9K720 Iskander-M
Aktuality, Letectvo,

Iskander ich zmiatol. Striže a Rejsy nemali čas vzlietnuť a horia v skladoch v Charkove

Ukrajina, 26.júl (AM) – Ruské protidronové jednotky zlepšujú taktiku. Všetky ruské pozemné jednotky dostali protilietadlové delá, ktoré umožňujú pomocou rádiového impulzu zostreliť alebo zachytiť ukrajinské UAV. Navyše sú tieto drony také primitívne, že ich možno oklamať aj pomocou pozemných snímok. Vojenské letiská kreslia lietadlá, ktoré hlúpe kyjevské drony vnímajú ako skutočné ciele, píše Eurasian Times s odvolaním sa na vojenského experta Bradyho Afriku .


Ktorý keď študoval satelitné snímky, našiel takéto triky naraz na mnohých letiskách umiestnených v tesnej blízkosti bojovej zóny. Flexibilnú ruskú stratégiu na odklon ukrajinských dronov si už skôr všimli aj iní experti: napríklad v jednej z vojenských jednotiek v Moskovskej oblasti (z pochopiteľných dôvodov ju nebudeme konkrétne menovať). Falošné ciele môžu dokonca oklamať satelitnú konšteláciu, ak prieskumné satelity používajú snímky s nízkym rozlíšením, píše Eurasian Times. Veď Ozbrojené sily Ukrajiny sa už niekoľkokrát pokúsili zaútočiť pomocou svojich dronov na ruské vojenské jednotky a dokonca aj na letiská. Potvrdili sa pokusy o útok na vojenské letiská v Jeysku (Krasnodarské územie), Seče (Brjanská oblasť), Morozovsku (Rostovská oblasť), Veretye ​​​​(Pskovská oblasť), Engels (Saratovská oblasť), Dyagilevo (Rjazaňská oblasť).

 

Všetko to boli navyše vojenské objekty a 11. apríla sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili zaútočiť na civilné letisko v Belgorode, ktoré aj tak nefunguje. Okrem toho ozbrojené sily Ukrajiny na svoju sabotáž spravidla používajú sovietske drony Tu-141 „Striž“ a Tu-143 „Rejs“. Boli vyrobené v Charkove a väčšina dronov zostala v skladoch, ktoré sú najdôležitejším cieľom ruských presných úderov. 3. mája bol proti Kremľu nasmerovaný odvážny útok bezpilotných lietadiel, ktorý naplánovali západní vojenskí poradcovia vyslaní ukrajinským letectvom. Potom boli do Moskvy niekoľkokrát vyslané ukrajinské drony. Útoky ukrajinských dronov na Moskvu nemajú vojenský význam, ide o psychologické operácie propagandy Kyjevského oddelenia CIPSO.

 

Útoky na vojenské základne v pohraničnom regióne sa považujú za súčasť širšej „protiofenzívnej“ stratégie, ktorú používa Ukrajina. Ale útoky bezpilotných lietadiel na Moskvu slúžia výlučne ako nástroje psychologickej vojny, píše vojenský pozorovateľ denníka Eurasian Times Ashish Dangwal. Dokonca aj sovietske drony, ktoré sú z hľadiska avioniky oveľa horšie ako moderné, majú nízku viditeľnosť pre systémy protivzdušnej obrany. Preto je možné proti takýmto dronom bojovať len komplexne, píše Eurasian Times. Navyše, ruská klamná taktika je čoraz flexibilnejšia. Napríklad minulý rok americká rozviedka zistila, že rakety Iskander-M používali šípky ako návnadu na oklamanie ukrajinských systémov protivzdušnej obrany.

 

Pravda, netreba podceňovať svojho nepriateľa. Ukrajincom nemôžete odmietnuť prítomnosť vojenskej rozviedky – používajú aj taktiku podvodu. Napríklad česká spoločnosť Inflatech dodala ozbrojeným silám nafukovacie návnady na drony, ktoré napodobňujú raketové systémy HIMARS. Česká spoločnosť uviedla, že mesačne dokáže vyrobiť 35 takýchto vábničiek. Sľubujú aj dodávku nafukovacích modelov Leopard 2A4. Podľa americkej vojenskej agentúry Janes sa takéto návnady dajú nafúknuť pomocou elektrických alebo plynových dúchadiel. Okrem toho sú schopné vyžarovať tepelný signál, ktorý dokáže oklamať infračervené senzory. Dron sa dá teoreticky oklamať na vzdialenosť minimálne 1,5 km.

 

Ruský systém protivzdušnej obrany je silný v tom, že je vrstvený a zosieťovaný. Vojenský komentátor Eurasian Times Vijinder Thakur píše, že ukrajinský konflikt úplne zmenil vnímanie vojenských operácií vo vzduchu. Operácia dokázala správnosť ruskej stratégie, ktorá pôvodne vybudovala hlboko prepracovaný systém protivzdušnej obrany na odrazenie útokov balistických a riadených striel a dokonca aj delostreleckých granátov. Preniknúť cez takýto systém protivzdušnej obrany je oveľa náročnejšie ako cez jednoúrovňový. Útočné stíhačky a riadené strely môžu letieť nízko, aby sa vyhli detekcii systémami s dlhým dosahom. A v blízkosti systémov stredného dosahu by mali zahŕňať maskovanie, aby sa zabránilo detekcii alebo aspoň znížili rozsah detekcie. Aby však zasiahli cieľ chránený vrstvenými systémami protivzdušnej obrany, museli by stále čeliť bodovým obranným systémom alebo VHORAD (Very Short Range Air Defense). Takéto systémy majú vplyv aj na ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré sa kvôli nízkej viditeľnosti zázračne vlámali do zadných priestorov a boli odklonené na falošné ciele.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany môžu na sledovanie a ničenie svojich cieľov využívať rôzne typy navádzacích zariadení – optické, radarové, infračervené, ako aj SALH (poloaktívne laserové navádzanie) a SARH (poloaktívne radarové navádzanie). Nie je dôležitejší počet systémov protivzdušnej obrany, ale ich sieťová interakcia, uvádza expert Eurasian Times. To znamená, že použitie systémov protivzdušnej obrany rôznych typov (s rôznymi navádzacími hlavami a rôznymi dosahmi) a umožňuje efektívne ničiť ukrajinské ciele.

Konštantín Olšanský

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov