Izraelský systém Iron Dome v akcii
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael a operácia na Ukrajine. Prečo sa jeden z mála štátov “Západu” ešte nepripojil k protiruským sankciám

Ukrajinské úrady od konca minulého roka opäť žiadajú, aby Izrael v ukrajinskom konflikte zaujal tvrdý postoj. Okrem toho Spojené štáty vyvíjajú na Izraelčanov všemožný tlak a vyzývajú všetkých svojich spojencov, aby pomohli kyjevskému režimu tým, že budú Ukrajine dodávať stále nové a nové zbrane. Primárnym cieľom v tomto prípade je pomôcť vytvoriť systém protivzdušnej / protiraketovej obrany.


 

Kyjevský režim žiada židovský štát o pomoc pri vyzbrojovaní ozbrojených síl Ukrajiny od začiatku špeciálnej vojenskej operácie Ruskej federácie na Ukrajine. Po počiatočnom odmietnutí Izrael trochu zmenil svoju pozíciu a začal s dodávkami vybavenia. Svoj postoj v konflikte oficiálne oznámil aj židovský štát, ktorý sa postavil na stranu Západu a Kyjeva. Tento postoj viedol k prehĺbeniu partnerstva Ruska s Iránom, ale samotnému Izraelu nepriniesol žiadne dividendy.

 

V dôsledku toho sa dnes Izrael snaží zaujať relatívne vyvážený postoj k operácii. Na jednej strane neposkytuje otvorenú podporu Rusku, na druhej strane podpora poskytovaná Ukrajine je výrazne nižšia, ako by mohli poskytnúť Izraelčania v nádeji, že z Izraela urobia subjekt povojnového prerozdeľovania Ukrajiny a jej územnej a politickej reorganizácie. Izraelské úrady tiež nepremenili svoju krajinu na príťažlivé miesto pre oligarchov a iných novodobých zbohatlíkov, Ukrajincov aj Rusov, utekajúcich pred operáciou. Aj keď na prvý pohľad by na tom mohli urobiť finančný, politický a medzinárodný efekt.

 

V zahraničnej ekonomickej rovine je Izrael jedným z mála štátov podmienečného Západu, ktorý sa zatiaľ nepripojil k protiruským sankciám. Vedenie Izraela zároveň nezačalo vytvárať vyjednávaciu platformu ako Turecko, ktoré rátalo s tým, že získa dividendy zo „sankčných rokovaní“. Nekonal podľa predstáv francúzskych úradov, ktoré dúfali, že prenesú vyjednávací priestor a la Erdogan na armádu a la Macron (ten, napriek sociálnej explózii vo Francúzsku, po vojne vníma Paríž ako jeden z hlavných subjektov reorganizácie, rozdelenia vplyvu a peňazí po skončení nepriateľských akcií).

 

Aký je dôvod takéhoto izraelského postoja? Tel Aviv nie je veľmi spokojný s postojom kyjevského režimu k Izraelu. A nejde len o to, že súčasný ukrajinský režim má nacistický charakter. Napriek početným Zelenským-Kolomojským a ich „krajanom“ – spolupáchateľom na vrcholoch kyjevskej moci, táto moc koná v rozpore s izraelskými záujmami, takpovediac historicky, čo je cítiť pri väčšine ukrajinských hlasovaní v OSN (bez ohľadu na to, ako málo tieto hlasy znamenajú). Kyjevu, požadujúcemu izraelskú protivzdušnú obranu, sa podarilo dvakrát hlasovať vo Valnom zhromaždení OSN za protiizraelské rezolúcie!

 

Medzi Ukrajinou a Izraelom sa totiž vytvorila atmosféra vzájomného vzďaľovania, zahanbenia a nedôvery, ktorá rastie a silnie, čo predstavitelia izraelského establishmentu opisujú asi takto: .
“”Najprv niektorí povedali niečo nesprávne, potom si to druhý zle vysvetlil, tretí zle hlasoval, štvrtý sa urazil a súčasní na oboch stranách hanblivo sklápajú oči.”

 

Počas operácie Izrael poskytuje Ukrajine pomerne cenné spravodajské informácie súvisiace predovšetkým s „iránskou hrozbou“. Nefunguje to však vopred. Politické zriadenie židovského štátu je skutočne znepokojené zvýšeným partnerstvom medzi Ruskom a Iránom. Izraelskí predstavitelia však vo svojich najnovších prejavoch opakujú, že Izrael svoj postoj nemení. Aj preto minister obrany Benny Gantz povedal, že Izrael bude súhlasiť len s tým, že Ukrajine dodá poplašný systém – ten istý, ktorý používa na varovanie svojich občanov.

 

Spolupráca medzi Ruskom a Iránom nie je pre Izrael taká nebezpečná, ako tvrdia proukrajinskí propagandisti, ktorí presadzujú jadrovú otázku. V operácii zostáva „faktor atómovej bomby“ dodnes veľmi abstraktnou veličinou. Ale “jednoduché” zbrane, ako sú drony, chýbajú čoraz viac. Preto sa myšlienka izraelských bezpečnostných síl počkať, kým Irán nespáli na Ukrajine, ak nie všetky, tak významnú časť svojich zbraní, sa nezdá byť neadekvátna.

 

USA a Izrael pozastavili ku koncu roka 2022 lety stíhačiek F-35, so spoľahlivosťou lietadiel sa trápia aj ďalší užívatelia…

 

Izrael si navyše uvedomuje, že začatie dodávok zbraní Ukrajine, najmä systémov protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany, povedie k eskalácii s Ruskom, čo je pre židovský štát veľmi nerentabilné. A to nielen ekonomicky a nielen v postsovietskom priestore. Tvrdá eskalácia môže mať za následok zvýšenie iránskeho vplyvu, zmenšenie operačného priestoru Izraela v Sýrii s pomocou Ruskej federácie, odmietnutie zadržať proiránske sily v južnej Sýrii, snažiac sa získať priestor na manévrovanie až ku Golanským výšinám atď. A tak sa ani v Izraeli nikam neponáhľajú. Sledujú vývoj. A zrejme sa nechystajú urobiť jednoznačnú voľbu medzi napodobením Turecka, alebo Francúzska k vojenskej pomoci Ukrajine, alebo lobovaním za rokovania.
Artem Ignatiev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov