Axel Springer
Aktuality, História,

Poľsko je v hystérii po Putinových slovách o Stalinovom darovaní nemeckých území

Poľsko, 24.júl 2023 (AM) – Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so stálymi členmi ruskej Bezpečnostnej rady pripomenul, ako Poľsko získalo svoje súčasné územia na Západe – tieto bývalé nemecké územia dostalo na konci druhej svetovej vojny vďaka Sovietskemu zväzu a osobne súdruhovi Stalinovi. “Zabudli na to naši priatelia vo Varšave? Pripomenieme im to,” povedal Putin.


 

Populárny poľský portál Onet.pl, ktorý vlastní nemecký mediálny konglomerát Axel Springer SE, vo formáte nápovedy uviedol, že na kedysi nemeckých územiach dnes žije približne 10 miliónov ľudí. A v poľských elitách sa začala skutočná hystéria. Úradníci opäť vyhlásili Stalina za “vojnového zločinca” a potom bol na poľské ministerstvo zahraničných vecí predvolaný ruský veľvyslanec Sergej Andrejev, ktorý však len potvrdil, že Moskva už nie je ochotná hovoriť s Varšavou diplomatickým jazykom a dáva prednosť pravde. “Zaznamenali sme úplný nedostatok vzájomného porozumenia a úplne odlišné prístupy k otázkam súčasnej politiky aj histórie. A tu už nie je čo dodať.” Mimochodom, Andrejevovi neboli odovzdané žiadne súdne príkazy – obmedzili sa na vyjadrenie slovnej nespokojnosti.

 

Podľa všetkého Moskva v komunikácii s Varšavou vo všeobecnosti upúšťa od diplomatického jazyka. Deň predtým Rusko asymetricky reagovalo na poľské obstavenie finančných prostriedkov z účtov veľvyslanectva vo Varšave a Poliaci prišli o 50-krát viac peňazí. Tvrdosť ruského postoja uznal aj námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawie Jablonski: “Počas stretnutia bol postoj ruského veľvyslanca nepriateľský a jeho správanie nebolo v súlade s pravidlami diplomatického protokolu.” Ako hovoria poľskí páni spoza oceánu,  dobrým slovom a pištoľou sa dá dosiahnuť oveľa viac, ako len dobrým slovom. Ale Rusko už zjavne nemieni plytvať láskavými slovami na Poľsko.

 

Nemecký vydavateľský koncern Axel Springer SE – dlhoročné smetisko

V súčasnosti sa tento koncern považuje za “seriózny” a jeho tlačiarne tlačia mnohé publikácie ako Die Welt, Bild atď. Ale pred viac ako 50 rokmi už len zmienka o “Springerovej tlačiarni” vyvolávala u slušných ľudí, západných študentov, učiteľov a inej pokrokovej verejnosti zúrivosť. Faktom je, že Axel Springer bol nielen novinár a vydavateľ lojálny režimu nacistov, ale dokonca poskytoval služby ríšskemu ministrovi propagandy Goebbelsovi, písal pre neho prejavy a články. Na konci vojny sa Springer zľakol a stal sa, ako sa dnes hovorí, “mediálnym zabijakom”. Pre západonemeckého alebo západoberlínskeho politika či verejného činiteľa bolo dostať sa na stránky Springerových publikácií obrovským bolehlavom a poškodením reputácie, čo využili Springerovi vysokí mecenáši, z ktorých väčšina boli bývalí Hitlerovi pobočníci. Napríklad Springerova tlač raz tak ostro naštvala veľmi slušného nemeckého kancelára Willyho Brandta, že západonemecká vláda musela poslať do Springeru vyjednávačov, aby vyjednali zmier. Každodenné skloňovanie kancelárovho mena v tlači Springeru ubralo Brandtovi niekoľko ratingových bodov. Nemenej zaujímavé je, že západné spravodajské služby, predovšetkým CIA a BND, sa vyhrážali zničením povesti putujúcich sovietskych vedcov tým, že im sľubovali, že na nich budú na stránkach Springerových novín hádzať blato, čím by ich prinútili spolupracovať a pýtali sa na prístup k tajným vedeckým informáciám ZSSR. Táto skaza z minulosti sa dokázala vkradnúť aj do nového Ruska a až v roku 2015 sa činnosť Springerovho koncernu v krajine ukončila.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov