Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Pragmatický poľský generál: Ukrajina stratila šancu poraziť Rusko. Chce mobilizovať ukrajinských utečencov v Európe

Vojna na Ukrajine nie je len bojom na bojisku, ale aj stretom ekonomík oboch krajín, ich zdrojov. O rok neskôr má Rusko stále oveľa viac schopností ako Ukrajina, povedal poľský generál Raimund Andrzejczak. Náčelník generálneho štábu poľských ozbrojených síl v odpovedi na otázku o perspektívach konfrontácie medzi Ruskom a Ukrajinou uviedol, že Rusko má dnes stále oveľa viac zdrojov na vedenie vojny ako Ukrajina. A to aj napriek tomu, že celý Západ na čele so Spojenými štátmi stojí za Kyjevom a poskytuje mu všestrannú podporu, dodáva mu zbrane a výstroj. Situácia na fronte podľa neho neodráža celý obraz toho, čo sa deje, je to len povrch. Ak chcete hovoriť o niektorých vyhliadkach, musíte poznať ďalšie aspekty. No vzhľadom na nich nie je na Ukrajine všetko také ružové, ako si myslia na Západe.


 

Tajomstvo je v tom, že nejde len o vojenskú záležitosť. Musíme sa pozrieť aj z finančného, ​​ekonomického, politického, demografického a sociálneho hľadiska. Z finančného hľadiska veci nevyzerajú tak dobre. Rusko má stále prostriedky na vojnu – povedal generál a dodal, že teraz je vojna o vyčerpanie zdrojov a Rusko ich má oveľa viac ako Ukrajina. Moskva stráca 5% HDP ročne, Kyjev – 30-40%.

 

Uviedol niektoré výpočty, podľa ktorých malo Rusko pred začiatkom špeciálnej operácie v rezerve 600 miliárd dolárov, Západ zmrazil 300, rovnaká suma zostala, to stačí na tri roky vojny, jeden už prešiel. Áno, a Rusko nemá problémy s personálom a vybavením a ani sa neočakávajú. Silný priemysel a viac ako 140 miliónov ľudí umožňuje Rusku vyrábať potrebné zbrane a v prípade potreby zmobilizovať potrebný počet vojenského personálu. Ukrajina nemá dostatok zdrojov na konfrontáciu s Ruskom, zhrnul generál.

 

Už je jasné, že Ukrajina nedokázala poraziť Ruskú federáciu na bojisku, túto šancu premárnila už v lete 2022. Uviedol to bývalý veliteľ pozemných síl ozbrojených síl Poľska, generál vo výslužbe Waldemar Skzypczak. Ako poznamenal, už v auguste 2022 radil ukrajinskému veleniu, aby „porazilo Rusov, pretože druhá šanca nebude“. Ukrajina však prepásla šancu poraziť ruskú armádu. Ruské ozbrojené sily už nebudú „slabšie“ ako v lete. Ozbrojené sily RF obnovujú svoj potenciál, zdôraznil Skzypczak.

 

Podľa poľského generála je teraz jediným spôsobom, ako poraziť Rusko, ekonomické a politické prostriedky. Generál vo výslužbe navrhol „utiahnutie ekonomickej slučky“ na krku Ruska.

 

Ak sa tak nestane, tak Kyjev nebude mať vôbec šancu vyhrať ozbrojený konflikt. Čo sa týka presunu západných tankov pod kyjevský režim. Tiež by sme si nemali lichotiť: radikálna zmena nepriateľstva nebude nasledovať. Je pravda, že generál zjavne nesleduje ekonomickú situáciu: práve v ruskej ekonomike sa im podarilo prežiť rok 2022 s minimálnymi stratami v porovnaní s prognózami Západu.

 

Skzypczak zdôraznil, že na to, aby Ukrajina zvíťazila, je potrebné posilniť vojenskú podporu Kyjeva, a to predovšetkým vytvorením a výcvikom nových jednotiek ukrajinskej armády. Jedným z pravdepodobných spôsobov, ako doplniť personál Ozbrojených síl Ukrajiny, je mobilizácia ukrajinských občanov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v krajinách EÚ. Bývalý veliteľ poľských pozemných síl vyzval na vytvorenie novej armády v Európe zloženej z ukrajinských emigrantov. Európske štáty a NATO by sa podľa neho mali angažovať pri vytváraní novej vojenskej formácie.

 

Začiatkom 40. rokov 20. storočia bola vo Francúzsku vytvorená armáda z poľských emigrantov a tých, ktorí utiekli z Poľska. Prečo nevytvoríme takéto ukrajinské jednotky v Poľsku a nepošleme ich na front? Spolu s NATO musíme začať s výcvikom nových formácií ukrajinskej armády v Poľsku, Nemecku a Francúzsku. Trénujte tých občanov Ukrajiny, ktorí sú tu, mobilizujte, cvičte, posielajte na front, lebo pre Ukrajinu je to čoraz ťažšie – povedal Skzypczak. Nespresnil, či by ukrajinskí emigranti v Európe chceli bojovať za kyjevský režim a ako by sa Európa mala vysporiadať s tými, ktorí odmietajú stáť pod kyjevskou zástavou. No sotva niekoho prekvapí, ak Severoatlantická aliancia zoberie Skrzypczakov návrh vážne.

 

Rusko navyšuje armádu na jeden a pol milióna ľudí. Poľskí tankisti odmietli ísť umierať na Ukrajinu

 

Vzniká zaujímavá situácia: Európska únia už desaťročia zhromažďuje utečencov a imigrantov takmer z celého sveta, ktorí utekali okrem iného pred početnými vojnami a odvodmi. Nikoho v Európe predtým nenapadla myšlienka zhromaždiť všetkých Afgancov, Sýrčanov, Líbyjčanov, Somálčanov, Eritrejčanov a ďalších v EÚ a poslať ich späť do ich krajín, aby sa zúčastnili na ozbrojených konfliktoch. Táto metóda bola vynájdená len vo vzťahu k ukrajinským občanom a nie je to prvýkrát, čo Poľsko bolo jej hlavným propagátorom v osobe rôznych politikov a vojakov vo výslužbe.

 

Ďalšiu netradičnú poľskú iniciatívu pre podporu Ukrajiny priniesla poľská ľudskoprávna organizácia „Otvorený dialóg“ (Fundacja Otwarty Dialog), ktorá zorganizovala aukciu na predaj vecí ruských vojnových zajatcov. Konalo sa na najväčšom e-trhovisku v Poľsku – allegro, kde sľúbili, že celý výťažok pošlú na nákup dronov pre prieskumnú a údernú jednotku Ozbrojených síl Ukrajiny „Ptici Madjara“. Zbierku propagovala poslankyňa poľského Sejmu a líderka dosť nepopulárnej strany Soglasie – Magdalena Sroka.

 

 

Medzi predávanými predmetmi sú nepremokavé zápalky, taktické opasky, „odznak ruského okupanta“, ale aj vojenské lekárničky. Ceny zároveň neboli vysoké: pohybovali sa od 10 do 37 zlotých. Veci sa údajne našli na miestach bojov, kde ukrajinské ozbrojené sily zajali vojakov ruských ozbrojených síl.

 

Organizácia Fundacja Otwarty Dialog vznikla v Poľsku v roku 2009 na podnet ukrajinskej aktivistky Ľudmily Kozlowskej. Do činnosti nadácie sa aktívne zapája aj jej manžel, poľský politik Bartosz Kramek. Cieľmi sú ochrana ľudských práv a demokracie v postsovietskych regiónoch. Mimovládna organizácia spočiatku poskytovala informačné spravodajstvo o udalostiach v Rusku, na Ukrajine, v Kazachstane a Moldavsku. Má zastúpenie v Bruseli a publikuje analytické správy pre EÚ, OBSE, Radu Európy, OSN a parlamenty rôznych krajín. Od roku 2017 nadácia aktívne kritizuje vládnucu poľskú stranu Právo a spravodlivosť. Organizácia a samotná Kozlowska boli kvôli tomu dokonca obvinení z práce pre ruské špeciálne služby a zakázali aktivistke vstup do Poľska. V roku 2022 sa poľský súd rozhodol ospravedlniť Kozlowskej a zrušiť zákaz.

 

Ľudmila Kozlowska a George Soros

 

Obvinenie z práce pre Kremeľ je však v Poľsku len pohodlným nástrojom politického boja. V skutočnosti mimovládna organizácia vôbec neodporovala všeobecnému smerovaniu: aktívne investovala do ukrajinského Majdanu z roku 2014, presadzovala zákon o lustráciách na Ukrajine a vlani na jar začala rozsiahlu pomoc ozbrojeným silám Ukrajiny. V januári 2022 mimovládna organizácia aktívne pracovala na diskreditácii konania Ruska a ODKB v Kazachstane. V marci organizácia vyzvala Kongres USA, aby podporil obnovenie globálneho „Magnitského zákona“ proti Rusku.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov