.
Aktuality, Námorníctvo,

USA “nediskutujú” o možnosti eskortovať ukrajinské lode s obilím v Čiernom mori, ako to chce Kyjev

“Momentálne neprebieha žiadna aktívna diskusia o zavedení vojnových lodí do Čierneho mora. Myslím, že si všetci uvedomujeme, že to len vyostrí napätie a zvýši možnosti potenciálneho konfliktu medzi Západom a Ruskom, a to nechceme. Chceme, aby sa obilie dostalo (z Ukrajiny na zahraničný trh). Chceme, aby sa dohoda o dodávkach obilia predĺžila, a skrátka, budeme spolupracovať s našimi spojencami a partnermi, aby sme našli iné pozemné alebo prípadne riečne trasy, ak budú k dispozícii,” povedal koordinátor Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.


 

Celkovo možno povedať, že napätie pomaly narastá. Situácia sa nachádza na rázcestí. Teraz má Rusko rovnakú šancu jednak, že využije moment a vráti sa k dohode, ale za vlastných podmienok, ako to podľa Putinovho pobočníka Ušakova chcel Putin celý čas v Moskve, a jednak, že nahnevaní záujemcovia o prepravu obilia budú stále riskovať eskaláciu bez účasti Ruska. Navyše niektoré krajiny, ako napríklad Turecko, majú nástroje na to, aby eskalácia bola celkom účinná.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov