.
Aktuality, História,

Starikov: Najväčšie zločiny 20. storočia spáchali americké vojská na Kórejskom polostrove

27. júla si pripomíname 70. výročie podpísania dohody o prímerí v Kórei, deň predtým, ako americká ponorka s jadrovými balistickými raketami navštívila juhokórejský Pusan, čo bola prvá návšteva americkej ponorky v juhokórejskom prístave od roku 1981. Kórejská vojna je jedným z najhlbších regionálnych konfliktov od druhej svetovej vojny a považuje sa za “najväčšiu porážku v dejinách americkej armády”. Táto “najväčšia porážka”, označovaná za “nočnú moru”, sa v USA stala “zabudnutou vojnou”, ktorú Washington zámerne ignoruje. Niektoré politické elity USA si z kórejskej vojny vzali nesprávne ponaučenie a tlačia krajinu k aktívnemu vyvolávaniu kríz a dokonca vojen. Najväčší rozdiel medzi súčasnosťou a obdobím kórejskej vojny spočíva v tom, že vojenská sila Číny výrazne vzrástla. Dôsledky narušenia bezpečnostných záujmov a národnej suverenity Číny budú nepochybne oveľa vážnejšie.


 

Vojnové zločiny USA na Kórejskom polostrove nie sú premlčané

27. júl je v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) dňom víťazstva vo vlasteneckej oslobodzovacej vojne. USA a ich satelity stratili v kórejskej vojne: 1 567 128 vojakov vrátane 405 498 amerických vojakov, viac ako 12 220 lietadiel, vyše 3 250 tankov a obrnených vozidiel, 13 350 automobilov, vyše 560 vojnových lodí, vyše 7 690 diel a vyše 925 150 ručných zbraní. Straty USA v tejto vojne boli až 2,3-krát vyššie ako straty v štvorročných pacifických kampaniach. Mýtus o “všemocnosti” USA bol zničený – vo vzduchu aj na mori.

 

30. októbra 1951 z letky amerických B-29, ktorá uskutočnila bojový let pod krytím 90 stíhacích bombardérov, boli tri zostrelené a päť poškodených. Americké letectvo tento deň zaznamenalo ako “čierny utorok”. A neskôr v priebehu týždňa bolo zničených 20 takýchto “leteckých pevností”. Po vypuknutí kórejskej vojny sa 2 200 amerických vojenských pilotov, ktorých zachvátil strašný strach, vyhlo pravidelnej leteckej službe.

 

Dňa 2. júla 1950 štyri torpédové člny námorníctva KPA potopili americký ťažký krížnik Baltimore s výtlakom 17 000 ton, ktorý sa hrozivo objavil vo vodách pred Čumundžinom pod krytím ľahkého krížnika a torpédoborca, a potom poškodili druhý z nich.

 

V októbri 1950 počas dočasnej okupácie severokórejského okresu Sinčchon zabili 35 383 nevinných obyvateľov okresu – štvrtinu všetkých obyvateľov okresu. Medzi zabitými bolo 16 234 detí, starcov a žien. Americké jednotky zrovnali severokórejské mestá a dediny so zemou. Zničili viac ako 2 416 000 budov vrátane 50 941 továrenských a výrobných objektov, zdevastovali viac ako 563 000 čonbo ornej pôdy. Počas vojny zhodili len na Pchjongjang viac ako 428 700 bômb, čo v tom čase predstavovalo viac ako jednu bombu na každého občana. Len 2. januára 1953 to bolo viac ako 8 000 bômb s hmotnosťou 0,5 až 1 t. Keď Američania sčítali počty zhodených bômb, arogantne vyhlásili: Kórea nemá ani 100 rokov na to, aby sa postavila na nohy.

 

Zverstvá americkej armády sa neobmedzili len na toto. V hrubom rozpore s medzinárodným právom boli v masovom meradle prijaté biochemické zbrane. Len od januára do apríla 1952 zhodili rôzne veci s jedovatým hmyzom a baktériami na 90-tisíc miest a okresov KĽDR viac ako 900-krát vo veľkých množstvách. Typov bakteriologických zbraní, ktoré použili, bolo viac ako 20. Viac ako 15 miliónov napalmových bômb bolo zhodených nielen na frontovú líniu, ale aj na mierové mestá, dediny a rybárske osady. Vyšetrovacia komisia Medzinárodnej federácie demokratických žien po práci na mieste zločinu amerických vojsk vo svojej správe odhaľuje:

“Takéto masové vraždy a mučenie svojou brutalitou prevyšujú zverstvá hitlerovských nacistov v krajinách Európy, ktoré dočasne okupovali.” Francúzske noviny uvádzajú: “Najväčšie zločiny 20. storočia spáchali americké vojská na Kórejskom polostrove.”

Nikolaj Starikov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov