F-35I Adir vo formácii s F-16I Sufa počas prvého letu v Izraeli, december 2016 zdroj: wikimedia commons
Aktuality, Letectvo,

USA a Izrael pozastavili ku koncu roka 2022 lety stíhačiek F-35, so spoľahlivosťou lietadiel sa trápia aj ďalší užívatelia…

Na základe nedávneho incidentu (z 15. decembra 2022) s lietadlom 5. generácie F-35, kedy havarovalo lietadlo F-35B počas neúspešného vertikálneho pristátia na námornej leteckej základni spojených záloh vo Fort Worth v Texase, USA (Naval Air Station Joint Reserve Base Fort Worth) sa armádne velenie rozhodlo pozastaviť lety niektorých lietadiel tohto typu.


 

Pilot sa katapultoval na zemi a neutrpel pri tom žiadne vážne zranenia. Lietadlo v uvedenom čase prechádzalo továrenskými testami, pilotované bolo vojenským pilotom, pričom stroj výrobcom ešte nebol odovzdaný americkej armáde.

 

 

Podľa Pentagonom zverejnených informácií sa spomenuté obmedzenia dotknú predovšetkým lietadiel, u ktorých sa predpokladá najvyššie riziko možného zopakovania havárie. Tieto reštrikcie majú potrvať do vyšetrenia texaského incidentu a vypracovania postupu, podľa ktorého sa bude možné opäť vrátiť k letovej prevádzke. Americké ministerstvo obrany zároveň bližšie nešpecifikovalo, na aký počet strojov sa budú tieto obmedzenia letovej prevádzky vzťahovať. Vyšetrovania sa zúčastňujú aj špecialisti – vývojári výrobcu lietadiel F-35B.

 

Súčasťou vyšetrovania sú aj kontroly prác závodu Pratt & Whitney, ktorý vyrába motory pre lietadlá F-35 všetkých verzií. Odborníci sa snažia zistiť, čo mohlo byť dôvodom straty kontroly nad lietadlom zo strany pilota. Predtým sa podarilo rozlúštiť letové nahrávacie zariadenia, ktoré v súvislosti s prípadom v Texase údajne poukazovali množstvo technických porúch. Konkrétnejšie informácie však zatiaľ neboli zverejnené.

 

Pozastavenie letov sa týka tiež lietadiel ďalších krajín, ktoré prijali do svojej výzbroje najnovšie americké lietadlá. Podľa informácií viacerých portálov (theaviationist.com, thedrive.com, militarywatchmagazine.com) v Izraeli prijali 25. decembra rozhodnutie o pozastavení letov 11 lietadiel F-35I Adir (izraelská verzia lietadla F-35A Lightning II, vybavená prístrojmi a zbraňovými systémami z produkcie domáceho zbrojárskeho priemyslu) Izraelských vzdušných síl (Cheil ha-Avir). Jedným z dôvodov obmedzenia letov z 25. decembra mala byť aj vyššie uvedená havária v Texase.

 

Lietadlá F-35I po prílete na leteckú základňu Nevatim 13. novembra 2022, zdroj: thedrive.com/Israeli Defense Forces

 

Izrael uzemnil svoje lietadlá F-35I v roku 2022 už aj predtým, konkrétne v júli – po identifikácii problémov s nefunkčnosťou vystreľovacieho sedadla, mimochodom v rovnakom čase uzemnili svoje lietadlá F-35 aj Američania. A nekonečným problémom s lietadlami F-35 čelil aj ďalší užívateľ – Národný výbor pre obranu parlamentu Južnej Kórey v októbri zistil, že lietadlá F-35 juhokórejských vzdušných síl trpeli viac ako 18 mesiacov – v období od januára 2021 do júna 2022 – celkom 234 nedostatkami, pričom medzi nimi bolo 172 prípadov s klasifikáciou „neletuschopný“ a 62 prípadov vyhodnotených ako „nedokáže vykonávať špecifickú misiu“. Na dôvažok, 117 prípadov „neletuschopných“ a 45 prípadov „nedokáže vykonávať špecifickú misiu“, ku ktorým došlo ešte v roku 2021, zaznamenalo v prvej polovici roku 2022 len malé zlepšenie.

„Schopnosti lietadiel F-35 uskutočňovať bojové operácie v prípade vojny na Kórejskom polostrove boli v tom čase vládnymi predstaviteľmi vážne spochybnené“ – píše sa na portáli militarywatchmagazine.com.

Ivan Stodola

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov