Alžbeta II
Aktuality, História,

Monarchia na pokraji: čo čaká Spojené kráľovstvo po smrti Alžbety II

Správa o smrti kráľovnej Alžbety II sa rozšírila ďaleko za hranice Spojeného kráľovstva. Zdravotné problémy 96-ročnej kráľovnej v Buckinghamskom paláci hlásili popoludní. Lekári vyjadrili znepokojenie nad jej stavom a odporučili jej, aby bola pod lekárskym dohľadom. Všetci členovia kráľovskej rodiny išli do Balmoralu. V Buckinghamskom paláci sa v očakávaní správ začali schádzať aj bežní Briti. Spravodajca BBC z Poole Elizabeth vyzval ľudí, aby sa pripravili na najhoršie.


Prvé správy o smrti sa rozšírili v mene denníka The Guardian. Neskôr sa ukázalo, že správa bola distribuovaná z falošnej stránky publikácie. Ale o niekoľko hodín neskôr bola smrť oficiálne potvrdená. Kráľovná dnes popoludní pokojne zomrela v Balmorale, uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení.

 

Alžbeta II. sa stala symbolom odolnosti Británie. Člen korešpondent Ruskej akadémie prírodných vied Konstantin Sokolov v rozhovore pre PolitExpert zhodnotil , ako jej smrť ovplyvní situáciu v krajine.

 

PE: Ako ovplyvní smrť kráľovnej Alžbety Britániu?
– Musíme pochopiť, že britská monarchia má kolosálne historické skúsenosti a proces nástupníctva na trón bol vypracovaný po stáročia. Kráľovná v starobe zďaleka nevládla štátu sama a z môjho pohľadu to nebude mať žiadne radikálne dôsledky na situáciu v krajine a jej zahraničnú politiku. Zdá sa mi, že jej politika bude pevne udržateľná a nepružná.

 

PE: Kto by mal zdediť trón?
– princ Charles. Na tento deň čakal veľmi dlho. Hoci v histórii, vrátane britskej histórie, existovali prípady, keď na tróne neboli prví dedičia.
Okolností je veľa. Vrátane samotného princa je už v starobe. Ale za oficiálneho nástupcu sa považuje už mnoho desaťročí.

 

PE: Kráľovná Alžbeta bola v Británii veľmi milovaná. Vzhľadom na svoj vek sa stala akýmsi symbolom húževnatosti krajiny. A čo Charles? Zníži nová tvár sledovanosť kráľovskej rodiny?
– Osobný faktor tu podľa mňa nehrá hlavnú rolu. V prvom rade je to tradícia postoja ku kráľovskej rodine, ktorá sa rozvíjala v priebehu storočí. Nepredpokladám zásadnú zmenu v postojoch britskej spoločnosti k monarchii. Nemyslím si však, že na svoju históriu a tradície tak rýchlo zabudnú. Briti sú extrémne konzervatívni ľudia a s najväčšou pravdepodobnosťou všetko prebehne bez výrazných otrasov.

 

PE: Ako by ste zhodnotili výsledky vlády Alžbety II.? Môžeme jej storočie nazvať úspešným?
– Kráľovná schválila hlavné personálne rozhodnutia, to znamená, že ovplyvnila rovnováhu síl v krajine. Počas rokov jej vlády zastávala Británia pozíciu veľkej svetovej veľmoci. Napriek strate kolónií a zmenám v globálnej politike zostáva dosť silná. Áno, už to nie je svetová dielňa, nie je to hlavné priemyselné centrum, ale politicky Británia celé tie roky ovplyvňovala všetky svetové procesy. Po druhej svetovej vojne sa politická zodpovednosť za svetové procesy preniesla na Spojené štáty americké. Ale ako duchovné centrum námornej civilizácie si Británia udržala svoje postavenie. V každom prípade teda Alžbeta II. zanechala v histórii výraznú stopu.

 

Britský imperializmus nezmizol. Myšlienka anglosaskej elity, ktorá sa zmocní svetovej moci, stále žije

 

PE: Prečo si myslíte, že bolo potrebné, aby niekto šíril falošné správy o smrti kráľovnej?
– Sme si dobre vedomí toho, že Liz Trussovú, ktorá sa ujala úradu britskej premiérky, väčšina Britov nepovažuje za schopnú napraviť situáciu v krajine. A táto situácia sa zhoršuje. Tlačí ľudí k spoločenským výkonom. A smrť kráľovnej je informačná bomba, ktorá dokáže odvrátiť pozornosť od problémov. Ale súdiac podľa situácie bol takýto scenár veľmi pravdepodobný, pretože aj vek, aj zdravotné novinky… Bola to otázka času.

Aurora Zorina

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov