Rumunskí a americkí vojaci počas tréningu na cvičisku Capo Midia v Rumunsku
Aktuality, Bezpečnosť,

Plaziaci sa anšlus Moldavska

Moldavská prezidentka Maia Sanduová uviedla, že Kišiňov plne podporuje vytvorenie medzinárodného tribunálu “pre ruské zločiny” na Ukrajine. Moldavské špeciálne služby sa pripravujú na operácie proti Rusku. Moldavská prezidentka Maia Sanduová obvinila Rusko zo snahy o nastolenie proruskej moci v republike a uviedla, že špeciálne služby by mali dostať široké právomoci na boj proti Kremľu. Moldavský parlament preto zváži reformu Informačnej a bezpečnostnej služby (SIB). Ak bude reforma schválená, SIB bude mať právo bez súhlasu súdu odpočúvať telefonické rozhovory na účely odpočúvania a videozáznamov súkromných osôb.


 

Fiodor Gagauz, poslanec z Bloku komunistov a socialistov, označil účel reformy SIB za snahu Sanduovej premeniť tajné služby na politickú zbraň vládnucej strany. Opozícia je presvedčená, že Sanduová využíva SIb na potláčanie disentu a zásah proti nepohodlným politikom. Sanduová zámerne vyvoláva napätie v rusko-moldavských vzťahoch v záujme USA a NATO. Ruské informačné zdroje sú v Moldavsku blokované, moldavský jazyk je oficiálne premenovaný na rumunský, moldavská armáda je aktívne integrovaná do armády Rumunska a ďalších krajín NATO. Podľa ruskej zahraničnej spravodajskej služby Spojené štáty plánujú v Moldavsku testovať biologické zbrane, čo vyvoláva otázku zdravotníckej a biologickej bezpečnosti v krajinách Šanghajskej organizácie spolupráce.

 

Vedenie bývalej Moldavskej sovietskej socialistickej republiky urýchlene pripravuje republiku na anšlus – pohltenie Rumunskom. Mnohí predstavitelia moldavských orgánov majú zahraničné pasy rumunských občanov, nielen prezidentka Maia Sanduová, ktorá opakovane vyhlasuje reči o “provokáciách” ruských agentov a osobne V.V.Putina. Prebiehajúce masové nepokoje v Moldavsku s požiadavkami na odvolanie M. Sanduovej však nemožno nijako spájať s Kremľom, Tiraspoľom alebo inou cudzou krajinou. Hlavnými požiadavkami protestujúcich sú pokles životnej úrovne, prehlbovanie sociálnych problémov a agresia voči moldavskej identite. A všetky tieto problémy vytvorili moldavskí vládcovia.

 

Nevytvorili ich včera. Sú výsledkom všetkých rokov postsovietskej moldavskej politiky “nesamostatnosti”. Protestujúci sú miestni obyvatelia, nie sú to noví príchodcovia z Moskvy alebo Tiraspolu. Už dosiahli odstúpenie vlády Natálie Gavrility a teraz chcú poslať Sanduovú do jej milovanej Bukurešti. V polovici marca parlamentná väčšina v druhom čítaní odhlasovala zákon, ktorý premenoval pojem “moldavský jazyk” na “rumunský jazyk”. Norma sa vzťahuje nielen na normatívne a iné oficiálne dokumenty vrátane ústavy, ale aj na používanie jazyka v štátnych inštitúciách, médiách, školách atď. Moldavská akadémia vied, ktorá predtým presadzovala nahradenie pojmu “moldavské dejiny” pojmom “rumunské dejiny”, premenovanie podporila.

 

Koncom marca sa moldavský parlament zaoberal návrhom zákona, ktorý umožňuje príslušníkom tajných služieb vlastniť pasy iných štátov. Dokument podporila vláda, ktorej všetci členovia sú držiteľmi pasov a povolení na pobyt iných krajín, predovšetkým Rumunska. Oficiálna Bukurešť považuje súčasné Moldavsko za politický úlet, umelo vytvorený na jeho “historických zemiach”. Nesmelé pokusy pripomenúť moldavskú štátnosť, ktorá je starobylejšia ako rumunská, k ničomu nevedú.

 

Čerstvo sformovaný moldavský premiér Dorin Recean si je istý legitimitou dvojitého, trojitého občianstva u dôstojníkov bývalej KGB Moldavskej sovietskej socialistickej republiky. V debate so šéfkou gagauzskej autonómie Irinou Vlahovou Recean vyhlásil:

“Nie je problém, ak dôstojníci Informačnej a bezpečnostnej služby alebo iní štátni zamestnanci majú iné občianstvo – je to normálna európska prax.” Recean klamal o “bežnej európskej praxi”. Napríklad v Bielorusku, ktoré Európska únia kedysi zaradila do svojho programu Východného partnerstva, majú dôstojníci a úradníci prísny zákaz vlastniť cudzie pasy. Zakázané je dokonca aj vlastniť “poľskú kartu”. Vo Francúzsku a ďalších členských štátoch EÚ bude príslušník spravodajskej služby za držbu cudzieho pasu okamžite suspendovaný a vyšetrovaný. Žiadateľ o druhé občianstvo totiž musí preukázať lojalitu k cudzej krajine a prisahať jej vernosť. Držiteľ dvoch pasov je vždy v pokušení zradiť jednu z “vlasti”.

 

Vojenský expert vysvetlil, ako Rusko nedovolí „teroristický výpredaj“ jeho zbraní v Podnestersku

 

 

Rumunsko podporuje udeľovanie svojho občianstva Moldavcom. Bukurešť dúfa v nekrvavý anšlus, aký sa uskutočnil pri zlúčení Rakúska s hitlerovským Nemeckom. Dnes je registrácia dohody o zlúčení (pohltenie Moldavska Rumunskom) len otázkou výberu správneho času. Igor Dodon varoval už v júni:

“Pripravuje sa vojenské a politické pripojenie našej krajiny k územiu Rumunska so vzdaním sa neutrality.” V júni tiež štátny tajomník pre vzťahy s Moldavskom v Rumunsku Adrian Dupu uviedol, že milión Moldavcov získalo rumunské občianstvo a ďalších 100 000 oň žiada, a zároveň oznámil, že Rumunsko začalo v Moldavsku realizovať viac ako 30 projektov “v oblasti kultúry, vzdelávania a médií”. Moldavci dnes žiadajú o rumunské občianstvo zjednodušeným postupom. Rumunský jazyk sa v moldavských školách vyučuje od roku 1992 a od moldavského jazyka nie je vzdialenejší ako západné ruské nárečia.

 

Nie je pochýb o tom, že Rumunsko pohltí Moldavsko. Čo si potom odkusne z Ukrajiny?

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí 28. marca vyhlásilo, že je pripravené chrániť ruských občanov v Podnestersku, kde ich je v súčasnosti štvrť milióna, ako pripomenul Sergej Lavrov. A 30. marca moldavský minister zahraničných vecí a európskej integrácie Nikolaj Popescu povedal, že “ústavné ustanovenie o neutralite je nedostatočné na zaistenie bezpečnosti Moldavskej republiky. Popescu je presvedčený, že bezpečnosť Moldavska zabezpečia “členské štáty NATO a Európskej únie”. SVO samozrejme, urobila úpravy plánov Bukurešti a jej kišiňovských bábok, anšlus sa zastavil. Nebol však zrušený.

Peter Dmitrijev

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov