.
Aktuality, História,

Stalin Nemcov nielen porazil, ale aj tvrdo, ako kaukazský horal, ich ešte aj ponížil

To prvé im nachystal po porážke v operácii Bagration (23. 6. 1944 – 29. 8. 1944), keď, aby svet uveril v grandiózne víťazstvo Červenej armády, usporiadal 17. 7. 1944 v Moskve prehliadku 57 000 zajatých Nemcov, vrátane 21 zajatých generálov. O trochu menšie prehliadky sa konali v Kyjeve a v Minsku.


 

Na záver moskovskej prehliadky si Stalin Nemcov absolútne vychutnal. Nechal po nich poumývať všetky moskovské cesty tak, aby na nich neostal ani ich smrad.

 

Nemeckí vojnoví zajatci v Moskve

 

Druhým ponížením Nemcov bolo, keď pochopili kto vlastne dobyl Berlín. Bola to totiž 8. gardová armáda, ktorá pod pôvodným názvom 62. armáda ubránila pred nimi Stalingrad a spolu so 64. armádou ich prinútila skloniť sa pred obrancami „Stalinovho mesta“. Na 8. gardovú bola stalingradská 62. armáda premenovaná 16. 4. 1943.

 

Michail Stepanovič Šumilov

 

A aby bolo poníženie Nemcov dokonalé, aj pôvodne stalingradská 64. armáda kráčala k víťazstvu nad nemeckým nacizmom pod novým názvom – 7. gardová armáda. Tá postupovala južnejšie s cieľom dobyť „druhé hlavné mesto ríše“ Viedeň a potom aj Mníchov (ak by tom nedošli Američania). No a na tejto ceste oslobodila aj slovenské hlavné mesto Bratislavu, čo by si už Slováci naozaj mali zapamätať. Pretože okrem petržalskej ZO SZPB Jána Bulíka si to v Bratislave pri výročiach jej oslobodenia 4. apríla 1945 nikto nepripomína. Petržalský starosta si oslobodenie Bratislavy dokonca odmieta pripomínať!

 

Aj 64. armáda bola na 7. gardovú premenovaná 16. apríla 1943, ktorá od 14. 4. 1943 patrila do zostavy Voronežského frontu. Neskôr do Stepného frontu, ale Bratislavu už oslobodzovala v zostave 2. ukrajinského frontu, kedy jej velil genplk. Michail Stepanovič Šumilov.

 

Vasilij Ivanovič Čujkov – portrét

 

Z knihy Vasilija Ivanoviča Čujkova Od Stalingradu po Berlín

V úvodníku novín Krasnaja zvezda z 1. decembra 1942 sa písalo: „Húževnatosť 62. armády, ktorá ohromila celý svet, umožnila nášmu veleniu zmobilizovať sily, prejsť do útoku a spôsobiť nemeckým fašistickým hordám ťažkú porážku.“ Ďalej sa v ňom podtrhovalo: „Sláva 62. armády pretrvá veky. Prejdú roky, granátmi zjazvené bojiská zarastú zelenou trávou, v slobodnom Stalingrade vyrastú nové pekné domy a bývalý vojak hrdo povie: – Áno, bojoval som pod zástavami slávnej šesťdesiatej druhej armády!“

 

8. gardová na smere hlavného útoku
„Prišlo leto 1944. Začiatkom júna som sa dozvedel, že 8. gardová armáda je preradená do 1. bieloruského frontu a nasadená na hlavný smer útoku našich vojsk,“ spomínal V. I. Čujkov.

 

Tretie poníženie – kapitulácia
Červená armáda dobyla Berlín 2. 5. 1945 a kapituláciu jeho posádky si prevzal víťaz od Stalingradu, dvojnásobný Hrdina ZSSR a neskôr maršal ZSSR V. I. Čujkov so svojou 8. gardovou a kedysi stalingradskou 62. armádou.

 

Ako Stalin urazil zástavy Wehrmachtu?

 

Dokonanie poníženia – Prehliadka víťazov v Moskve
Júnová (24. 6. 1945) Prehliadka víťazstva v Moskve 1945 bola zorganizovaná ako ultimatívna a rituálna urážka Wehrmachtu. Na dlažbu bolo hodených 200 nemeckých bojových zástav z 900, ktoré boli na tento účel privezené do Moskvy. Na celé toto poníženie sa určite s hrdosťou z čestnej tribúny Mauzólea V. I. Lenina pozeral Josif Visarionovič Stalin.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov