.
Aktuality, Bezpečnosť,

MMF chce ovládnuť CBDC a stať sa globálnou centrálnou bankou

Riaditeľka MMF Kristalina Georgievová vystúpila 20. júna na konferencii v marockom Rabate pred guvernérmi afrických centrálnych bánk. Okrem iného informovala, že fond sa snaží nejakým spôsobom zosúladiť prácu jednotlivých krajín na zavedení digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC), aby sa im neskôr uľahčilo uskutočňovanie cezhraničných transakcií pomocou CDBC: “CBDC by nemali byť roztrieštenou národnou ponukou… Aby sme mali efektívnejšie a spravodlivejšie transakcie, potrebujeme systémy, ktoré spájajú krajiny, potrebujeme interoperabilitu.”


 

Jednou zo snáh fondu o koordináciu činností CBDC medzi centrálnymi bankami je “Manuál CBDC”. Na jarnom zasadnutí MMF a Svetovej banky v apríli tohto roka bol oznámený návrh príručky. Má to byť dokument zrozumiteľný aj pre neodborníkov, obsahujúci najmenej 19 kapitol, ktoré budú postupne zverejňované v priebehu nasledujúcich štyroch až piatich rokov. V príručke budú uvedené najčastejšie kladené otázky týkajúce sa CBDC vrátane:

1. Ciele politiky a prevádzkový rámec CBDC;

2. Základné požiadavky a pripravenosť na vydanie CBDC, ako sú právne aspekty, kybernetická odolnosť, riadenie centrálnej banky a regulácia a dohľad;

3. Prístupy k návrhu a technológie;

4. Potenciálne makrofinančné dôsledky CBDC.

 

“Kapitoly príručky budú do veľkej miery poskytovať rámec pre štruktúrovanie štúdie CBDC a odporúčania budú vychádzať z najlepších medzinárodných postupov a budú závisieť od podmienok v jednotlivých krajinách,” uviedol MMF v tlačovej správe. Centrálne banky vo viac ako sto krajinách smerujú k vytvoreniu svojich digitálnych mien a MMF ako “dirigent” by mal tento proces usmerňovať, a to aj prostredníctvom spomínaných usmernení. К. Georgievová uviedla, že fond začal pracovať na celosvetovej platforme CBDC. Ako uviedla, takáto platforma by mala “zabezpečiť interoperabilitu” digitálnych mien rôznych CBDC. CBDC podporia finančné začlenenie a zlacnia prevody finančných prostriedkov. “CBDC môžu pomôcť zvýšiť inkluzívnosť, posilniť odolnosť a efektívnosť národných platobných systémov a zlacniť a urýchliť cezhraničné platby. Je však dôležité, aby sa CBDC nestali roztrieštenými národnými ponukami.

 

Z tohto dôvodu MMF začal pracovať na koncepcii globálnej platformy CBDC, ktorá zabezpečí interoperabilitu a bezpečnosť platieb na vonkajších a domácich finančných trhoch,” uviedla Kristalina Georgievová. Na politickej konferencii za okrúhlym stolom o CBDC v Rabate predstavil riaditeľ oddelenia MMF pre menové a kapitálové trhy Tobias Adrian nový koncept platformy pre cezhraničné platby. Jej súčasťou je schéma platobného systému, ktorá využíva jednotný register na zaznamenávanie transakcií CBDC. Podľa Adriana bude mať “platforma XC” jednotnú knihu príkazov, v ktorej sa budú môcť vymieňať digitálne reprezentácie rezerv centrálnej banky v akejkoľvek mene. Centrálne banky by sa však mali poponáhľať, pretože túto funkciu (cezhraničné prevody) by mohli začať plniť kryptomeny. A tie podľa šéfa MMF nie sú dôveryhodnými nástrojmi.

 

Kryptomeny (ak nie sú zabezpečené) sú typickým nástrojom špekulácie. MMF nevyzýva na zákaz kryptomien. Navrhuje, aby centrálne banky mali prísnejšiu kontrolu nad vydávaním a obehom súkromných digitálnych mien. A aby CBDC boli atraktívnejšou menou ako kryptomeny. Súkromné digitálne meny sa však naďalej presadzujú. Klasické decentralizované kryptomeny, ako napríklad bitcoin, boli tiež chválené ako potenciálny nástroj na lacnejšie prevody peňazí.

 

Salvádor v roku 2021 uzákonil bitcoin ako zákonné platidlo a spustil štátom podporovanú peňaženku Chivo, pričom sa zameral na túto výhodu. MMF však nikdy nebol za zavedenie bitcoinu v Salvádore z dôvodu obáv, že vysoká volatilita tejto meny by mohla destabilizovať hospodárstvo. Napriek tomu salvádorský prezident Naib Bukele na rady MMF nereaguje.

 

MMF zároveň začal pracovať na univerzálnej nadnárodnej digitálnej mene. Organizácia s názvom The Digital Currency Monetary Authority (DCMA) na tohtoročnom jarnom zasadnutí MMF-WB oznámila svoj zámer zaviesť univerzálnu menu Unicoin (UMU), ktorá by bola zákonným platidlom pre cezhraničné platby. Takmer nikto nevedel, čo je DCMA. Ukázalo sa, že “je svetovým lídrom v oblasti ochrany digitálnych mien a inovácií v menovej politike pre vlády a centrálne banky. DCMA tvoria suverénne vlády, centrálne banky, komerčné a retailové banky a ďalšie finančné inštitúcie”. Žiadne podrobnosti týkajúce sa zloženia organizácie a jej právneho postavenia nie sú, žiaľ, vo verejných zdrojoch k dispozícii.

 

Všimnite si, že zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne vyhlásenia fondu o jeho účasti na projekte nadnárodnej digitálnej meny UMU. Existuje však mnoho nepriamych náznakov, že medzi MMF a UMU bol nadviazaný vzťah spolupráce. Stačí si všimnúť veľmi lojálny postoj fondu k mene UMU: “UMU je v súlade s nedávnymi politickými odporúčaniami týkajúcimi sa kryptoaktív, ktoré navrhol MMF.” Podľa predstaviteľov MMF a vedenia DCMA je UMU kombináciou najlepších vlastností súkromných kryptomien a CBDC. Prvé pripomienky k univerzálnej menovej jednotke sa už objavili.

 

Dňa 13. apríla bol uverejnený článok “MMF predstavil novú “globálnu menu” známu ako “univerzálna menová jednotka”, ktorá má “zrevolucionizovať svetovú ekonomiku”. Jeho autor Michael Snyder začína takto: “Práve bola zavedená nová globálna mena, ale 99 % svetovej populácie nemá ani tušenia, čo sa práve stalo. A ďalej: “To by malo byť pre nás všetkých výstrahou, pretože všeobecné zavedenie novej ‘globálnej meny’ by bolo obrovským krokom vpred pre globalistickú agendu. MMF túto novú menu nevytvoril, ale bola predstavená na významnom zasadnutí MMF začiatkom tohto týždňa…” Snyder priznáva, že doteraz nevedel, že existuje organizácia s názvom DCMA.

 

Ukazuje sa, že aj svet CBDC má svoje vlastné sprisahanie. Autor článku o projekte UMU uzatvára emotívne: “Tajná klika medzinárodných bánk a národných vlád sa sprisahala, aby nám túto novú menu natlačila do chrbtovej dutiny.” Odborníci už teraz špekulujú: čo sa stane, ak sa UMU podarí vyniesť na obežnú dráhu?

– Ako globálna mena by mohla nahradiť oslabujúci americký dolár.

– Bola by to obdoba “bancoru” – nadnárodnej meny, ktorú na konferencii v Bretton Woods v roku 1944 navrhol britský ekonóm John Keynes (návrh bol zamietnutý, pretože Američania presadili svoju alternatívu – americký dolár).

– Emitentom tejto meny by mohol byť Medzinárodný menový fond (v takom prípade by sa mohol premenovať na Svetovú centrálnu banku).

– Ostatné meny (národné menové jednotky) by sa nakoniec zrušili.

– Zodpovedajúcim spôsobom by sa z nevyhnutnosti zrušili centrálne banky jednotlivých krajín (zostala by len Svetová centrálna banka).

 

P.S. Digitálna mena UMU je už na 99 % hotovým produktom. Ako 27. mája tohto roku informoval špecializovaný spravodajský zdroj cryptocompass.com, “pilotný program Unicoinu sa v súčasnosti realizuje v Latinskej Amerike a Afrike a úplné spustenie produktu je naplánované na najbližších šesť mesiacov”.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov