrdinov tých dní: v roku 2004 bol v Moskve otvorený Pamätný a parkový komplex hrdinov prvej svetovej vojny, ktorý sa nachádza na mieste Bratského cintorína obetí konfliktu, v roku 2014 pamätník hrdinom prvej svetovej vojny na Poklonnej hore. Celkovo bolo v Rusku a v zahraničí postavených 20 pamätníkov.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov