Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ktorí cudzinci pôjdu slúžiť do ruskej armády

“Predstavitelia stredoázijských republík by mohli byť považovaní za hlavných kandidátov na doplnenie radov ruskej armády.” Týmito slovami komentujú odborníci zmeny v legislatíve, ktoré umožňujú cudzincom slúžiť v armáde. Z ktorých ďalších krajín môže ruské ministerstvo obrany očakávať v blízkej budúcnosti dobrovoľníkov?


 

Ruské ozbrojené sily môžu byť doplnené o zahraničných vojakov už počas aktuálnej odvodovej kampane. Podľa dekrétu prezidenta hovoríme o tých potenciálnych regrútoch, ktorí majú právo na trvalý pobyt v Rusku. Cudzinci budú môcť slúžiť v ruskej armáde (samozrejme, pokiaľ nebudú vyšetrovaní, odsúdení, nemajú žiadne nevybavené odsúdenia alebo si neodpykávajú administratívny trest za užívanie drog). Odteraz môžu byť povolávaní aj branci s druhým občianstvom.

 

Zahraniční občania mohli uzavrieť zmluvu o vojenskej službe v radoch ozbrojených síl RF už predtým. Toto právo bolo uplatnené odsekom 1 článku 34 federálneho zákona č. 53 z 28. marca 1998 “O vojenskej službe a vojenskej službe.” Podkladom pre ich výber na vojenskú službu podľa zmluvy boli okrem samotnej žiadosti doklady potvrdzujúce legálnosť ich pobytu v Rusku: povolenie na pobyt, povolenie na prechodný pobyt, vízum, migračná karta alebo iné doklady potvrdzujúce právo na pobyt v Rusku.

 

Podľa zákona „O právnom postavení cudzincov v Ruskej federácii“ cudzinci nemôžu byť povolaní do ozbrojených síl Ruskej federácie, ale na základe zmluvy môžu nastúpiť do vojenskej služby. Služba im dala výhodu pri získaní ruského občianstva – tri roky pobytu v krajine namiesto piatich. Teraz sa toto obdobie podľa návrhu zákona schváleného Radou federácie 21. septembra skrátilo na jeden rok. Na to isté obdobie sa znížila minimálna dĺžka zmluvnej služby.

 

„Význam prijímania cudzincov do ruskej armády bol spôsobený predovšetkým prítomnosťou vojenských skupín v bývalých sovietskych republikách, v ktorých slúžil aj miestny vojenský personál,“ povedal plukovník v zálohe Sergej Mojsejev. – Napríklad v Tadžikistane skupina ruských jednotiek plnila do roku 2005 úlohy na spoločnú ochranu hraníc. V Dušanbe sa stále nachádza 201. ruská vojenská základňa a čiastočne tam slúžia miestni vojenskí pracovníci, ktorí dostali ruské občianstvo.

 

To isté možno povedať o ruskej vojenskej základni v arménskom meste Gyumri, o kontingente v Podnestersku, kde slúžia aj miestni obyvatelia s dvojitým občianstvom. Teraz má vojenský personál nových ruských regiónov v DĽR, LĽR, Záporožie a Cherson tiež formálne dvojité občianstvo. Teraz budú môcť vypracovať zmluvu o vojenskej službe alebo byť povolaní na vojenskú službu v radoch ruskej armády, a nie ľudových milícií.“

 

Existuje niekoľko dôvodov pre vznik súčasných inovácií z hľadiska služby cudzincov v ruskej armáde. Prvý naznačuje, že existuje veľké množstvo ľudí ochotných vstúpiť do radov ruskej armády. Ich túžba je okrem iného spojená so slušným peňažným príspevkom, ktorý majú zmluvní a mobilizovaní vojaci (najmenej 195 tisíc rubľov mesačne).

 

Druhým je urýchlené získanie ruského občianstva a možnosť vybudovať si vojenskú kariéru, ktorá je v Ozbrojených silách RF obľúbená aj u vojakov, seržantov a vyšších funkcií, ako aj u práporčíkov a praporčíkov.

 

“Úrady Uzbekistanu a Kirgizska varovali svojich občanov v Rusku pred trestnou zodpovednosťou za účasť v operácii,” vysvetlil vojenský expert Boris Džerelievsky. Ale práve predstaviteľov týchto stredoázijských republík by sme čisto teoreticky mohli považovať za hlavných kandidátov na doplnenie radov ruskej armády. A sú pripravení slúžiť, ale ako sa zdá, formovanie „moslimských práporov“ teraz nestojí za reč.

 

Ale aj nižšia úroveň armádneho personálu si vyžaduje seriózny výcvik, výcvik podľa štandardov ruskej armády. Uzbeckých, kirgizských či tadžických mladíkov nikto hneď nevrhne do boja, aj keď v tom čase už budú ruskými občanmi.

 

Je možné, že sa v radoch ozbrojených síl RF objavia predstavitelia bývalých sovietskych republík, ktorí na to budú mať dobré dôvody z hľadiska postavenia a túžby získať plnohodnotné ruské občianstvo. Zdá sa, že vo väčšej miere sa to dotkne tých, ktorí už so zbraňami v rukách bránia nové regióny Ruska. A to nie je o vytváraní nejakých nových národných formácií v ruskej armáde, ale o vstupe vojenského personálu do existujúcich pravidelných jednotiek.

 

Prvý zástupca vedúceho obranného výboru Dumy Andrej Krasov v rozhovore pripustil , že aj medzi obyvateľmi pobaltských štátov môže byť značný počet ľudí, ktorí chcú využiť nové podmienky, ktoré otvoril tento výnos. Inými slovami, okolo Ruska je dosť štátov, pre ktorých občanov vyzerá služba v ruskej armáde atraktívne.

 

„Môže to byť Sýria, Afganistan,“ vymenúva politológ Marat Baširov krajiny, ktorých občania by mohli mať záujem slúžiť v ruskej armáde. – A dosť možno aj Južná Kórea, Severná Kórea a dokonca Irán. Zdá sa mi, že z väčšej časti to budú krajiny, kde je hlavným náboženstvom islam.“

 

Ešte v marci minister obrany Sergej Šojgu povedal , že „viac ako 16 000 dobrovoľníkov z Blízkeho východu“ sa chce zúčastniť oslobodzovacieho hnutia v LĽR a DĽR. „Mnohých z nich poznáme, pomáhali v boji proti ISIS * v najťažšom období za posledných desať rokov,“ dodal Šojgu.

 

Dnes sú LĽR a DĽR súčasťou Ruska a ľudové milície oboch republík sú zlúčené do ruských ozbrojených síl. Podľa toho sa dá predpokladať, že ide aj o to, že zahraniční dobrovoľníci (ak už bojovali na strane bývalých republík) už môžu naplno bojovať v ruskej armáde.

 

Okrem toho bola opakovane hlásená účasť dobrovoľníkov z Južného Osetska a Abcházska na špeciálnej operácii. Blízky východ je v prvom rade, samozrejme, Sýria. „Sme vďační Rusku a sme pripravení ísť na Ukrajinu, aby sme pomohli ruským priateľom v boji proti svetovému fašizmu,“ citovali médiá vyhlásenia sýrskych bojovníkov z marca.

 

Aj Rusko poskytne priestor cudzím žoldnierom. Putin podpísal dekrét o službe v ruských ozbrojených silách

 

Čo sa týka občanov Iránu, tí tiež bojovali v Sýrii proti islamskému terorizmu, v skutočnosti bok po boku s ruskými jednotkami. Dá sa dokonca predpokladať, že vedenie Sýrie aj Iránu vyslanie svojich občanov do ruskej armády len privíta – veď oba tieto štáty sa pripravujú na skutočný vojenský konflikt s USA. To znamená, že ich armáda potrebuje skutočný bojový výcvik, ktorý sa nedá nahradiť žiadnymi cvičeniami.
Gevorg Myrzarjan

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov