.
Aktuality, Námorníctvo,

Kto má prospech z vojenského konfliktu v Sudáne? K otázke ruskej vojenskej základne v Červenom mori

Ráno 15. apríla obyvateľov sudánskeho hlavného mesta Chartúm prebudila streľba z ťažkých zbraní a paľba z automatických zbraní. V hlavnom meste a potom aj v ďalších mestách vypukli boje medzi pravidelnou armádou a jednotkami rýchlej reakcie (RRF). Pravidelná armáda podlieha vojenskej vláde, ktorú vedie generál Abdel Fattah al-Burhan, zatiaľ čo sily rýchlej reakcie podliehajú jeho nominálnemu zástupcovi, generálovi Mohammedovi Hamdanovi Dagalovi, prezývanému Hamedti. Boje sa začali v centre Chartúmu, v okolí prezidentského paláca a veliteľstva armády. Sily rýchlej reakcie uviedli, že prevzali kontrolu nad letiskom hlavného mesta, prezidentským palácom a letiskom Meroe v severnej provincii krajiny.


 

Generálny duumvirát vládne Sudánu od vojenského prevratu v roku 2021, ktorý zosadil diktátora Umara al-Bašíra, ktorý krajine vládol približne 30 rokov. Obaja generáli boli vtedy spojencami. Po al-Bašírovom zosadení sa vojenské a civilné orgány dohodli na vytvorení prechodnej vlády, ale v októbri 2021 sa v Sudáne uskutočnil vojenský prevrat proti prechodnej vláde. Počas prevratu pôsobili ako spojenci teraz už opozičný Abdel Fattah al-Burhan a Mohammed Hamdan Dagalo. Základom síl rýchlej reakcie boli provládne ozbrojené sily arabských kočovníkov Džandžavíd (“démoni na koňoch”), vrhnuté na potlačenie černošských separatistov v Južnom Sudáne a provinciách Kordofán a Dárfúr. Južný Sudán sa odtrhol a kordofánski a dárfúrski separatisti boli potlačení milíciami Džandžavíd, ktoré viedol militantný arabský kočovný kmeň Rizigat šejka Musa Hilala a Muhammada Hamdana Dagala (Hamedtiho).

 

Milície Džandžavíd vytvorili v roku 2013 sily rýchlej reakcie. Dňa 25. júla 2019 prišlo do Líbye približne 1 000 bojovníkov SIS, aby podporili jednotky maršala Haftara v ofenzíve proti Tripolisu. 15. apríla 2023 “Katalyzátorom eskalácie bol s najväčšou pravdepodobnosťou príchod egyptského letectva na základňu Meroe a chýry o Burhánovom úmysle odovzdať letisko Egyptu do trvalého užívania. Meroe už roky využívajú Hamedtiho sily na prepravu zlata a zbraní a je dôležitou súčasťou ekonomickej základne SIS.

 

Západné médiá tiež tvrdia, že Hamedti kontroluje niektoré sudánske zlaté bane. Hamedti sa narodil v roku 1975 v arabskom kmeni, ktorý choval ťavy. V 16 rokoch zanechal školu a stal sa obchodníkom s ťavami v Líbyi a Egypte. Počas separatistického povstania v Dárfúre Hamedti zabezpečil karavány v regióne a zbohatol. Čoskoro začal verbovať bojovníkov pre provládne milície Džandžavíd. Nízky pôvod a chýbajúci prestížny vysokoškolský titul zabránili bývalému pastierovi tiav, aby sa stal nespochybniteľným sudánskym vodcom. V elitných kruhoch sa naňho pozerá s očividným opovrhnutím.

“Vzdelaní ľudia v Sudáne sú presvedčení, že Hamdan je katastrofa, ktorú vytvoril diktátor Bašír,” poznamenáva Omar el-Tayeb Ahmed z arabskej redakcie BBC. Roland Marchal z parížskeho Inštitútu politických štúdií (Sciences Po), sudánsky odborník, však poukazuje na to, že “generál Hamdan, ktorý dostal veľké príležitosti, sa začal venovať politike a vyjadril podporu prechodu k civilnej vláde:

“Nejde ani tak o to, že máme do činenia s úprimným demokratom, ale predovšetkým s niekým, kto vidí svoj politický priestor ako čoraz obmedzenejší a kto vie, že jeho politické a ekonomické prežitie bude oveľa viac súvisieť s prechodom na civilnú vládu ako s udržaním neschopnej junty.”

 

Mohammed Hamdan navštívil 25. februára 2022 Moskvu, kde sa stretol s vysokými ruskými predstaviteľmi vrátane tajomníka Ruskej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa. Sudánska štátna agentúra SUNA vtedy uviedla, že strany sa dohodli na “aktivácii” predchádzajúcich hospodárskych, diplomatických a bezpečnostných dohôd. Generál Hamedti je dlhoročným a presvedčeným zástancom rozvoja spolupráce s Ruskom. Západné médiá nešetria úsilím ani prostriedkami na jeho kompromitáciu. Na čele tejto kampane stojí Global Witness, medzinárodná mimovládna organizácia financovaná Sorosom, ktorú americký Kongres nominoval na Nobelovu cenu mieru za rok 2003 za jej prácu v oblasti súvislostí medzi konfliktami a diamantmi v afrických krajinách. Veľká časť finančných prostriedkov Global Witness pochádza z grantov od zakázaného Inštitútu otvorenej spoločnosti* Georgea Sorosa v Rusku, ako aj od nórskej a britskej vlády.

 

Táto agentúra, nie bez pomoci pravdepodobne CIA, monitoruje všetky Dagalove finančné kontakty, najmä v oblasti obchodu so zlatom. Vysoko plateným západným grantistom sa nepáči, že Al Gunade Industrial Group, ktorú vlastní rodina bývalého ťavieho predajcu, jedna z najväčších sudánskych spoločností na ťažbu zlata, má obchodné kontakty s krajinami ako Čína, Malajzia a Rusko. Po dôkladnom monitorovaní všetkých finančných transakcií spoločnosti ťažiacej zlato, ktorá podporuje sily rýchleho nasadenia, v nich Global Witness nenašiel nič trestné. Ak je ekonomickou základňou Hamedtiho a jeho spolupracovníkov z RF zlato, je možné, že generál Al-Burhan čerpá finančné zdroje z obchodu s drogami.

 

V posledných rokoch sa Sudán stal najväčším africkým centrom výroby najnebezpečnejšej drogy Captagon, ktorá sa nazýva “drogou džihádu”. Bolo to oznámené na pravidelnom zasadnutí Organizácie pre spoluprácu policajných veliteľov východnej Afriky. Generál Hamedti sa intenzívne snaží bojovať proti obchodu s drogami. Generál Al-Burhan sa k tejto téme nevyjadril. Burhan, ktorý pomohol normalizovať sudánsko-izraelské vzťahy, si vybudoval vzťahy dôvery nielen s Izraelom, ale aj s USA. Začiatkom roka 2021 zástupca veliteľa ozbrojených síl USA v Afrike (AFRICOM) generál Andrew Young vyhlásil “nový začiatok vzťahov” s Chartúmom a prisľúbil obnovu sudánskych ozbrojených síl na novom profesionálnom základe s pomocou Pentagónu, zatiaľ čo šéfka americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj Samantha Powerová upozornila na vysoký hospodársky potenciál Sudánu na rozvoj partnerstva s USA.

 

Rusko dohaduje námornú základňu aj v Eritrei. Načo potrebuje ďalší prístav v regióne?

 

 

Pri výbere medzi Hamedtim a al-Burhanom USA a Izrael vsádzajú na druhého menovaného, uviedol denník The New Arab s odvolaním sa na vysokého izraelského predstaviteľa. Dňa 2. februára 2023 “minister zahraničných vecí Eli Cohen uskutočnil historickú návštevu hlavného mesta Sudánu Chartúmu, počas ktorej sa stretol s generálom Abdelom-Fattáhom al-Burhanom, predsedom Sudánskej zvrchovanej prechodnej rady. Počas návštevy, ktorá bola koordinovaná s USA, strany dokončili text pripravovanej mierovej dohody,” uvádza sa na oficiálnej webovej stránke izraelského ministerstva zahraničných vecí.

 

Dňa 12. februára 2023 vyšlo najavo, že Moskva a Chartúm sa dohodli na zriadení ruskej vojenskej základne v Port Sudáne pri Červenom mori. Dohoda predpokladá umiestnenie základne v Port Sudáne s 300 ruskými námorníkmi a až štyrmi loďami. Predtým, v septembri 2022, veľvyslanec USA v Sudáne John Godfrey v rozhovore pre sudánske noviny Al Tayyar varoval pred dôsledkami, ak Chartúm umožní Rusku zriadiť vojenskú základňu na pobreží Červeného mora. Uviedol, že takéto rozhodnutie by nielen izolovalo Sudán od medzinárodného spoločenstva, ale aj poškodilo jeho záujmy. Najlepším spôsobom, ako podkopať hospodársku a vojenskú moc Rusku priateľského generála Hamedtiho, je narušiť logistiku jeho spoločností.

 

Ako prevrat v Sudáne súvisí s Ruskom. Západ sa veľmi rýchlo zmobilizoval

 

“Boje v Sudáne sa teraz odohrávajú práve okolo letísk, cez ktoré prúdia dodávky zbraní a vývoz zlata. Hamedti vie, za čo bojuje. On a jeho ruskí partneri sa ocitnú pod blokádou. Veď cez Sudán lietajú lietadlá aj do Stredoafrickej republiky,” píše ruský orientalista Igor Dimitrijev. Kontrola nad prístavmi v Červenom mori je dôležitá aj z logistického hľadiska. Nie je náhoda, že EÚ zaviedla sankcie proti Wágnerovej PMC 26. februára, krátko po dosiahnutí dohody medzi Sudánom a Ruskom o vojenskej základni.

“Činnosť skupiny Wagner predstavuje hrozbu pre ľudí v krajinách, kde pôsobí, a pre Európsku úniu. Ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť, pretože konajú mimo akýchkoľvek právnych noriem,” povedal vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Súčasný vojenský konflikt destabilizuje situáciu v Sudáne a na neurčito pozastavuje plány Ruska na vybudovanie vojenskej základne na pobreží Červeného mora. Dá sa predpokladať, že ak al-Burhan zvíťazí, Rusko bude požiadané, aby sa stiahlo.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov