.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA pripravujú Rumunsko a Bulharsko na vojnu s Ruskom

Rumunsko a Bulharsko sa nazývajú bránami aliancie v juhovýchodnej Európe, cez tieto krajiny vedie cesta od Čierneho mora do srdca Európy. Podľa západných vojenských expertov sa stanú spolu s Pobaltím a severným Atlantikom prvými bojiskami. Bulharsko sa považuje za najslabší článok tejto konštrukcie. Bulharská armáda nemá moderné protilietadlové a protiraketové systémy a prvých osem stíhačiek F-16, ktoré Bulhari dostanú od spojencov, bude nasadených do bojovej služby až v rokoch 2028 – 2030.


 

Rumunsko a Bulharsko majú v úmysle odrážať hypotetické námorné útoky ruskej flotily protilodnými raketami, pobrežným delostrelectvom a mínometmi. Ministerstvá obrany oboch krajín teraz kladú dôraz na vývoj týchto zbraní a lietadiel. Do rokov 2024 – 2028 bude rumunské námorníctvo vybavené protilodnými raketami najnovšej generácie Naval Strike Missile. Rumunsko tiež v rámci dohody G2G kúpi dva použité mínolovky zo Spojeného kráľovstva a počas ôsmich rokov kúpi dve francúzske ponorky Scorpene za 2 miliardy eur. Najzraniteľnejším miestom je Dobrudža, región na rozhraní rumunských a bulharských hraníc. Cez Dobrudžu majú obe krajiny prístup k moru (tzv. trácko-lyrský koridor). Rumunsko tu má dve vojenské základne – 86. leteckú základňu v Borci a 57. leteckú základňu “Mihail Kogalniceanu”, 26 km od Konstance. Na oboch základniach sú prítomné vzdušné sily USA a ďalších krajín NATO. V Dobrudži je rozmiestnený aj francúzsky systém protivzdušnej obrany SAMP/T MAMBA.

 

V Rumunsku pôsobí 3 tisíc amerických vojakov vrátane 101. výsadkovej divízie. Táto jednotka je najbližšie k rumunskoukrajinským hraniciam. V Bulharsku nie sú žiadne americké základne, ale sú tu tzv. zdieľané vojenské zariadenia: logistické centrum v Burgase na pobreží Čierneho mora, letecké základne v Graf Ignatievo pri Plovdive a Bezmera pri Sofii (tá sa považuje za jednu z najdôležitejších amerických základní mimo USA). Oblasť Čierneho mora, kde si Rusko udržiava výhodnú pozíciu, by bola v prípade možného stretu kľúčová. Pobaltie a severný Atlantik by mali druhoradý význam. Posily pre rumunské a bulharské sily a kontingent NATO v Dobrudži by prechádzali z Nemecka cez Českú republiku, Rakúsko a Maďarsko a z Talianska cez Grécko a Severné Macedónsko. Problémom pre NATO je, že ak vypukne vojna, Maďarsko, ktoré považuje rumunské Sedmohradsko za maďarské územie (stratené po porážke Budapešti v prvej svetovej vojne na základe Trianonskej zmluvy), môže byť neústupné. Rovnako aj Srbsko, ktoré sa v nových podmienkach pravdepodobne začne zaoberať Kosovom a Severným Macedónskom, a Turecko, ktoré má územné spory s Gréckom.

 

Ak rumunsko-bulharské zoskupenie zlyhá, Rusko sa dostane k južným hraniciam Nemecka a ocitne sa 700 km od Paríža, straší rumunské vydanie Obrana Rumunska spoluobčanov. Začiatkom júna zorganizovalo Centrum novej stratégie (Rumunsko), think tank s európskymi odborníkmi, v Temešvári konferenciu na tému “Bezpečnostné výzvy v balkánskom regióne”. Poukázalo sa na to, že Rumunsko zohráva dôležitú úlohu v prípade, že sa zhorší strategická pozícia NATO na Balkáne, a Poľsko v prípade, že Západ stratí kontrolu nad Ukrajinou. Bukurešť a Varšava sú strategickými spojencami a Washington a Brusel pracujú na modernizácii vojensko-logistických väzieb oboch krajín. Projekt Rail2Sea spojí poľský Gdansk s rumunskou Konstanciou, zatiaľ čo Via Carpathia (“Karpatská cesta”), transeurópska diaľničná trasa, prepojí cestnú sieť. Tá sa bude využívať na rýchly presun tankov a delostrelectva z Poľska do Rumunska a naopak, aby sa mohlo čeliť Rusku, upozorňuje New Strategy Center. Výstavbu financuje Washington v rámci Iniciatívy troch morí, amerického projektu politickej a infraštruktúrnej integrácie krajín ležiacich medzi Jadranským, Baltským a Čiernym morom. Tretí koridor povedie z talianskeho Terstu cez Jadranské more a vzdušný priestor Albánska a Severného Macedónska. Na vyváženie vojenských kapacít oboch krajín USA rozmiestnili systém protiraketovej obrany Aegis Shore v Redzikowe na severe Poľska a leteckú základňu v Lasku a na juhu Rumunska v Deveselu a leteckú základňu v Campia Turzi v Transylvánii. Toto usporiadanie umožňuje NATO kontrolovať celé východné krídlo.

Vladislav Gulevič

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.                                              Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov