M2-Bradley
Aktuality, Pozemná technika,

Bradley, Striker, Humvee – železo pre celú armádu. Čo zmení americká vojenskú pomoc Ukrajine za 2,5 miliardy dolárov

Vojenský pozorovateľ KP.RU Viktor Baranec vysvetľuje, či je to veľa alebo málo. Ktorá zbraň z nového amerického balíka je pre Kyjev najnebezpečnejšia a na čo slúži – útočná alebo obranná. Pentagon teda oficiálne oznámil pridelenie ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 2,5 miliardy dolárov. Oficiálne to oznámila tlačová služba Pentagonu. Prezident Joe Biden už nariadil ministerstvu zahraničných vecí (alebo skôr ministrovi zahraničných vecí Blinkenovi osobne), aby Kyjevu vydal zbrane za vyššie uvedené množstvo. Zoznam vojenskej techniky a munície, ktorú Spojené štáty pošlú na Ukrajinu, je už známy. Pôjde o jednu z najväčších zásielok zbraní, aké kedy Washington vydal do Kyjeva.


 

Je tu ešte jedna zaujímavosť – tá vojensko-politická. Biely dom a Pentagon ani nečakali na stretnutie ministrov obrany NATO naplánované v Nemecku (letecká základňa Ramstein). Spojené štáty tu jednoznačne chcú ísť príkladom pre svojich spojencov – “tak už nebudte lakomí”. Samozrejme, je nepravdepodobné, že by niekto dal Ukrajine viac ako Spojené štáty, ale budú sondovať (hoci už veľa pre Kyjev vyhrabali zo svojich zbrojných arzenálov).

 

Načasovanie odoslania amerických zbraní sa neuvádza, ale predpokladá sa, že sa v blízkej budúcnosti objavia na Ukrajine. Washington sa ponáhľa. Najmä potom, čo sa začali črtať úspechy ruskej armády (dobytie Soledaru, obkľúčenie Artemovska ) a všetky náznaky prielomu v prvej línii obrany Ozbrojených síl Ukrajiny na Donbase (s ďalším prístupom do Slavjanska-Kramatorska). Američania sa netaja tým, že potrebujú Ukrajincov, aby porazili ruské jednotky, čo núti Moskvu zasadnúť za rokovací stôl so slabou pozíciou.

 

Nuž a teraz sa pozrime na zoznam amerických (zatiaľ len amerických!) zbraní a munície a skúsme pochopiť, ako môžu tieto dodávky ovplyvniť konflikt na Ukrajine:
59 BMP Bradley
90 obrnených vozidiel Stryker
8 systémov protivzdušnej obrany Avenger
53 obrnených vozidiel so zvýšenou protimínovou ochranou
350 obrnených viacúčelových vozidiel Humvee
Munícia pre systémy protivzdušnej obrany NASAMS a HIMARS
20 tisíc nábojov kalibru 155 mm
95 tisíc 105 mm nábojov
600 kusov presne navádzanej munície pre 155 mm delostrelectvo
11,8 tisíc 120 mm mínometných nábojov
2 tisíc protitankových rakiet
Claymore protipechotné míny
3 milióny streliva do ručných zbraní

 

Bradley

 

Ako teda vidíme, tento zoznam obsahuje napríklad 59 bojových vozidiel pechoty Bradley. Na americké pomery je to asi jeden a pol práporu (v americkej mechanizovanej brigáde je asi 150 takýchto jednotiek). Je to dobré auto (do služby vstúpilo v roku 1981), aktívne ho používali americké jednotky vo vojnách v Perzskom zálive, Iraku a Afganistane. Bez ohľadu na to, ako ho Američania propagovali na svetovom trhu, Bradley kúpila iba jedna krajina – Saudská Arábia. A to všetko preto, že auto má slabé pancierovanie, ktoré ničia aj tie najprimitívnejšie granátomety. A jeho zbrane sú 25 mm kanón a protitankové strely TOW. A to už je vážne (preto Američania dali svojmu BMP meno „Tank Killer“).

 

Ale to len v bitkách so slabými armádami. No pre Rusko sotva, napríklad, ak proti nemu postaví bojové vozidlo na podporu tankov (BMPT) s hrozivým názvom „Terminátor“. Rusi v prvej línii sa tešia na Bradley, majú motiváciu – za zničenie každého takéhoto vozidla im sľubujú najmenej 50 000 rubľov.

 

Stryker

 

Na americkom zozname je aj 90 obrnených vozidiel Stryker. Zlá „päsť“. Táto technika už nie je „preglejka“, už má dobrý pancier, ktorý vám umožňuje chrániť posádku a jednotky pred paľbou z ručných zbraní s kalibrom do 14,5 mm zo strán a kormy, ako aj z 30 mm granátom z čela trupu na vzdialenosti nad 500 metrov. “Stryker” existuje v dvoch formách – ako obrnený transportér a ako BMTV (bojové vozidlo s ťažkými zbraňami – 105 mm kanón). Z iných zbraní má ešte 12,7 mm a 7,62 mm guľomety, ako aj 40 mm granátomety. Vo všeobecnosti ho budú musieť zasiahnuť granátometmi, tankami a kanónmi a útočiť dronmi ako Lancet alebo Geran-2 a, samozrejme, najlepšie protitankovým komplexom Kornet.

 

Spojené štáty pridelili Ukrajine v novom balíku 8 systémov protivzdušnej obrany Avenger. Ide o samohybný protilietadlový raketový systém krátkeho dosahu, umiestnený na podvozku terénneho vozidla HMMWV. Určené na ničenie vzdušných cieľov vo výškach od 500 do 5000 metrov. Vec je vážna. Najmä ak vezmeme do úvahy, že komplex zahŕňa 2 kontajnery so 4 raketami Stinger, protilietadlový guľomet kalibru 12,7 mm a dokonca aj vlastný radar. Detekčný systém je navyše vhodný do každého počasia a dokonca aj s termokamerou. Je jasné, že ruskí piloti nad bojiskom budú musieť mať oči otvorené.

 

V zozname vidíme aj 53 obrnených vozidiel so zvýšenou protimínovou ochranou triedy MRAP. Toto je (americky povedané) kolesové obrnené auto odolné voči mínam s vysokou svetlou výškou a dnom v tvare V. Pri náraze na mínu dobre odoláva úlomkom a umožňuje efektívne rozptýliť energiu výbuchu míny (aj keď veľa závisí od jej sily).

 

MRAP

 

Tiež, ako vidíme, Washington sa stal štedrý s 350 obrnenými vozidlami Humvee. Ide o akýsi „viacúčelový voz“. Existuje vo viacerých verziách (s otvoreným a uzavretým telom), vybavených guľometmi, ručnými zbraňami, granátometmi a raketovými zbraňami rôznych kalibrov, ako aj riadiacim a komunikačným zariadením. Toto auto má pod kapotou 250 „koní“, čo mu umožňuje rýchly pohyb na bojisku. Jeho hlavnou slabinou je ale slabá ochrana pred guľometnou paľbou.

 

Skutočnosť, že Spojené štáty dávajú nové dávky munície pre protilietadlové raketové systémy NASAMS (dosah ničenia od 20 do 180 km) a viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS (dosah ničenia od 30 do 300 km), je istým znamením. že Pentagon má v úmysle pomôcť ozbrojeným silám Ukrajiny pokryť ich pozície z neba a zasahovať jednotky a mestá v operačnej hĺbke.

Je zvláštne, že Američania sľúbili odovzdať Ukrajincom presne navádzanú muníciu GLSDB (s dosahom asi 150 km), ktorá v tomto balíku nebola zahrnutá. Spojené štáty sa zrejme rozhodli, že si ich zatiaľ nechajú v „zásobe“. A podelia sa o ne v závislosti od toho, ako ozbrojené sily Ukrajiny použijú tie, ktoré už boli poskytnuté na bojisku.

 

No, nespočetné množstvo munície pre Ukrajinu (opäť pozri zoznam) a ich účel tiež hovorí za veľa: ide o zabránenie „hladu“ po nábojoch (ako aj zníženie intenzity ostreľovania), nahromadenie protitankových zbraní (ako odpoveď na ruské zvýšenie „obrnencov“ na bojisku), ide o pripravenosť na útočné aj obranné akcie (protipechotné míny Claymore s polomerom usmerneného výbuchu 100 metrov).

 

Samozrejme, len tento americký balík zbrojnej pomoci Ukrajine (a celý balík NATO bude oznámený v Ramsteine!) robí pôsobivý dojem nielen na obyvateľov mesta, ale aj na vojenských špecialistov. Ak vezmete všetko dokopy, potom toto všetko stačí na prezbrojenie, ak nie na celý front, tak určite mnohotisícovú armádu. Navyše, – pre dlhodobé vedenie nepriateľských akcií. Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO sa zjavne ponáhľajú napumpovať ozbrojené sily Ukrajiny novými dávkami zbraní a ukrajinským personálom vycvičeným na ich základniach. Táto uponáhľanosť je o to citeľnejšia, čím viac je zrejmé, že ruská armáda preberá iniciatívu do svojich rúk a nemieni poľaviť v ofenzíve (pri pohľade ďalekohľadom na Slavjansk-Kramatorsk).

A tu vyvstáva otázka: ako sa môže zmeniť situácia na bojisku, ak sa všetky tieto hory zbraní, ktoré sľubujú Spojené štáty a ich spojenci, dostanú na Ukrajinu? To by mohlo spôsobiť vážne bolesti hlavy ruskému veleniu. Bude sa totiž musieť vysporiadať s výrazne zvýšeným potenciálom Ozbrojených síl Ukrajiny. V dôsledku toho niekde upraviť plány špeciálnej operácie, zvýšiť počet zbraní v prvej línii atď.

 

Existuje však aj iný spôsob, ako tento problém vyriešiť. Je zrejmé – zastaviť tok zbraní zo Západu už na „vstupných miestach“ na Ukrajinu. A to si vyžaduje nielen masívne raketové útoky na železnice, mosty a tunely Ukrajiny, ale aj silné letecké operácie. Má na to prostriedky. Ak sa im nepodarí postaviť zásobám NATO spoľahlivú bariéru, rozšíria sa po Ukrajine a na bojisku ich bude oveľa ťažšie „vyzbierať“. A napokon, aj keď sa niekto zľakne týchto pôsobivých zoznamov západných zbraní. Rusko sa im už postavilo svojou vlastnou cestou – obranný priemysel už dávno prešiel na špeciálny režim fungovania. Vojensko-priemyselný komplex vyrába tak, ako si to čas vojnový stav vyžaduje…

Viktor Baranec

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov