B-21 Raider
Aktuality, Letectvo,

Ako je vystrojený najnovší americký strategický bombardér

V Spojených štátoch po prvý raz verejnosti predstavili prvý prototyp nového amerického strategického bombardéra Northrop Grumman B-21 Raider. Podujatie nie je obyčajné – ide o prvý nový ťažký bombardér na svete za viac ako tridsať rokov. Prečo americké letectvo potrebovalo nový stroj tejto triedy, čím je nezvyčajná jeho konštrukcia a kedy sa objaví v službe?


 

Potreba vytvoriť nový bombardér pre americké letectvo bola položená pred tridsiatimi rokmi – v roku 1992, keď po rozpade ZSSR a konci studenej vojny v Spojených štátoch prešlo škrtmi mnoho obranných programov. Bol medzi nimi aj Northrop B-2 Spirit, v tej dobe najnovší stealth strategický bombardér.

 

 

Jeho séria sa nakoniec obmedzila na dvadsať kusov namiesto stotridsiatich – lietadlo sa už vyrábalo a na jeho úplné uzavretie bolo neskoro, príliš veľa peňazí daňových poplatníkov vynaložených na vývoj by odtieklo „dolu kanálom“. A bez toho, redukcia série, a to nielen aplikované pokročilé technológie, by spôsobila monštruóznu cenu za jednotlivý stroj, vysoké náklady a zložitosť servisu “kusového” zariadenia. Obmedzené uvoľnenie nového stroja a jeho nedostatok mnohých schopností (napríklad B-2A nenesie jadrové rakety dlhého doletu) prinútili Spojené štáty pokračovať v prevádzke starého Boeingu B-52H Stratofortress a Rockwell. B-1B Lancer, ktorý mal na úsvite svojej kariéry veľmi obmedzené schopnosti.

 

V 90. rokoch nemala americká armáda čas na sny o novom bombardéri. Aktívne koncepčné štúdie začali s novým storočím a dlho zostali vo fáze „kreslenia na obrúsok“.

 

 

Hnacou silou rastu financovania bolo pravdepodobne pochopenie, že svet sa transformuje z éry lokálnych asymetrických vojen nízkej intenzity na novú „éru konfrontácie medzi veľmocami“, predovšetkým s Čínou. Potenciálne tichomorské operačné stredisko sa zo zrejmých geografických dôvodov vyznačuje veľkými vzdialenosťami k cieľom a nízkou hustotou siete letísk. A dopyt po nosiči strategických zbraní – jadrových alebo konvenčných – s takouto zmenou geopolitickej situácie rastie.

 

Koncom roku 2000 sa americká armáda vo svojich požiadavkách rozhodla namiesto exotických (v koncepčnej fáze sa napríklad pracovali na bezpilotných nadzvukových strategických bombardéroch) objednať pomerne konzervatívne – podzvukové stealth “lietajúce krídlo”, v skutočnosti menšia, masívnejšia a lacnejšia verzia B-2 Spirit postavená na novom technologickom základe. V roku 2008 začala súťaž na vývoj nového bombardéra novej generácie. Proti tvorcovi Spirit sa v ňom postavil tím gigantov amerického vojensko-priemyselného komplexu Boeing a Lockheed Martin.

 

Prvé roky programu boli pomalé z dôvodu relatívne nízkeho financovania – vytvorenie „stratéga“ stále nemalo najvyššiu prioritu. Krátko po štarte bol premenovaný/znovu uvedený na trh ako Long Range Strike-Bomber (LRS-B, “Long Range Bomber”).

 

V roku 2015 vyhrala súťaž Northrop Grumman – a to sa dalo predvídať z viacerých dôvodov. Po prvé, Pentagon sa po období monopolizácie vojensko-priemyselného komplexu v 90. rokoch bojí dať všetky vajcia do jedného košíka a snaží sa podporovať všetkých zvyšných výrobcov (Lockheed Martin mal stíhačku F-35 z megakontraktov , zatiaľ čo Boeing mal napríklad tanker KC-46 Pegasus), po druhé, v pôvodne opatrnej, konzervatívnej zmluve bolo veľmi dôležité mať skúsenosti s vytváraním a údržbou B-2 Spirit.

 

V roku 2016 bolo verejnosti predstavený prvý budúci bombardér a on sám dostal index B-21 (číslo 21 na počesť storočia – podľa pravidiel to malo byť B-3) a vlastné meno. Raider, na počesť Doolittle Raid – jednej z najznámejších operácií amerických bombardovacích lietadiel počas druhej svetovej vojny. Potom, 18. apríla 1942, skupina pozemných bombardérov B-25 Mitchell vzlietla z lietadlovej lode a zasadila Tokiu morálne kritický úder. V skutočnosti je to americká obdoba ruského bombardovania Berlína v auguste až septembri 1941. Posledný prežívajúci veterán náletu bol prítomný pri pomenovaní.

 

V nasledujúcich rokoch sa program do značnej miery stratil v tieni. S vysokou mierou otvorenosti voči verejnosti vo všeobecnosti je americké vojenské oddelenie schopné zachovávať vysoké utajenie v programoch, ktoré ho obzvlášť zaujímajú. Bolo publikovaných niekoľko konceptov, ktoré priniesli len málo nových informácií.

 

Podľa úradníkov program prebiehal dobre. Tiež ho však postihla pandémia koronavírusu (alebo pandémiu vinili za zvyčajné meškania pre vojensko-priemyselné komplexy všetkých krajín ohľadom oficiálne oznámených plánov) – v odchádzajúcom roku 2022 sa plánovala nielen prezentácia, ale aj prvý let na jar a v lete. Teraz je koniec roku 2023 tak sa rozhodli usporiadať aspoň prezentáciu prvého zo šiestich prototypov (podľa vyjadrení je zvyšných päť vo výrobe v rôznom stupni pripravenosti), aby sa ukázali verejnosti.

 

Prezentácia síce ukázala lietadlo z obmedzeného počtu uhlov (zväčša len spredu) a zatiaľ úspešne utajila citlivé veci ako napríklad dizajn trysiek. Vo všeobecnosti je to, ako by zmenšený B-2. Prívody vzduchu sú vyrobené polozapustené do trupu/krídla. Lietadlo je citeľne ľahšie ako iné “stealth” – možno je hmota v inom nátere, alebo na prvom prototype je úplne obyčajná a nepohlcujúca radary.

 

Do roku 2030 sa plánuje odovzdať zákazníkovi asi dvadsať bombardérov a celkovo sa plánuje séria „najmenej 100 lietadiel“, s tempom na vrchole „až 15 lietadiel ročne“. Je to nevyhnutné na začatie vyraďovania B-1B Lancer na začiatku 30. rokov 20. storočia (tieto lietadlá boli značne opotrebované počas vojen v Iraku a Afganistane, kde boli „ťažným koňom“) a B-2A Spirit (údržba ich flotily je drahá, pracná a po prijatí iného stealth bombardéra nedáva veľký zmysel).

 

Ale veterán B-52 Stratofortress by mal prejsť generálnou opravou (najmä nainštalované nové motory) a naďalej slúžiť a to aj napriek tomu, že všetky súčasné boli vyrobené v rokoch 1961-1962. „Starý muž“ je príliš nepostrádateľný ako ľahko použiteľná platforma pre „veľké“, vrátane sľubných hypersonických, rakety.

 

O B-21 je málo technických detailov. Ide o podzvukové dvojmiestne dvojmotorové (motory vyvinuté na základe motorov F135 stíhačky F-35) postavené podľa schémy „lietajúceho krídla“ s rozsiahlym zavádzaním prostriedkov na zníženie viditeľnosti. Výzbroj je umiestnená vo vnútornej priehradke. Jeho súčasťou by mala byť široká škála amerických navádzaných zbraní. Vrátane napríklad v budúcnosti nových jadrových riadených striel dlhého doletu Raytheon AGM-181 LRSO (na rozdiel od B-2A, ktorý nesie len voľne padajúce bomby). Použijú sa UAV spustené za letu (prieskumy, rušičky).

 

Celková hmotnosť užitočného zaťaženia podľa otvorených údajov „až 13,6 tony“. Vo všeobecnosti, pokiaľ ide o jeho hmotnostné a veľkostné charakteristiky, je B-21 Raider podľa našej klasifikácie bližšie k bombardérom s dlhým doletom / stredným bombardérom – a la Tu-22M3.

 

 

Prečo je obrana NATO proti ruským raketám bezmocná

 

 

S vysokou mierou istoty môžeme povedať, že B-21 je posledným americkým bombardérom v klasickom zmysle. Je nepravdepodobné, že úlohu strategickej údernej zbrane bude hrať atmosférické lietadlo s posádkou. Samotný B-21 sa plánuje v budúcnosti použiť ako voliteľne pilotovaný – na najdlhšie alebo najnebezpečnejšie misie bude vyslaný bez pilotov, alebo ako súčasť zmiešaných skupín s veliacim pilotovaným vozidlom a bezpilotnými krídlami. Nebude to však posledný strategický bombardér na svete. Pravdepodobne stále čakáme na objavenie sa jedného alebo dvoch čínskych (iba „stratég“ alebo „stratég“ a stredný bombardér) a prípadne aj ruský PAK DA, ak sa Rusi nerozhodnú obmedziť na obnovenie výroby Tu-160.

Alexander Jermakov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov