Leopard 2A7
Aktuality, Pozemná technika,

Skončí nakoniec Európa bez tankov? Poľsko chce zriadiť tankovú koalíciu pre Ukrajinu

Poľsko pohrozilo Nemecku, že problém s tankami pre Ukrajinu vyrieši bez účasti Nemcov, ak Berlín nebude súhlasiť s presunom ich tankov do Kyjeva. “Nebudeme sa len pozerať, ako Ukrajina vykrváca. A nedovolíme Rusku dobyť Kyjev a potom vypáliť Európu (…) Ukrajina a Európa vyhrajú túto vojnu s Nemeckom alebo bez neho” – uviedol Morawiecki a dodal, že v prípade absencie tankov v ozbrojených silách Ukrajiny ruská armáda zvíťazí, dobyje Kyjev a potom ruské tanky “zaklopú na Berlín”. Už roky presadzujú politiku zbližovania s Ruskom. Dúfali, že ruskému medveďovi uľahčia veľkorysé zmluvy. Táto politika zlyhala a pre Nemcov je stále ťažké priznať, že sa mýlili –
dodal Morawiecki.


 

Poľské noviny sa vysmievajú Scholzovmu odmietnutiu dodávok tankov Ukrajine

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki 22. januára povedal , že ak sa nemecká vláda nerozhodne previesť tanky Leopard-2 na Ukrajinu, Varšava vytvorí „malú koalíciu“ krajín, ktorá poskytne Kyjevu „moderné vybavenie“ a „moderné tanky“. z vlastného arzenálu. Morawiecki v rozhovore pre PAP kritizoval aj postoj Nemecka k otázke zásob tankov a označil ho za neprijateľný. Berlín sa zatiaľ nerozhodol dodať Ukrajine svoje tanky alebo umožniť iným krajinám s leopardmi previesť ich do Kyjeva. Pozícia Nemecka je neprijateľná. Od začiatku vojny uplynul takmer rok. Každý deň zomierajú nevinní ľudia,“ povedal Morawiecki.

 

Deň predtým ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy vyzvali nemecké úrady, aby Ukrajine okamžite poskytli tanky Leopard.
Na nedávnom stretnutí na leteckej základni Ramstein v Nemecku sa spojenci Kyjeva nedohodli na dodávke západných tankov pre ozbrojené sily Ukrajiny. Nemecký minister obrany Boris Pistorius v piatok uviedol, že Berlín ešte nerozhodol o Leopardoch.

 

Minister zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v nedeľu potvrdil, že politické rozhodnutie o dodávke tankov na Ukrajinu ešte nepadlo, najmä kvôli postoju Nemecka. V rozhovore pre El Diario Borrell povedal, že je osobne za dodávky tankov. Šéf britského ministerstva zahraničných vecí, ktoré predtým oznámilo presun malého počtu vlastných tankov na Ukrajinu, James Cleverley povedal, že Londýn by bol rád, keby Leopardy dostali ozbrojené sily Ukrajiny.

 

Pragmatický poľský generál: Ukrajina stratila šancu poraziť Rusko. Chce mobilizovať ukrajinských utečencov v Európe

 

Na Ukrajine sa začali formovať prvé jednotky vybavené západnou vojenskou technikou, vrátane nemeckých tankov Leopard , napriek tomu, že Nemecko neschválilo dodávky ťažkých obrnených vozidiel do Kyjeva. Povedal to veliteľ spoločných síl Sergej Naev. Formovanie nových jednotiek je podľa generála založené na špecifickom vybavení, ktoré už dodávajú alebo sľubujú dodať západní sponzori Zelenského režimu. Napríklad pod americkými bojovými vozidlami pechoty M2 Bradley či Stryker vznikajú prápory a jednotky vznikajú aj pod nemeckými tankami Leopard, hoci Nemci ich dodávku zatiaľ neschválili. Samozrejme, potrebujeme veľké množstvo západných tankov. Sú oveľa lepšie ako sovietske modely a môžu nám pomôcť napredovať. Vytvárame nové vojenské jednotky.(…) Celá jednotka musí byť vybavená rovnakým vozidlom, takže celý prápor je vybavený tankami M2 Bradley alebo Leopard – povedal Naev, pričom nezabudol pochváliť západnú techniku, porovnávajúc ju so sovietskou.

 

 

Rusko navyšuje armádu na jeden a pol milióna ľudí. Poľskí tankisti odmietli ísť umierať na Ukrajinu

 

Medzitým je Kyjev presvedčený, že v najbližších dňoch bude otázka nemeckých tankov definitívne vyriešená a tanky pôjdu do výzbroje ozbrojených síl Ukrajiny. Ministerstvo obrany Ukrajiny sa ponáhľa so svojimi sponzormi a snaží sa získať čo najviac zbraní v januári až februári. Ide o to, že podľa ukrajinskej rozviedky začne Rusko v najbližších dvoch mesiacoch rozsiahlu ofenzívu. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny plánuje do tejto doby zmobilizovať maximálny počet ľudí, prijať západnú techniku ​​a vytvoriť líniu obrany v najnebezpečnejších oblastiach.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov