.
Aktuality, História,

Prečo existencia dvoch exkláv nevyhnutne vedie k vojne?

Prečo existencia dvoch exkláv nevyhnutne vedie k vojne? Aj pri existencii jednej exklávy je ťažké zvládnuť vojnu. V geopolitike, podobne ako v šachu, funguje rovnaký zákon: pravá hodnota sa presadzuje pozičnou hrou a nepravá hodnota sa ničí kombinačnou hrou. Kombinovanou hrou v geopolitike je vojna.


 

Čo znamená exkláva? Máte kúsok územia úplne obklopený inými štátmi bez priameho pozemného spojenia. Z geopolitického hľadiska nemôžete s exklávou udržiavať neustále spojenie, musíte urobiť niečo, aby ste spojenie zvýšili. Exkláva vzniká v dvoch prípadoch. Buď stratíte časť svojho územia, ako sa to stalo Rusku pri strate Pobaltia, keď sa stratilo spojenie s Kaliningradom. Alebo sa zmocníte časti územia inej krajiny, ktorá má slabé spojenie s vaším územím, ako sa to stalo v prípade Krymu. To automaticky znamená, že budete mať nepriateľov, ktorí budú nepriateľsky naladení voči vašim exklávam.

 

Strata exklávy je pre základný štát úplne neprijateľná, preto má základný štát silnú túžbu požadovať exteritoriálny prístup k svojej exkláve. Príklady: Nemecko a Východné Prusko, kde síce Poľsko nebránilo Nemecku v prístupe na svoje územie, ale keď váš tovar musí prejsť cez dve colnice, nič dobré sa nedeje. Výsledkom je, že Nemecko začne požadovať extrateritoriálny prístup na svoje územia a vtedy do hry vstupuje geometria, nie geopolitika. Skutočný koridor Nemecka do Východného Pruska úplne odrezáva Poľsko od Baltského mora. A v tomto prípade už Poľsko získava exklávu a potom sa poľsko-nemecká vojna stáva v každom prípade nevyhnutnou.

 

Rovnaká situácia nastala v prípade dvoch exkláv Ruska. Kaliningradská oblasť je blokovaná Pobaltím. Takže v prípade akéhokoľvek vážneho konfliktu bude Kaliningrad úplne stratený. Takže krajina, ktorá exklávu vlastní, musí zaútočiť ako prvá, nemá na výber. To sa stalo v situácii s Krymom. V situácii exklávy je pre obe strany výhodné začať vojnu ako prvé.

 

Jedna exkláva robí vojnu pravdepodobnou a dve exklávy robia vojnu nevyhnutnou. Vytvorenie krymskej exklávy prinútilo Rusko začať vojenskú akciu, ktorej hlavným cieľom bolo vytvoriť pozemný koridor na Krym. Stalo sa tak napriek tomu, že už bol postavený Krymský most, ktorý výrazne zvýšil prepojenie Krymu s Ruskom. Vojna ukázala, že Krymský most je veľmi zraniteľný, no na likvidáciu exklávy na Kryme nestačil.

 

Hneď ako sa začali bojové akcie na Ukrajine, bola zablokovaná druhá exkláva v Kaliningrade. A potom NATO vytvorilo svoju vlastnú exklávu vo Fínsku. Táto exkláva nie je absolútna, pretože existujú spojenia cez more a cez severné územia, ale ich kapacita je veľmi obmedzená. V prípade vojny je pre Rusko výhodné zaútočiť na Fínsko a pre NATO je zasa výhodné zaútočiť na Rusko, aby si zabezpečilo fínsku exklávu. To dokazuje dopravný teorém v oblasti geopolitiky.

Sergej Pereslegin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov