,
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo sa systémy protivzdušnej obrany objavili na strechách Moskvy

Očití svedkovia zaznamenali 19. januára 2023 v ruskej metropole zaujímavé udalosti. Na pozadí operácie na Ukrajine, ktorá prebieha od 24. februára, na streche jednej z administratívnych budov, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od Kremľa, inštalovali ľudia vo vojenskej uniforme systém protivzdušnej obrany Pancir-S1. Po systéme protivzdušnej obrany tam pomocou žeriavu vyzdvihli niekoľko kontajnerov, pravdepodobne s muníciou a vybavením pre personál.


 

 

Navyše to zďaleka nie je jediná budova, na ktorej sa zhmotnil raketový systém protivzdušnej obrany Pancir-S1. Druhý bol videný na hlavnej budove ruského ministerstva obrany na Frunzeho nábreží. Takéto opatrenia na rozmiestnenie systémov protivzdušnej obrany v centre Moskvy sú neobvyklé. S najväčšou pravdepodobnosťou v Moskve začali budovať objektový systém protivzdušnej obrany okrem existujúceho externého inštalovaného v okolí metropoly. Je pravdepodobné, že armáda niečo vie a bojí sa možného úderu z Ukrajiny, alebo sa poisťuje. Ozbrojené sily Ukrajiny určite pokúsia zasiahnuť Moskvu. Okrem čisto symbolického významu takéhoto náletu je mesto domovom dôležitých priemyselných, energetických a vládnych zariadení. Terčom sa môžu stať aj miesta veľkej koncentrácie ľudí: ako ukazuje príklad úmyselného ostreľovania obytných štvrtí Donecka, ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia spôsobiť čo najviac obetí medzi civilným obyvateľstvom, aby ho zastrašili. Výskyt systému protivzdušnej obrany v centre hlavného mesta Ruska naznačuje, že hrozbu útoku na Moskvu berie vážne. „Pancir“ na strechách budov sú poslednou líniou obrany pre prípad, že by sa nepriateľským zbraniam podarilo prejsť cez ešalóny protivzdušnej obrany na okraji mesta. Dodatočné systémy protivzdušnej obrany sú však rozmiestnené nielen v blízkosti Moskvy, ale aj v blízkosti iných osád.

 

Umiestnenie systému protivzdušnej obrany Pancir na strechy budov v Moskve nemohlo uniknúť pozornosti západných médií. Podľa The Drive Rusko týmto spôsobom zrejme demonštruje svoju pripravenosť na akýkoľvek vývoj udalostí. Objavenie sa protilietadlových systémov v hlavnom meste v predvečer nasledujúceho „Rammsteinu“ by malo ovplyvniť rozhodnutia západných vojenských predstaviteľov o pomoci Ukrajine.

 

Americké vydanie pripomína, že umiestnenie systémov protivzdušnej obrany na strechách metropolitných budov nie je ničím výnimočným. Tento spôsob ochrany oblohy používajú aj vo Washingtone. Nie je vylúčená možnosť, že nasadenie súvisí s nedávnymi príletmi nepriateľských dronov na leteckú základňu v Engels. Kyjev má drony schopné doletieť do hlavného mesta Ruska. Ešte na začiatku špeciálnej operácie priletel náhodne do Záhrebu, ležiaceho 500 km od hraníc Ukrajiny, dron Tu-141 sovietskej výroby. Nedávno predstavitelia ozbrojených síl Ukrajiny oznámili vývoj úderného dronu s letovým dosahom až 1000 km. The Drive nevylučuje ani možnosť vypúšťania dronov s kratším doletom z ruského územia, keďže ukrajinské diverzné sily môžu úspešne pôsobiť v hlbokom tyle.

 

Kyjevský režim môže vykonať útok na ruské hlavné mesto na propagandistické účely. Na pozadí úspechov ozbrojených síl RF v Soledare a Bachmute potrebuje ukrajinské vedenie nový dôvod na zvýšenie morálky v ozbrojených silách Ukrajiny. Aj symbolický úder na cieľ v Moskve alebo niekde v okolí môže byť dobrou propagandistickou zámienkou pre vládu v Kyjeve. To by mohlo vyvolať kritiku postupu ruského prezidenta Vladimira Putina v operácii a nepokoje v Rusku – píše The Drive.

 

Inštalácia systémov protivzdušnej obrany v centre Moskvy môže byť podľa publikácie súčasťou kremeľskej propagandy na pozadí nadchádzajúceho stretnutia kontaktnej skupiny o Ukrajine v Ramsteine. Takéto akcie možno hodnotiť ako zámienku na eskaláciu voči západným partnerom Ukrajiny. Existuje tiež možnosť objavenia sa systémov PVO v ruskom hlavnom meste na vykonanie nejakého cvičenia. Ako pripomenul The Drive, v októbri minulého roka už v Moskve prebehli cvičenia, čo tiež vyvolalo množstvo klebiet o blížiacom sa „prevrate“. Ruské ministerstvo obrany zatiaľ nekomentovalo umiestnenie Pancirov v Moskve.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov