.
Aktuality, Letectvo,

Spôsoby boja proti dronom: výzvy a odpovede

Čínsky vojenský portál People’s Liberation Army’s Daily uverejnil článok s názvom “Countering UAVs: A New Direction in Air Defense Operations” (Boj proti bezpilotným lietadlám: nový smer v operáciách protivzdušnej obrany), ktorý poskytuje stručný prehľad perspektívnych systémov protiopatrení proti dronom.


 

“Vďaka svojim vlastnostiam, ako je vysoká bojová účinnosť, nízke riziko strát a vysoká schopnosť prežitia, sa bezpilotné lietadlá často objavujú v nedávnych lokálnych vojnách a postupne sa z podpornej úlohy na bojisku stali hlavnou bojovou silou. Vďaka veľkému počtu dronov vybavených a široko používaných v bojových operáciách sa boj s dronmi stal ústredným prvkom operácií protivzdušnej obrany v rôznych krajinách. S rozvojom technológií, ako sú komunikačné siete, inteligentné riadenie a presné zameriavanie, drony opakovane prelomili nepriateľskú protivzdušnú obranu vďaka svojmu silnému utajeniu a presnosti, čo predstavuje vážnu výzvu pre tradičné operácie protivzdušnej obrany,” píše sa v publikácii.

 

 

Existuje trend miniaturizácie bezpilotných lietadiel. Používanie stealth materiálov znižuje efektívnu rozptylovú plochu (EDA), a keďže hlukové a infračervené charakteristiky dronov sú slabé, sťažuje to ich detekciu protivzdušnou obranou na veľké vzdialenosti. Zároveň sa na bojisku vo viacerých moderných vojenských konfliktoch vyskytujú rôzne typy bezpilotných lietadiel, čo vytvára výzvy, ako presne identifikovať vlastnosti vzdušného cieľa, “určiť bojový zámer, integrovať a spracovať údaje z viacerých zdrojov. spravodajské informácie v reálnom čase a bezproblémovo integrovať včasné varovanie, identifikáciu a sledovanie. Vzhľadom na malý EPR a slabý infračervený signál je ťažké sledovať a zachytiť malé UAV pomocou navádzaných zbraní a je ťažké vytvoriť účinné podmienky na vypustenie SAM.

 

Samozrejme, možno použiť protilietadlové alebo letecké zbrane, ale keďže veľkosť cieľa je malá, pravdepodobnosť jeho zásahu je tiež malá. Aj náklady na bezpilotné lietadlá sú oveľa nižšie ako náklady na protilietadlové strely.

“Kde je kopija, musí byť aj štít. Tvárou v tvár ‘brutálnemu náporu’ bezpilotných lietadiel sa podľa potreby času objavili rôzne metódy boja s bezpilotnými lietadlami, ktoré sa postupne presunuli z laboratória na bojisko,” napísal autor Zhou Yuchen. V prvom rade je možné pokúsiť sa vybudovať palebnú silu protivzdušnej obrany. Vybudovanie viacvrstvovej hustej siete protivzdušnej obrany s tradičnými protilietadlovými guľometmi a protilietadlovými kanónmi a ďalšími zbraňovými platformami na zachytávanie zhlukov dronov priehradovou paľbou, ale na porážku malých dronov s nízkou výškou a rýchlosťou si vyžaduje zlepšenie riadenia paľby a účinnosti zásahu, ako aj nižšie náklady na zachytenie.

 

Po druhé, vyvíjajú sa systémy elektronického boja. Pomocou fotoelektrických protiopatrení, rušenia informácií a iných technológií sa vyradia z činnosti riadiace a komunikačné systémy bezpilotného lietadla, čím sa znemožní plnenie bežných úloh. V roku 2011 Irán týmto spôsobom úspešne prinútil americké bezpilotné lietadlo RQ-170 stealth pristáť v Iráne.

 

Tretím spôsobom zostrelenia bezpilotného lietadla sú laserové zbrane. “Pomocou účinkov ablácie, rázových vĺn a usmernených laserových lúčov na presné zásahy možno priamo zničiť nepriateľské bezpilotné lietadlá. Výhodou laserových zbraní je ich vysoká rýchlosť, vysoká presnosť a nízke náklady. Pentagón sa domnieva, že laserové zbrane sú najlepším spôsobom, ako sa vysporiadať s malými bezpilotnými lietadlami.

 

Štvrtým typom zbrane proti bezpilotným lietadlám je výkonná mikrovlnná zbraň. Priamo vysielané silné mikrovlnné lúče môžu priamo zaútočiť na elektronické systémy dronov, znefunkčniť ich alebo poškodiť, a môžu súčasne poškodiť viacero cieľov vysokou rýchlosťou a veľkou plochou zásahu.

 

“Piatym nepriateľom dronov sú inteligentné bojové platformy, ktoré zahŕňajú inteligentné strely a inteligentné roje dronov, ktoré zisťujú, identifikujú a samostatne útočia, ničia alebo zachytávajú roje nepriateľských dronov,” píše čínsky analytik a uvádza, že “inteligentný systém protiopatrení proti dronom riadeným vzduchom, ktorý vyvinula americká startupová spoločnosť, môže spustiť roje na boj proti dronom vytlačeným 3D tlačiarňou, čím sa znížia ich náklady”. Reč je o americkej spoločnosti Firestorm, ktorej vývoj opísala vo svojom článku “Budovanie nového amerického arzenálu” na portáli War On The Rocks Julia van der Kolfová z konzultačnej spoločnosti Decisive Point.

 

V divadle vojen sa v budúcich vojnách budú stretávať “drony proti dronom, spravodajské služby proti spravodajským službám”, predpovedá čínsky analytik. V USA, hovorí Julia van der Kolf, už začali vytvárať “sektor zbraní s osobitnou hodnotou” amerického obranného priemyslu. V tomto sektore sa budú okrem iného vyvíjať lacné bezpilotné lietadlá, a to tak úderné, ako aj “protiúderné”. Vzdušné vojny budúcnosti budú do istej miery kopírovať situáciu z druhej svetovej vojny, keď letky stíhačiek lietali, aby zachytili armády nepriateľských bombardérov, a tie zasa čelili nepriateľským stíhačkám.

 

Julia van der Kolf vsadila na spoločnosť Firestorm, ktorá je podľa portálu Dronelife.com vývojárom “prvého plne modulárneho bezpilotného leteckého systému (MUAS), ktorý bol vytlačený 3D tlačou”. Firestorm vytvára novú triedu bezpilotných lietadiel “so záväzkom otvorenej systémovej architektúry a flexibilnej škálovateľnej výroby.

“Spoločnosť Firestorm mení spôsob navrhovania, výroby a rýchlej konštrukcie bezpilotných lietadiel, ktorých schopnosť dlhého doletu a vytrvalosti predstavuje nákladovo efektívny prístup k víťazstvu vo vzduchu,” povedal Jeff Thompson, generálny riaditeľ spoločnosti Red Cat, ktorá je ďalším investorom spoločnosti Firestorm. – Veríme, že náš dron Teal 2 a UAV Firestorm môžu byť skvelým sprievodom pre stíhačky.

 

Čína a USA sú v procese vytvárania nových zbraňových systémov, ktoré sú integrované do jednotného informačného poľa deja. Dá sa predpokladať, že aj Izrael podniká podobné kroky na vytvorenie rojových bezpilotných lietadiel integrovaných do spoločného zbraňového systému. V Rusku sa v rámci operácie do určitej miery formuje “malý dobrovoľnícky priemysel” na vývoj a výrobu bezpilotných lietadiel na rôzne účely, ktorý je oddelený od vojensko-priemyselného komplexu krajiny. S primeranou podporou gigantov ruského vojensko-priemyselného komplexu má krajina veľkú šancu držať krok s ďalšou masívnou revolúciou vo vojenskej oblasti.

Vladimir Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov