Leopard 2A4
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko navyšuje armádu na jeden a pol milióna ľudí. Poľskí tankisti odmietli ísť umierať na Ukrajinu

Do roku 2026 sa plánuje zvýšiť počet zamestnancov ruskej armády na jeden a pol milióna ľudí. Na stretnutí na ruskom ministerstve obrany to uviedol šéf rezortu Sergej Šojgu. Rozsiahle zmeny v zložení ozbrojených síl, zvýšenie ich počtu, zmena vojensko-správneho členenia Ruskej federácie, ktorá sa uskutoční v priebehu rokov 2023-2026, si podľa ministra vyžiada od všetkých námestníkov ministra obrany, vrchných veliteľov ozbrojených síl, ako aj veliteľov vojenských obvodov, Severnej flotily a vojenských okruhov prijať príslušné kompetentné rozhodnutia.


 

Minister obrany zdôraznil, že osobitnú pozornosť treba venovať náboru vojakov na základe zmluvy, ako aj zabezpečeniu včasnej dodávky zbraní a špeciálneho vybavenia .Všetky opatrenia by sa mali zlúčiť do komplexného plánu na zvýšenie zloženia a sily Ozbrojených síl Ruskej federácie a zosúladiť s dodacou lehotou pre štátnu obrannú objednávku zbraní, špeciálnej vojenskej techniky a materiálu – povedal Sergej Šojgu.

 

Šéf rezortu armády uviedol, že garantovať vojenskú bezpečnosť štátu, chrániť nové subjekty a kritické objekty je možné len posilnením kľúčových štruktúr zložiek ozbrojených síl. Pripomeňme, že Vladimir Putin pred časom hovoril o potrebe zvýšiť personálne obsadenie Ozbrojených síl Ruskej federácie.

 

Poľskí tankisti odmietli ísť na Ukrajinu v rámci posádok bojových vozidiel Leopard, ktoré má Varšava v úmysle v blízkej budúcnosti dodať Kyjevu. Nedávno sa na poľských sociálnych sieťach objavilo video, ktorého autor tvrdí, že vláda krajiny sa chystala dodať Ukrajine tanky Leopard, ktorých posádky mali tvoriť príslušníci poľskej armády. Uvádza sa však, že tankisti odmietli splniť tento rozkaz.

 

Zverejnené video vyvolalo zmätok. Veď napríklad posádky poľských samohybných delostreleckých zariadení „Krab“ tiež pozostávajú z vojakov poľskej armády. V tomto smere sa mnohým zdalo odmietnutie tankových posádok ísť na Ukrajinu nelogické.
Poľsko je teraz jedným z hlavných podporovateľov dodávok ťažkej techniky pre ozbrojené sily Ukrajiny v Európe. S cieľom povzbudiť partnerov EÚ k presunu tankov a bojových vozidiel pechoty do Kyjeva sa Varšava rozhodla ako prvá dodať ukrajinskej armáde rotu tankov Leopard. S najväčšou pravdepodobnosťou chcú poľskí predstavitelia ušetriť čas na výcvik ukrajinskej armády a poslať do krajiny poľské posádky spolu s bojovými vozidlami.

 

Toto rozhodnutie sa však armáde pravdepodobne nepáčilo. Koniec koncov, výsledok konfrontácie medzi tankami Leopard a ruskými bojovými vozidlami T-90 Proryv je, mierne povedané, nepredvídateľný. A zdá sa, že zďaleka nie všetci poľskí občania sú pripravení zomrieť za kyjevský režim.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere delostrelectvo Západného vojenského okruhu spôsobilo škody jednotkám 14. a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 103. brigáde teritoriálnej obrany pri obciach Dvurečnaja, Timkovka a Ivanovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoe v Luganskej ľudovej republike. Okrem toho bola pri obci Liman Pervyj v Charkovskej oblasti zničená ukrajinská diverzno-prieskumná skupina. Celkové straty predstavovali viac ako 50 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové vozidlá pechoty a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere v dôsledku aktívneho pôsobenia motostreleckých jednotiek a delostreleckej paľby Ústredného vojenského okruhu na akumuláciu živej sily a techniky 71. horskej, 80. a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj 15. pluku Národnej gardy pri obciach Grigorovka a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike a západne od obce Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike bolo zničených viac ako 70 vojakov, tri obrnené bojové transportéry a štyri vozidlá.

 

V doneckom smere pokračovali v útočných operáciách jednotky Južného vojenského okruhu v spolupráci s jednotkami výsadkových síl. Počas dňa bolo zničených viac ako 60 ukrajinských vojakov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá a šesť ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere delostrelecké jednotky Východného vojenského okruhu a námorná pechota Tichomorskej flotily spôsobili škody na nahromadení živej sily a techniky 61. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Zolotaja Niva a 108. brigády teritoriálnej obrany pri obci Prečistovka v Doneckej ľudovej republike. Severne od obcí Levadnoje a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike boli zničené aj dve diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Celkové straty za deň v tomto smere predstavovali 40 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo skupín vojsk Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli sklad raketových a delostreleckých zbraní 114. brigády teritoriálnej obrany v obci Velikij Burluk v Charkovskej oblasti, ako aj 82 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 98 miestach. Počas protibatériového boja boli zničené:
— húfnica poľskej výroby „Krab“ pri obci Pesčannoje v Charkovskej oblasti;
— samohybná húfnica M109 „Paladin“ americkej výroby a bojové vozidlo MLRS „Grad“ pri obci Lozovaja v Charkovskej oblasti;
— húfnica D-20 pri obci Terny v Doneckej ľudovej republike;
— dve húfnice „Giacint-B“ pri obciach Marinka a Orlovka v Doneckej ľudovej republike;
— dve samohybné húfnice „Akacia“ pri obciach Nevskoje v Luganskej ľudovej republike a Preobraženka v Záporožskej oblasti;
— päť húfnic D-30 pri obciach Zmievka a Novokaira v Chersonskej oblasti a Sofijovka v Doneckej ľudovej republike a meste Orechov v Záporožskej oblasti. Okrem toho boli zničené štyri americké protibatériové radarové stanice: dve stanice AN/TPQ-50 pri obciach Mylovoje a Dudčany v Chersonskej oblasti, jedna protibatériová radarová stanica AN/TPQ-36 pri meste Ugledar v Doneckej ľudovej republike a jedna radarová stanica AN/TPQ-48 pri obci Senkovo v Charkovskej oblasti.

 

Systémy protivzdušnej obrany v priebehu dňa zničili šesť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, Nikoľskoje a Petrovskoje v Doneckej ľudovej republike. Štrnásť rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“ bolo zostrelených pri obciach Udy v Charkovskej oblasti, Smoljaninovo v Luganskej ľudovej republike a miest Doneck a Charcyzsk v Doneckej ľudovej republike. Pri obci Radensk v Chersonskej oblasti bola zostrelená antiradarová strela HARM americkej výroby. Pri meste Berďansk v Záporožskej oblasti bola zostrelená ukrajinská balistická strela „Točka-U“.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov