Do konca marca príde na Ukrajinu 18 tankov Leopard 2A6 z Nemecka a 3 tanky Leopard 2A6PO z Portugalska. Uviedol to nemecký minister obrany Boris Pistorius
Aktuality, História,

Ukrajinská otázka v nemeckej geopolitike

Začiatkom marca predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Lars Klingbeil počas návštevy Ukrajiny a Poľska vyhlásil, že odteraz bude základom novej východnej politiky jeho strany (Ostpolitik) Kyjev a po ňom Varšava. Vo Varšave Klingbeil predstavil päťbodový plán nového partnerstva s krajinami strednej a východnej Európy (SVE) – vytvorenie spoločnej bezpečnostnej architektúry, jednotného energetického systému, koordináciu zahraničnej politiky, hospodársku spoluprácu a posilnenie východného krídla NATO.


 

Čo je stredná Európa

Nemecký hosť dal Kyjevu prednosť pred Varšavou z určitého dôvodu. Nemecká geopolitika tradične vníma samozvanú Ukrajinu ako protipoľské predmostie. Poľský politik Roman Dmowski (1864 – 1939) vo svojom diele Ukrajinská otázka (Kwestia ukrainska) predpovedal, že vznik nezávislej Ukrajiny v budúcnosti povedie k posilneniu nemeckého vplyvu na úkor Poľska v rámci celkovej nemeckej stratégie pre strednú Európu (Mitteleuropa). Dnešná podpora Varšavy americkej prítomnosti v Európe je pre Poliakov práve prostriedkom na zníženie nemeckého vplyvu a zároveň na vyvíjanie tlaku na Rusko.

 

 

Myšlienku strednej Európy prvýkrát navrhol nemecký politický geograf Josef Parch (1851 – 1925) v roku 1906. Počas prvej svetovej vojny ju ďalej rozvinul sociálny demokrat Friedrich Naumann (1860 – 1919), ktorý navrhol spojenie Poľska, Českej republiky, Slovenska, Rakúska, Švajčiarska, Maďarska, Bulharska, Rumunska, Chorvátska, Slovinska, Albánska, Talianska, Ukrajiny a pobaltských štátov vrátane Krymu a Kubáne. Vonkajšími spojencami strednej Európy mali byť Holandsko, Švédsko, Dánsko, Nórsko a Turecko. Tá mala extrapolovať nemecký vplyv na Zakaukazsko, Litva na Bielorusko, Poľsko na Ukrajinu a Rumunsko na Moldavsko. Naumann bol zástancom mäkkej germanizácie týchto krajín a vytvorenia spoločného trhu s tovarom s cieľom dosiahnuť dobrovoľné prijatie nemeckej hegemónie ich obyvateľmi.

 

Takto by sa rozsah nemeckého vplyvu rozšíril od Barentsovho mora po Azovské more a od Severného mora po Stredozemné more, čím by sa Nemecko stalo superveľmocou (Oberstat). Koncom 30. rokov 20. storočia Naumannove myšlienky harmonicky zapadali do nacistickej ideológie. Historik Helmut Rumpf v roku 1942 označil myšlienku strednej Európy za “predpoklad vzniku *Tretej+ ríše”. Naumannova koncepcia posunula hlavných konkurentov Nemecka – Veľkú Britániu, Francúzsko a Rusko – za hranice strednej Európy. Vo svojom modernom variante táto koncepcia tiež nebrala do úvahy záujmy Ruska v jeho blízkom zahraničí a v Európe a odrážala snahu Berlína rozšíriť svoj životný priestor (Lebensraum) začlenením okolitých štátov do aliancie, prostredníctvom ktorej by Nemecko získalo prístup k Čiernemu a Stredozemnému moru s prístupom na Blízky východ a do severnej Afriky. Naumann povedal: “Stredná Európa bude mať germánske jadro, bude dobrovoľne používať nemecký jazyk, ktorý je známy na celom svete a ktorý je už teraz jazykom medzietnickej komunikácie v strednej Európe. Naumannove myšlienky propaguje v Nemecku po ňom pomenovaná nadácia Za slobodu. Naumann bol zástancom začlenenia Holandska a ďalších európskych zámorských kolónií do zóny nemeckého vplyvu.

 

Klingbeilova cesta po východnej Európe je znakom zintenzívnenia východného vektora nemeckej politiky Olafom Scholzom, takisto z SDP. Berlín už dostáva protisignály z viacerých krajín: novozvolený český prezident Peter Pavel označil Nemecko za kľúčového partnera v Európe, Litva požiadala o stály nemecký vojenský kontingent na zadržiavanie Ruska. Klingbeil ohlásil geopolitickú os Berlín – Varšava – Kyjev v nadväznosti na Naumannovu myšlienku aktívnejšieho využitia Poľska v konfrontácii s Ruskom (čo je v súlade s poľskou politikou využitia Ukrajiny na rovnaké účely).

 

Situácia pripomína obdobie prvej svetovej vojny, keď sa o to isté pokúšalo Nemecko. Najbližšou úlohou Berlína bude koordinovať myšlienku strednej Európy s poľskou koncepciou strednej a východnej Európy Oskara Haleckého. Tá je zameraná na oslabenie nemeckého vplyvu v oblasti od Francúzska po Ukrajinu prostredníctvom spojenectva Varšavy s Washingtonom a Londýnom. Berlín dúfa, že v záujme maximálneho poškodenia Ruska Washington, Londýn a Varšava prijmú jeho myšlienku strednej Európy ako prvok anglosaskej stratégie na vybudovanie protiruského “cordon sanitaire”

Vladislav Gulevič

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov