Ilustračné foto
Aktuality, História,

Starostovia Hirošimy a Nagasaki podporujú protijadrový summit G-7 v Japonsku. Premiér Kišida považuje summit za protiruský

Západné krajiny, ktoré sa netaja svojím záujmom o predĺženie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine zameraného na oslabenie Ruska, nemajú v úmysle hasiť, ale skôr udržiavať vojnový oheň. Japonský premiér Fumio Kišida je v tomto smere stále veľmi aktívny. Chcel by premeniť nadchádzajúci summit G7 v Hirošime na čisto protiruské podujatie. Aby sa nielen prijali nové balíky sankcií a rozhodnutia na podporu kyjevského režimu, ale aj obvinenia Moskvy z hrozby použitia taktických jadrových zbraní v SVO.


 

Kišida chcel na seba najprv upozorniť návštevou Zelenského v Kyjeve, potom to považoval za nebezpečné. Vymyslel ďalšiu inscenáciu – pozvať Zelenského na summit, aby svetu ukázal nebezpečenstvo “jadrovej apokalypsy”, ktorou hrozí Moskva. Výzva na summit a Zelenského mala zaznieť za smútočného zvonenia zvona v hirošimskom Parku mieru, kde sú pod pamätníkom naukladané zoznamy státisícov obetí americkej genocídy obyvateľov tohto japonského mesta. “Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zváži účasť na tohtoročnom summite G7 v Hirošime, ak ho pozvú… Návšteva Zelenského v meste na západe Japonska by bola “významnou príležitosťou”, uviedol v nedávnom rozhovore ukrajinský veľvyslanec v Japonsku Serhij Korsunskij.

 

Ukrajinský líder cestoval do Spojených štátov a niektorých európskych krajín, aby hľadal podporu…, ale Áziu ešte nenavštívil,” uviedol Kyodo tsushin. Kišida, ktorý zastupuje jedinú krajinu, ktorá počas vojny utrpela atómové bombardovanie, “dúfa, že počas májového summitu G-7 ukáže vedúce postavenie v oblasti jadrového odzbrojenia v obavách, že Rusko môže použiť atómové zariadenie proti Ukrajine v prebiehajúcej vojne”. Kišida medzitým pozval Zelenského na online summit G7, ktorý sa uskutoční 24. februára, “v deň prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu”. Očakáva sa, že sa bude diskutovať o Zelenského návšteve Hirošimy v máji.

 

Online summit 24. februára odsúhlasili Spojené štáty, ktoré sa usilujú o užšie spojenie svojich satelitov v zástupnej vojne s Ruskom. Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová už oznámila, že Washington plánuje 24. februára uvaliť ďalšie sankcie proti Rusku. “Myslím si, že okolo 24. uvidíte nový veľký balík sankcií zo strany USA aj všetkých našich partnerov zo skupiny G7. Sankcie budú posilnené a rozšírené v určitých kategóriách, v ktorých sme boli aktívni už predtým. Najmä v obmedzení dodávok technológií pre ruský obranný priemysel, ako aj high-tech zariadení,” povedala Nulandová.

 

A čo ospravedlnenie? Experti o politike NATO po atómovom útoku na Hirošimu a Nagasaki

 

Agentúra Kyodo tsushin predtým uviedla, že G7 sa zaviazala k “bezprecedentným koordinovaným sankciám” proti Rusku, bude “udržiavať a zvyšovať ekonomický tlak na Moskvu, ako aj na tých, ktorí sa vyhýbajú trestným opatreniam (proti Rusku)”. “Sme odhodlaní (tlačiť) na to, aby Rusko nakoniec zaplatilo za obnovu kritickej infraštruktúry poškodenej alebo zničenej jeho brutálnou vojnou,” uviedli lídri G7 vo vyhlásení z 12. decembra 2022.

 

Starostovia (a vlastne aj obyvatelia) Hirošimy a Nagasaki však nechcú využiť tragédiu týchto miest na vyvolanie napätia. V reakcii na žiadosť primátora Hirošimy Kazumiho Matsuiho a primátora Nagasaki Tomihisa Taueho o uskutočnenie dialógu medzi vedúcimi predstaviteľmi G7 a tými, ktorí prežili výbuch atómovej bomby, a o návštevu Múzea mieru v Hirošime Kišida uviedol, že “globálne trendy sú proti zrušeniu jadrových zbraní”, hoci dodal, že dúfa, že “vytvorí príležitosť na ich zvrátenie”. Obaja starostovia sa stretli s veľvyslancom USA v Japonsku Rahmom Emanuelom a požiadali prezidenta USA Joea Bidena, aby navštívil Nagasaki. V ich liste Bidenovi a ostatným lídrom G7 sa uvádza, že občania ich miest majú “vrúcnu žiadosť pre lídrov národov: príďte do miest, ktoré boli zbombardované atómovými bombami, a presvedčte sa o dôsledkoch jadrových zbraní”. A miestne pobočky Japonského kongresu proti atómovým a vodíkovým bombám poslali vláde otvorený list, v ktorom uviedli, že ako prvý krok by krajiny, ktoré vlastnia jadrové zbrane, mali vyhlásiť, že ich nepoužijú ani sa ich použitím nebudú vyhrážať. “Historický význam stretnutia vedúcich predstaviteľov troch jadrových mocností v Hirošime, ktorí sa zúčastnia na summite, by nemal byť iný ako takéto vyhlásenie,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

Hirošima a Nagasaki – čo si vytrpeli ľudia?

 

Prezidenti USA, ktorí navštívili Japonsko, sa dlho zdržiavali návštevy Hirošimy a Nagasaki. Prvým, kto položil veniec v hirošimskom Parku mieru, bol Barack Obama v máji 2016. Japonci dúfali, že americký prezident si spomenie na zverstvá spáchané v roku 1945 na japonských civilistoch a ospravedlní sa japonskému ľudu. Nestalo sa tak… Americkí predstavitelia sa nikdy nikomu neospravedlnili. Podľa prieskumov verejnej mienky približne 60 % občanov USA dodnes verí, že použitie atómových bômb ich armádou bolo oprávnené. Aby vláda USA a americkí propagandisti upevnili tento názor v mysliach svojich občanov, zatajujú skutočnosť, že Japonsko kapitulovalo nie zo strachu pred atómovými bombami, ale preto, že ho porazila Červená armáda, ktorá vstúpila do vojny. To priznal aj cisár Hirohito, vrchný veliteľ japonských ozbrojených síl, vo svojom reskripte “Vojakom a námorníkom” zo 17. augusta 1945…

Anatolij Koškin 

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov