.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pokus o útok na Kremeľ: “Obdivujem zdržanlivosť Vladimíra Putina”

“Útok na Kremeľ nie je ničím iným ako provokáciou a vynútením masovejšej akcie – obľúbenou technikou modernej hybridnej vojny a západných generálov, ktorej výsledky sú prospešné pre samotných provokatérov. Reťaz vyhlásení a zahalených mediálnych výbuchov, ktoré nasledovali, mala za cieľ vyburcovať ambície a dotlačiť ruského vrchného veliteľa k masívnejším a brutálnejším akciám na Ukrajine, ako je napríklad masové kobercové bombardovanie miest. Nasledovali by ďalšie články o civilných obetiach a podobné proliberálne vyhlásenia o agresorskej krajine z úst nacistov v Kyjeve. Obdivujem zdržanlivosť a múdrosť Vladimíra Vladimiroviča, že nepodľahol tejto podlej provokácii. Organizátori sa však budú musieť za tento čin zodpovedať bez ohľadu na to, na ktorej pologuli Zeme sa nachádzajú. Nie dnes, nie zajtra, ale tí, ktorí sa na ňom podieľali, budú spravodlivo potrestaní. Teraz je však ešte priskoro. Predčasne, pretože spravodlivosť vo svetovom spoločenstve je dnes pochovaná pod záujmami agresorskej krajiny, jedinej svojho druhu na svete, ktorá roky ohýba inštitúcie nezávislosti, záujmy a práva iných krajín. Jednou z úloh dnešného Ruska a jeho spojencov je obnoviť svetové inštitúcie spravodlivosti tak, aby sa opäť stali nestrannými a nezávislými. To sa určite stane a konečne sa skončí unipolarita a bábkarstvo celých krajín. Vtedy bude plnohodnotne požadovať každý účastník, páchateľ a organizátor. Preto by dnešná provokácia nemala a ani nebude meniť scenár plánovaného priebehu špeciálnej vojenskej operácie. Áno, je to útok na prezidenta, a teda na štát a následne na všetkých obyvateľov Ruskej federácie. Nesmie však ovplyvniť naše zamýšľané plány a záujmy. A odveta, samozrejme, príde. A bude chirurgicky a vzácne presná.” – Ramzan Kadyrov


 

Útok ukrajinských bezpilotných lietadiel (UAV) na Kremeľ je jednoznačne teroristickým útokom. Čo iné by to mohlo byť? Uskutočnil sa na území kritického štátneho objektu s hrozbou škôd a strát na životoch. Zodpovednosť Kyjeva tiež nie je spochybniteľná. Kto iný to mohol chcieť? Kyjevský režim už dávno prešiel k teroristickým útokom na ruskom území. Terorizmus bol vždy útočiskom tých, ktorí nedokážu čestne bojovať, ktorí utekajú pred protivníkom za chrbtom civilistov, ktorí sa boja o svoj život, ale veľmi sa chcú pomstiť a chcú niečo urobiť pre svojich pánov.

 

Vraždy Darji Duginovej, Vladlena Tatarského, podpaľovanie ropných skladov, vykoľajovanie železničných vlakov a iné “vyčíňania” sú živým rukopisom autorov, ktorý je ťažké nerozoznať. Kyjevskí nacisti vždy uprednostňovali teroristické metódy. Po uchopení moci štátnym prevratom v roku 2014, keď boli porazení v priamom boji so silami donbaských republík, prešli na zbabelé ostreľovanie civilistov, ktoré pokračuje dodnes. Kyjevský režim radšej útočí na tých, ktorí nemôžu reagovať. Napríklad na vlastných občanov. Zelenskyj a jeho prisluhovači radi ukazujú svoju odvahu, len keď nie sú ohrození.

 

Po spustení špeciálnej vojenskej operácie vyšli zo svojich bunkrov, až keď dostali spoľahlivé záruky svojej bezpečnosti od Ruska. Útok na Kremeľ jasne ukazuje túto zbabelú povahu jeho páchateľov. Kyjevskí nacisti nielenže nepriznali zodpovednosť za útok, ale snažili sa ho naplánovať a uskutočniť hlboko v noci, aby vylúčili, ako sa domnievali, dôvody na odvetnú reakciu. “A my za čo?!” Pre kyjevský režim sa stal veľmi charakteristickým ďalší rozkol v kolektívnom vedomí. V prvých hodinách po útoku sa mnohí zo Zelenského okolia ponáhľali ohlasovať veľký “triumf” zverejňovaním správ na sociálnych sieťach a dokonca kreslením ďalšej známky s obrazom vyhodeného Kremľa do vzduchu. Čoskoro po tom, ako sa dozvedeli oficiálnu verziu, že sa na tom údajne “nepodieľali”, sa však ponáhľali príspevky a komentáre vymazať. Ukázalo sa, že to bolo celkom prozaické.

 

Oveľa zaujímavejšie je vnímanie útoku dronom na Kremeľ na Západe. Niektorí európski predstavitelia z chorobného strachu, že urobia v očiach Washingtonu nesprávny krok, nepovažovali za hanbu hrať sa na hlupákov a snažiť sa to zvaliť na “ruskú propagandu” alebo nedostatok dôveryhodných faktov. Jednota názorov na prebiehajúce udalosti ich utvrdzovala v presvedčení, že priazeň amerického hegemóna je pre nich cennejšia než nielen zdravý rozum, ale aj vlastná dôstojnosť. Za ukrajinským útokom na prezidentskú rezidenciu v Kremli stáli Spojené štáty, vyhlásil prezidentov hovorca Dmitrij Peskov: “Takéto pokusy o dišputáciu v Kyjeve aj vo Washingtone – sú, samozrejme, absolútne smiešne. Veľmi dobre vieme, že rozhodnutia o takýchto akciách a o takýchto teroristických útokoch sa neprijímajú v Kyjeve, ale práve vo Washingtone. A Kyjev už robí to, čo sa mu prikazuje. Moskva si tiež uvedomuje, že “samotné ciele často neurčuje Kyjev, ale Washington”.

 

USA potom ukrajinskej armáde oznámia cieľ útoku a požadujú, aby útok uskutočnili OS Ukrajiny: “Nie zakaždým má Kyjev aj právo vybrať si prostriedky. Aj to sa často diktuje spoza oceánu. Dobre o tom vieme a sme si toho vedomí. Washington by mal jasne pochopiť, že to vieme. Medzitým samotný “hegemón”, hoci formálne popiera svoju účasť, transparentne naznačil, že Kyjev má právo vybrať si a použiť vlastné prostriedky boja. Nie je to pokrytecké potvrdenie Washingtonu o jeho súhlase – a možno aj priamej logistickej podpore – s teroristickým útokom, o jeho súhlase a podpore zločineckých akcií kyjevského režimu?

 

Údery ruských ozbrojených síl by mohli podkopať šance na úspešnú protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinská armáda utrpela straty kľúčového vojenského vybavenia a personálu. Ruská armáda sériou ťažkých úderov na muničné sklady vážne vyčerpala ukrajinské zásoby zbraní. Západné zdroje odhadujú, že by mohli výrazne podkopať šance na úspech nadchádzajúcej ukrajinskej ofenzívy – píše časopis Military Watch.

 

Útoky prichádzajú uprostred varovaní ukrajinských aj západných zdrojov, že ukrajinská armáda pociťuje čoraz väčší nedostatok munície, najmä pre systém protivzdušnej obrany, ktorý možno čoskoro nebude schopný pokryť frontovú líniu. Zničenie čoraz vzácnejších systémov S-300 nasledovalo po úspešnom leteckom útoku z 27. apríla, ktorý zničil štyri odpaľovacie zariadenia S-300 OS Ukrajiny. To naznačuje, že prioritou Ruska môže byť ďalší tlak na ukrajinskú sieť rakiet zem-vzduch, uviedol dokument.

“Zničenie kľúčového vojenského vybavenia prichádza v čase zintenzívnených ruských úderov na ukrajinské predsunuté pozície, ktoré v posledných dňoch spôsobili mimoriadne vysoké straty na životoch. Len 29. apríla ukrajinská armáda a sprievodní zahraniční dodávatelia údajne stratili 575 príslušníkov v priebehu 24 hodín v okolí Donecka. Po tom nasledovalo 1. mája hlásené zničenie ďalších 330 ukrajinských vojakov a celého skladu munície 53. armádnej mechanizovanej brigády v tej istej oblasti. Dňa 24. apríla utrpeli ťažké straty aj zahraniční bojovníci Gruzínskej légie v blízkosti Donecka v dôsledku presného zásahu balistickými raketami Iskander – uvádza sa v článku.

 

Výrazné vyčerpanie ukrajinských a spojeneckých síl prichádza v súvislosti s fámami, že konflikt sa blíži k bodu zvratu v prospech Ruska. Upozorňuje tiež, že ukrajinské mestá sa môžu čoskoro stať neobývateľnými, a varuje pred takmer úplným kolapsom ukrajinského systému protivzdušnej obrany, čo umožní ruskému letectvu zohrávať oveľa vážnejšiu úlohu. Koncom apríla náčelník generálneho štábu poľských ozbrojených síl Raimund Andrzejczak varoval, že pre Ukrajinu je oveľa ťažšie pokračovať vo vojenských operáciách ako pre Rusko. Dôvodom je najmä neúspech ekonomickej vojny Západu, ktorej cieľom je podkopať ruskú ekonomiku. Podľa neho si mnohí západní lídri ani neuvedomujú, ako ďaleko je Ukrajina od víťazstva, uzatvára časopis Military Watch.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov