Mapa ZSSR
Aktuality, História,

Andrej Fursov: K storočnici Sovietskeho Zväzu. Výročie krajiny, ktorá neexistuje, ale ktorá vždy bude

Dnes by mal Zväz sovietskych socialistických republík 100 rokov. Moja krajina neexistuje. „Ako keby“, pretože kým na neho ľudia myslia a kým zostane aspoň jeden človek, ktorý si to myslí, je to živé – napriek všetkým antisovietistom Ruskej federácie a sveta dokopy. Storočné výročie je vhodnou príležitosťou na zamyslenie sa nad našimi dejinami v 20. storočí a v našich dňoch – dňoch pochmúrneho rána 21. storočia.


 

ZSSR je prvým štátom na svete, ktorý si oficiálne stanovil za úlohu vybudovať spoločnosť sociálnej spravodlivosti a na tejto ceste dosiahol mnohé úspechy a popri tom aj fantastické úspechy v hospodárstve, vede, technike a kultúre. V žiadnom prípade si ZSSR neidealizujem. Ako všetky spoločnosti, či už to boli sociálne systémy alebo jednoducho štáty a imperiálne formácie, aj jej zrod a rané štádiá boli krvavé – mladosť, či už individuálna alebo sociálna, je vždy krutá, nepoznám protipríklady. Toto poprvé. Po druhé, ak bol ZSSR niečím podobný ideálnej spoločnosti (hovorím podobným, keďže ideálne spoločnosti neexistujú), tak odkiaľ povyliezali všetci tí, ktorí v 80. rokoch rozbíjajú systém a krajinu vo svojich sebeckých záujmoch a v 90. rokoch spolu s západnou buržoáziou okrádal bývalý ZSSR.

 

Vo vnútri každej spoločnosti leží jej antipód – to je jeden zo skutočných systémových rozporov. Podobne v každom zdravom tele sú nebezpečné mikróby a vírusy, ale pokiaľ je telo zdravé, potláča ich. Vychádzajú, keď sa telo, jeho imunita oslabuje. V ZSSR Plochiš vždy existoval vedľa Malchiša-Kibalčiša, vedľa ZSSR-1 – ZSSR-2, vedľa Únie – jeho tieň. Votrelec bol prítomný v sovietskom systéme od samého začiatku – inak to nemohlo byť. Za Stalina sa votrelec bál. Po jeho smrti v roku 1953 začal zdvíhať hlavu a narovnávať ramená, ale to nezbadali až do samého konca. Čo povedať o 50. rokoch minulého storočia?!

 

Leto 1954. Mám tri roky. Usmejem sa na otca, vojaka v prvej línii, ktorý ma fotí v našej malej zeleninovej záhrade. Vojna sa skončila víťazstvom pred deviatimi rokmi. „Žiť a pracovať. Dobrý život“. Ale – “všetko je dobré, ale niečo nie je dobré.” Že teraz spätne vieme, že to nebolo dobré. A potom ani otec, ani iní dospelí, nieto ešte deti, ani nemohli vedieť, že „zlý“ sa síce opatrne, ale už dvíha hlavu, že mechanizmus, ktorý zabije moju krajinu o 37 rokov, už začal fungovať a že sa stal aktívnejším v roku 1954, skončí ústupkami v zahraničnej politike – od Nikita-Kukuruznika po Miška-Konvertika.

 

Predtým však bude mať ZSSR ešte veľa víťazstiev, ktoré padnú na detstvo, dospievanie a mladosť (do 35 rokov) mojej generácie. V 60. rokoch bude svet diskutovať nie o tom, či ZSSR predbehne USA, ale kedy sa tak stane. Bude niekoľko možností, voľby na rázcestí, budú príležitosti drviť, vytrhávať „nedobré“, ale budú chýbať – presne v šesťdesiatych rokoch „hrdý-bruchý“.

 

V deväťdesiatych rokoch sa deti a vnúčatá tohto „nedobrého“ pomstia; nielen to, že „zlí chlapci“ budú hrať nad „chlapcami-kibalčišmi“, títo „chlapci“ v 70. rokoch takmer zmiznú, o to ide. A nebude to vtipné. Ale to bude neskôr. Medzitým v lete 1954 sa usmievam – nielen na otca, ale aj na svetlú, jasnú budúcnosť a moju vlasť – Sovietsky zväz. Pred nami sú sovietske triumfy úžasného tridsiateho výročia, na ktoré budem celý život hrdý, pohŕdajúc tými, ktorí zbabelo zradili krajinu a žijú z ukradnutých vecí: „A navždy a navždy a vždy sme zbabelci, zradcovia. vždy opovrhujeme“ (V. Vysockij).

 

Ako všetky nové spoločnosti, aj ZSSR sa zrodil v prúde násilia a krvi – inak to nejde. Navyše tí, ktorí vytvorili revolúciu a občiansku vojnu, neuvažovali o žiadnom ZSSR ako o forme existencie historického Ruska. Rusko, mierne povedané, sa im nepáčilo. Rusko ich vôbec nezaujímalo: ľavicoví globalisti – Lenin a leninisti s nemeckou „otočkou“, Trockij a trockisti s „otočkou“ k USA a Veľkej Británii – snívali o Zemšarskej republike. Preto je sovietska história 20. – polovice 30. rokov zúrivou rusofóbiou, ktorá sa v navonok zjemnenej verzii opakuje v 90. rokoch. A Stalin až do polovice tridsiatych rokov nebol tým istým Stalinom, ktorý pod tlakom okolností (boj o moc, blížiaca sa vojna s nacistickým Nemeckom) urobil v druhej polovici tridsiatych rokov národný, vlastenecký, imperiálny obrat. Ešte v júli 1930 Stalin vo svojej správe na 16. zjazde KSSZ uviedol, že hlavným nebezpečenstvom je veľkoruský šovinizmus. Pravda, zároveň na rozdiel od mnohých vyzýval k boju proti neruským formám šovinizmu a nacionalizmu. Dôraz je však jasný. A zrazu – prelom rokov 1935-1937, ktorý zmenil situáciu a vyryl mnohé z dedičstva ľavicového globalizmu – „ako sa bizarne sa mieša paluba“ (M. Bulgakov). Materské znamienka však zostali – a značné.

 

Materským znakom ľavicového globalizmu v celej sovietskej histórii bude jednostranná, v konečnom dôsledku neúspešná, národná politika KSSZ, ktorá pozdvihla periférie na úkor Rusov, RSFSR (a Bieloruska). Je tu, na rozdiel od všetkých okrajov Sovietskeho zväzu organicky pripadne na ruský národný charakter. V iných republikách bude sovietskosť po prvé paradoxne fungovať nie pre internacionalizmus, ale pre nacionalizmus, ktorý sa časom pomerne rýchlo zmenil na rusofóbiu, na čiernu nevďačnosť voči Rusom aj socializmu – pripomeniem: v republikách perestrojka a čo je za tým nasledované, vyvinutá ani nie tak pod protisovietskymi, ale pod protiruskými heslami. Po druhé, značná časť obyvateľstva, najmä v Zakaukazsku a Strednej Ázii, pociťovala sovietskosť ako povinnosť Rusov „zatiahnuť káru“ – bremeno ruského človeka sa ukázalo ako bremeno bieleho človeka na opak. Iná vec je, že Rusi hrdinskej éry socializmu (1930-1950) považovali za svoju povinnosť pomáhať slabším tohto sveta tak v ZSSR, ako aj v zahraničí a vôbec to nerobili pod nátlakom. To však nevylučuje nedostatky, mierne povedané, v národnej politike strany.

 

Ale to je len jedna stránka veci. Sú aj iní. Iba sovietskosť – sovietsky socialistický systém, jeho organizácia zabezpečila víťazstvo vo vojne. Áno, sám Stalin priznal, že sovietsky ľud nebojoval ani tak za socializmus a Stalina, ale za svoju vlasť. Ale napokon bojovali, boli organizovaní v sovietskom socialistickom systéme v jeho stalinistickej verzii a používali ho ako organizačnú zbraň. Vo vojne nezvíťazil len ruský ľud, ale ľudia sa zorganizovali určitým systémovým spôsobom – sovietskym. Vo svojom slávnom prípitku na recepcii v Kremli 24. mája 1945 Stalin definoval Rusov ako „vynikajúci národ“, ako „vedúcu silu Sovietskeho zväzu medzi všetkými národmi našej krajiny“. Zároveň bez ZSSR ako organizačnej formy historického Ruska a ruského ľudu by ľudia vojnu nevyhrali. Stačí pripomenúť rusko-japonské roky 1904-1905.

 

Koncom 19. storočia sa autokratické Rusko dostalo do historickej slepej uličky: zablokovanie spoločenských pnutí v skutočnosti zablokovalo rozvoj. Nie je náhoda, že M.O. Menšikov na samom začiatku dvadsiateho storočia. písal o potrebe Ruska „zmeniť energie“, inak sa zmení na kolóniu alebo polokolóniu Západu. A skutočne, ak by sa „energie“ nezmenili, február 1917 by sa stal začiatkom roku 1991. Revolúcia zničila triedne bariéry a tým uvoľnila kolosálnu sociálnu energiu más, ktorá sa hromadila najmenej viac ako storočie. Táto energia bola spočiatku deštruktívna, boľševici nezvládli sociálny atómový výbuch, k čomu prispel „hyperboloid inžiniera Lenina“ – partia profesionálnych revolucionárov, ktorá sa stala silnou organizačnou zbraňou.

 

Vytvorenie ZSSR bolo navrhnuté tak, aby premenilo deštruktívnu energiu na tvorivú energiu. Rovnaký cieľ, okrem čisto ekonomických, sčasti sledoval aj NEP a – úplne – kolektivizácia, industrializácia, teda stalinský režim. Ten sa okrem iného stal prostriedkom a spôsobom krotenia živlov, premieňajúc deštruktívnu energiu na tvorivú energiu. Vláda regulujúc a organizujúc obyvateľstvo tak vo svojom, ako aj v spoločnom záujme, so všetkou svojou krutosťou, primeranou ľudu (a v dôsledku toho aj s celou svojou národnosťou), musela chrániť pred nepokojom a besnením počas obdobie rokov 1914 až 1929. ľudu a toho, čo zostalo zo starého režimu, vrátane určitej časti inteligencie, predovšetkým vedeckej a technickej, hoci nielen jej. Ako poznamenal N. Mandelstam v druhej knihe,

 

Predmetná obrana nebola ničím iným ako prvkom násilnej premeny deštruktívnej energie na tvorivú energiu: socialistickí bohovia porazili socialistických titanov a hekatončeirov, storuké monštrá revolučného Chaosu. Ku konečnému získaniu energie znamienka plus došlo počas Veľkej vlasteneckej vojny, keď bolo kované, to znamená vytvorené víťazstvo. Nuž a dve povojnové dekády sú čistým výtvorom: energia uvoľnená revolúciou, ktorá zrodila hrdinskú éru sovietskych dejín, úplne stratila svoj deštruktívny potenciál a zmenila sa na socialistický ekonomický zázrak. Jeho dokončenie bolo spôsobené ekonomickými faktormi a, aj keď v menšej miere, poklesom energetického tónu ľudí z viacerých dôvodov, vrátane vytvárania nových sociálnych rozdielov, nových foriem sociálnej nerovnosti, ktoré v priebehu času sformovali do Brežnevovho „nomenklatúrneho socializmu“. Áno, bolo to mäkšie a uspokojivejšie ako krutý, ale rovnostársky ľudový socializmus; jeho zásada bola „teraz musia byť ľudia jemnejší a pozerať sa na otázky širšie“,

 

V skutočnosti sa ZSSR stal sám sebou, svoju identitu nezískal v 20. rokoch, ale v studenej občianskej vojne v 30. rokoch, ktorú sa snažia prezentovať vo forme „stalinských represií“ a vo Veľkej vlasteneckej vojne. Práve táto vojna dala vzniknúť sovietskemu človeku aj sovietskej civilizácii, ktorú v čo najkratšom čase vytvorili na základe ideálov sociálnej spravodlivosti.

 

Len za štyridsať rokov (1945–1975) dosiahla táto civilizácia fenomenálne výsledky nielen v ruských, ale aj vo svetových dejinách, o tom neskôr. A aj počas štrukturálnej krízy druhej polovice sedemdesiatych rokov – polovice osemdesiatych rokov zostal ZSSR superveľmocou, ktorej samotná existencia desila Západ, ktorý zažíval vážne ťažkosti – jeho záchranou bolo maximálne oslabenie až zničenie ZSSR. Nie je náhoda, že v roku 1982 bola v tajných dokumentoch Spojených štátov amerických stanovená úloha zmeniť sociálno-ekonomický systém ZSSR ovplyvnením predovšetkým „nadzákonnej“ (strana – obchod KGB a ekonomické štruktúry mimo ZSSR) a „podzákonnej“ (tieňový sektor) ekonomiky. Kurz Západu k zmene systému v ZSSR sa zhodoval s túžbou časti sovietskej straníckej nomenklatúry stať sa vlastníkmi, t.j. zmeniť sociálno-ekonomický systém. Spoločným, hoci nie vždy koordinovaným úsilím, sa štrukturálna kríza, ktorá nepredznamenávala systémovú, zmenila na systémovú (gorbačovizmus). Premena predstavovala aktiváciu kolektívneho Zlého, Tieňa systému.

 

Zlý sa zatiaľ skrýval pod rôznymi rúškami, ZSSR-2 si potichu robil svoju prácu a Tieň poznal svoje miesto, no v určitom momente „zlí chlapci“ a tieňoví predstierali, že sú ich vlastní („viac demokracie“ – viac socializmu“, „viac trhu – viac socializmu“), spustil Veľkú zradu: „To som celý ja, zlý chlapec, urobil som to… To je to, čo sa teraz zrúti.“ Dokázali to s pomocou Západu a treba priznať, že aj s pomocou alebo aspoň s ľahostajnosťou väčšiny obyvateľstva. To druhé možno tiež pochopiť: falošná, inertná KSSZ a vedenie upadajúce do nepríčetnosti nevzbudzovali ani tak nepriateľstvo, ako skôr smiech, najčastejšie pohŕdavý. Preto Únia za dva, maximálne tri augustové dni zanikla a nikto ju nevyšiel brániť. To bolo viac než dobré pre posunovačov zo straníckej nomenklatúry a ŠtB, ktorí verili, že socializmus je zastaraný, treba žiť ako na Západe,

 

Ešte koncom 60. rokov stranícka nomenklatúra opustila skok do budúcnosti, teda zradila socializmus a začala sa integrovať do kapitalistického sveta, pričom sa zároveň zmenila na kvázi triedu. Uľahčili to sociálne zmeny v sovietskej spoločnosti. Začiatkom 60. rokov sa neskončil len sovietsky hospodársky zázrak – skončila sa aj hrdinská fáza, éra sovietskych dejín: vojna a povojnová obnova. Prišla nová doba, prišla nová generácia, ktorá vyrástla v prosperujúcej (na pomery našich dejín) dobe: nebojovala, neobetovala sa, nežila z ruky do úst, ale – každý zisk je strata: nebola taká celistvá, silná a psychicky víťazná ako generácia ich rodičov. Preto na jednej strane jeho sociálny infantilizmus, na druhej strane jeho ironický postoj k realite (nie však k sebe samému), ktorý sa nebezpečne približoval k hranici cynizmu, ba niekedy ju aj prekračoval. Charakteristickým prejavom všetkých týchto čŕt sovietskych „baby boomov“ boli šesťdesiate roky.

 

No, aj keď nie priamo, rozdiely medzi hrdinskými a posthrdinskými etapami v dejinách ZSSR, a teda aj hrdinskými a posthrdinskými sovietskymi generáciami, ukázal veľký sovietsky spisovateľ a mysliteľ sci-fi I.A. Efremov. Rustem Vachitov v brilantnom a jemnom článku „Sovietska spoločnosť v zrkadle I.A. Efremov presvedčivo ukázal, že romány „Hmlovina Andromeda“ (napísaná v roku 1956, časopisová publikácia – 1957, kniha – 1958) a “Hodina býka” (napísaná v rokoch 1965-1968; časopisecká verzia – 1969., kniha – 1970) – nie o vzdialenej budúcnosti. Svet hmloviny Andromeda, éra Veľkého prsteňa, je, ako poznamenáva R. Vachitov, idealizovanou sovietskou spoločnosťou hrdinskej éry 40. – 50. rokov, ktorá sa však skončila v roku 1961 (viac nižšie).

 

Ale pozemšťania z „Hodiny býka“, z Éry rozbitých rúk – to je už posthrdinská generácia, generácia posthrdinskej sovietskej reality. Zároveň sa degenerovaná a stagnujúca verzia socializmu prezentuje aj v „Hodine býka“ – spoločnosti a moci planéty Tormans. V skutočnosti ide o silne negatívny obraz začínajúcej brežnevovskej stagnácie. A sila v osobe J.V. Andropova to pochopila. Predseda KGB píše politbyru ÚV KSSZ poznámku o sci-fi románe, ktorý podľa jeho názoru obsahuje ohováranie sovietskeho systému (a „nie je čo vyčítať“ v zrkadle“ sa vidí – samotný chorý). A román sa v roku 1970 začal sťahovať z kníhkupectiev a knižníc. Práve v tom čase už prebehla „tormanizácia“ straníckej nomenklatúry. A práve v tomto čase vstúpila do arény života v ZSSR povojnová generácia, sovietski baby boomeri.

 

ZSSR nebol jedinou krajinou, kde sa koncom 60. rokov aktivizovali baby boomeri. To sa dialo v rôznych podobách v západnej Európe, v USA. Boli to baby boomeri, ktorí v roku 1968 zinscenovali študentský rozruch na Západe, označujúci časovú líniu, od ktorej začala na Západe pôsobiť degradačno-deštruktívna dynamika. V roku 2017 vyšla kniha Brucea Gibneyho – The Sociopath Generation. Ako Baby Boomeri zradili Ameriku. Nedá sa povedať, že by sovietski baby boomeri zradili ZSSR – napriek všetkému, sa dá povedať, že boli nositeľmi socialistických vzťahov so všetkými dôsledkami. Ale dá sa povedať, že sovietski baby boomeri socializmus neobhájili. Vrátane toho, že boli obrátení na Západ, presnejšie na jeho každodennú zložku, ktorú si väčšina z nich predstavovala v západných filmoch.

 

Veľkú úlohu v tejto zaujatosti časti (samozrejme, zďaleka nie všetkých) povojnovej generácie, najmä jej kariérneho segmentu, zohral „kurz strany a vlády“, tzv. straníckej nomenklatúry, o vytvorení socialistickej verzie konzumnej spoločnosti (v prvom rade sebe milovanej) ako prostriedku a spôsobu registrácie v kvázi triede. Hovoríme o tom, že v Programe KSSZ (XXII. zjazd, 1961) je jednou z hlavných úloh strany uspokojovať rastúce materiálne potreby sovietskych občanov. Je supersymbolické, že práve na tomto kongrese, ktorý otvoril konzumne presýtenú fázu dejín ZSSR, sa rozhodlo o odstránení Stalinovho tela, symbolu hrdinskej éry, z Mauzólea. No koniec hrdinskej éry, tiež v roku 1961, dal Gagarinov let do vesmíru.

 

Andrej Fursov: Ako veda skrýva realitu. Deep state a jeho pôvod

 

V žiadnom prípade nechcem povedať, že v hrdinskej dobe bolo všetko dobré a v posthrdinskej dobe bolo všetko zlé. Po prvé, zvonku z pohľadu v prvom bolo dosť zlého a v druhom veľa dobrého, najmä v šesťdesiatych rokoch. Faktom je, že hoci hrdinská éra skončila už v 60. rokoch, jej stopa, zotrvačnosť boli dostatočne silné na to, aby vznikol špecifický sovietsky romantizmus, akési elegantné komorné rokoko po hrdinskom mohutnom baroku. A trend sýtosti-spotrebiteľa ešte nenabral na sile, aby rozdrvil a/alebo vulgarizoval túto slučkovú zotrvačnosť – to sa stalo v 70. rokoch 20. storočia s rozkvetom brežnevizmu. Odtiaľ pochádza zvláštne čaro 60. rokov, najmä preto, že šéfovia, ktorí bojovali o moc (zvrhnutie Chruščova a následný „boj buldogov pod kremeľským kobercom“), nejaký čas nemali na ľudí čas. Svedčím ako očitý svedok: 60. roky boli jedinečným obdobím: hrdinská ľavica, meniaca sa na romantiku, a dobre živený cynizmus a spotrebiteľské postoje ešte nestihli nadobudnúť širokú škálu.

 

 

Po druhé, a to je hlavné, v základnom pláne hrdinstva a posthrdinstva nejde o to „čo je dobré a čo zlé“ a už vôbec nie o „dobré“ a „zlé“. Tu ide o niečo iné – o maximálne osobné napätie za účelom dosiahnutia transpersonálnych cieľov: “Keby tak žila moja rodná krajina a neboli tam žiadne iné starosti.” Prvý (z troch) výchovných princípov môjho otca, muža z hrdinskej éry, bol „nie si pupok zeme a celý svet sa netočí okolo teba“.

 

To všetko opäť neznamená, že treba len bojovať a nemyslieť na svoj osobný život, na materiálne veci, na konzum. Ľudia sú ľudia – svojím spôsobom a nielen svojím spôsobom, viem. Ide však o to, že dobre živené éry vznikajú len vďaka hrdinským, revolučným, vďaka ťažkým časom, ktoré, ako viete, rodia silných ľudí, a tieto posledné sú dobré, stabilné časy. Tieto časy najčastejšie využívajú nehrdinovia. Teraz už vieme, Marx a Engels písali o udalostiach z roku 1848, akú úlohu hrá hlúposť v revolúcii a ako ju vedia použiť eštebáci. Dobre živené časy si najčastejšie osedlajú bastardi, či už je to sovietska nová hospodárska politika, alebo 70. – 80. roky 20. storočia.

 

Andrej Fursov: Vek Jokera. Šance a riziká našej doby

 

Lídri Západu, ktorí plánovali svoj postkapitalizmus, nepotrebovali alternatívneho konkurenta a ZSSR, aj keď opustil prelom do postkapitalistickej budúcnosti, takou alternatívou zostal. Pri jej zachovaní nebola nemožná ani plnohodnotná globalizácia, ani navyše postkapitalizmus založený na demontáži kapitalizmu, ktorý sa dostal do obehu vlastnými vlastníkmi. Preto bolo treba zničiť systémový antikapitalizmus – ZSSR.

 

Ani sovietske „kôrovce“ alebo ako ich nazval A.A. Prochanov, larvy číhajúce v tele umierajúcej veľryby, ani západní antikomunistickí „kovboji“ nepochopili, že zničením ZSSR otvárajú „Pandorinu skrinku“, že riešením niektorých vlastných problémov vytvárali ešte vážnejšie, urýchľovali degradačno-deštruktívnu dynamiku, ktorá na prelome 80-tych a 90-tych rokov zničila ZSSR a začiatkom 2000-tych rokov podkopala Západ, zmenila ho na post-západ a teraz nemilosrdne ničí „ pozostatky“ zvnútra.

Andrej Fursov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov