Pavel Sudoplatov
Aktuality, História,

Likvidoval najhorlivejších nepriateľov. Akú úlohu zohral Pavel Sudoplatov v histórii sovietskej spravodajskej služby

20. júla 1907 sa narodil Pavel Sudoplatov – legendárny sovietsky spravodajský dôstojník a sabotér, ktorý sa podieľal na likvidácii množstva nepriateľov ZSSR, vrátane Jevgenija Konovalca, vodcu Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN), ktorý spolupracoval s nacistami. Počas Veľkej vlasteneckej vojny viedol Sudoplatov prieskumné a sabotážne práce za frontovou líniou. Podľa historikov svojou činnosťou spôsobil nepriateľom ZSSR obrovské škody.


 

Pavel Sudoplatov sa narodil v Melitopole v chudobnej rodine s mnohými deťmi. Predčasne stratil rodičov a v roku 1919 opustil mesto spolu s jazdeckými jednotkami Červenej armády. Počas jednej z bitiek zajali 12-ročného Pavla kozáci podporujúci hnutie Bielych. Podarilo sa mu však ujsť a dostať sa do Odesy, kde bol bez domova a brigádoval v prístave. Podľa niektorých zdrojov, keď sa Červená armáda priblížila k Odese, chlapec sa zúčastnil boľševického povstania.

 

Čoskoro sa Pavel stal pomocným telegrafistom v spojovacej rote 123. streleckej brigády Robotnícko-roľníckej Červenej armády. V jej zložení sa zúčastnil občianskej vojny, bojoval proti ukrajinským nacionalistickým formáciám. V roku 1921 bol Sudoplatov preložený do špeciálneho oddelenia ako šifrant a o rok neskôr bol poslaný slúžiť do pohraničnej jednotky na západnej Ukrajine.

 

Pavel mal 16 rokov, keď sa vrátil do rodného Melitopolu a začal pracovať v Komsomole. Jeho civilný život však netrval dlho. Už v roku 1925 bol Sudoplatov v smere Leninského komunistického zväzu mládeže Ukrajiny presunutý do miestneho oddelenia Štátnej politickej správy (GPU). Čoskoro sa Pavel stal pracovníkom zodpovedným za prácu s miestnymi gréckymi, bulharskými a nemeckými diaspórami. V budúcnosti strávil dva roky na operatívnej práci v Charkove.

 

Podľa historikov dostal Sudoplatov v roku 1930 nezvyčajné a dosť ťažké poverenie – viac ako rok pracoval v kolónii pre mladistvých delikventov: najprv ako vedúci kultúrneho a vzdelávacieho oddelenia a potom ako komisár. Napriek nedostatku pedagogických skúseností sa bývalý bezdomovec tejto práce zhostil na výbornú – kolónia sa stala jednou z najlepších na Ukrajine.

 

Koncom roku 1931 bol Sudoplatov presunutý do organizačného a inštruktorského oddelenia GPU Ukrajinskej SSR a o niekoľko mesiacov neskôr bol prevezený do centrály GPU v Moskve: najprv na personálne oddelenie a potom do zahraničné oddelenie zodpovedné za zahraničné spravodajstvo. Pavel dobre ovládal ukrajinský jazyk a mal skúsenosti zo služby na západnej Ukrajine, takže bol poverený zahraničnými organizáciami ukrajinských nacionalistov.

 

Ako povedal v rozhovore pre RT docent Dmitrij Suržik z GAUGN, OUN v 30. rokoch nadviazala úzke kontakty s nacistickými tajnými službami a rozbehla podvratnú prácu namierenú proti ZSSR. Militanti a propagandisti OUN sa pokúsili vytvoriť svoje vlastné podsvetie v Ukrajinskej SSR a tiež sa podieľali na diskreditácii sovietskej vlády v očiach obyvateľov západnej Ukrajiny, ktorá bola v tom čase súčasťou Poľska.

 

V tom čase sa rozhodlo uviesť Pavla Sudoplatova do európskych štruktúr OUN. Cez sovietskeho agenta v organizácii ho odporučili vedeniu nacionalistov ako nádejného aktivistu.

 

Sudoplatov bol transportovaný na Západ cez Fínsko. Po príchode do Helsínk sa spravodajský dôstojník zahral na zanieteného nacionalistu tak presvedčivo, že ho jeden zo sovietskych agentov v OUN chcel dokonca zlikvidovať. Pavla zachránili Boris a Zoja Rybkinovi, ktorí viedli sovietsku rezidenciu vo Fínsku. Sudoplatovovi pomáhali a dokonca ho tajne kŕmili, keďže podľa legendy nemal Pavel v tom čase prakticky žiadne prostriedky na živobytie a prevod peňazí na živobytie ho mohol odtajniť.

 

Členovia OUN pri sledovaní Sudoplatova z postrannej čiary verili v jeho spoľahlivosť. Pavla osobne odviezli k šéfovi OUN Jevgenijovi Konovalcovi. Podľa historikov sa Sudoplatovovi napriek tomu, že bol Konovalec skúseným intrigánom, podarilo získať dôveru. Jedného dňa Pavel naplnil vreckovku zeminou z hrobu Symona Petljura a sľúbil, že ju vezme na Ukrajinu a zasadí strom. Týmto činom potešil lídra národniarov. Sudoplatov navyše Konovalcovi vyrozprával nepríjemné rozhovory, ktoré o ňom viedli iní členovia OUN.

 

Konovalec začal brať Sudoplatova so sebou na inšpekčné cesty, hovoril mu o plánovanej sabotáži zo strany OUN a o spojení so špeciálnymi službami vrátane nemeckého Abwehru.

 

Keď sa Pavel vrátil do ZSSR, zadržali ho vo Fínsku pre podozrenie z účasti na činnosti sovietskych špeciálnych služieb. Ukrajinskí nacionalisti však jeho „totožnosť“ potvrdili a Sudoplatov bol prepustený.

 

Po návrate do Sovietskeho zväzu Sudoplatov osobne informoval Josifa Stalina o výsledkoch svojej cesty. Informácie doručené skautom vyvolali značný záujem a v Moskve sa rozhodli Konovalca zlikvidovať.

 

Sudoplatov dostal pokyn dokončiť úlohu. Pred návratom na Západ povedal Pavel kolegom, že Konovalec nie je ľahostajný k čokoláde, a tak dostal škatuľu so sladkosťami, v ktorej bola výbušnina. 23. mája 1938 v Rotterdame odovzdal v „pochúťku“ Konovalcovi. Vodca nacionalistov bol zničený . Jeho smrť podľa historikov vyvolala rozkol v radoch OUN.

 

Po návrate do ZSSR bol Sudoplatov vymenovaný za vedúceho oddelenia v ústrednom aparáte zahraničnej spravodajskej služby NKVD a potom nejaký čas pôsobil ako vedúci celej zahraničnej spravodajskej služby. Koncom roku 1938 ho skupina kolegov zo zahraničnej rozviedky obvinila na straníckom výbore zo „spojení s nepriateľmi ľudu“. Situácia bola dosť vážna, ale všetko sa obmedzilo na napomenutie po straníckej línii. Podľa historikov to bolo spôsobené osobným zasahovaním Stalina do diania, ktorý si vysoko cenil schopnosti talentovaného sabotéra.

 

V roku 1939 bol Sudoplatov vymenovaný za zástupcu vedúceho zahraničnej rozviedky a zastával ju až do roku 1946.

 

18. júna 1941 dostal Sudoplatov od Lavrentija Beriu rozkaz na vytvorenie špeciálnej jednotky, ktorá by sa v prípade vojny venovala prieskumnej a sabotážnej činnosti. A 26. júna 1941 Berija podpísal rozkaz na vytvorenie jednotiek špeciálnej skupiny pod NKVD ZSSR pod vedením Pavla Sudoplatova.

 

Na jeseň 1941 bola z jednotiek špeciálnej skupiny vytvorená ako samostatná motorizovaná strelecká brigáda špeciálneho určenia NKVD ZSSR. Podľa historikov sa dobre ukázala už počas bitky pri Moskve. Príslušníci brigády pôsobili v prvej línii aj ako súčasť bojových skupín, ktoré podnikali odvážne nájazdy za nepriateľskými líniami.

 

Začiatkom roku 1942 viedol Sudoplatov 4. riaditeľstvo vytvorené ako súčasť NKVD ZSSR, ktoré bolo zodpovedné za vykonávanie prieskumných a sabotážnych činností.

 

Počas vojnových rokov pôsobilo za nepriateľskými líniami 2200 sovietskych operačných jednotiek a skupín. Zničili asi 230 000 nepriateľských vojakov a vykoľajili 2 800 nacistických vlakov. Okrem toho sovietski sabotéri získavali spravodajské informácie strategického významu. Aby sa Sudoplatov zúčastnil niektorých operácií, osobne išiel do prvej línie.

 

Ako poznamenal Dmitrij Suržik, jednou z najznámejších jednotiek pod dohľadom Sudoplatova bolo oddelenie víťazov . Na jej základni pôsobil legendárny spravodajský dôstojník Nikolaj Kuznecov , ktorý do Moskvy odovzdával informácie o príprave nacistickej ofenzívy v Kurskej oblasti a o plánoch nacistických špeciálnych služieb zavraždiť vodcov protihitlerovskej koalície v Teheráne.

 

Ako pre RT uviedol výskumník Múzea víťazstva Andrej Sementkovskij, strategické rozhlasové hry s Abwehrom, vedené pod vedením Sudoplatova, zohrali vážnu úlohu pri víťazstve nad nacizmom, čo umožnilo najmä zavedenie mnohých sovietskych spravodajských dôstojníkov do nacistickej spravodajskej siete.

 

“Dezinformácie prenesené do Berlína ovplyvnili prijatie fatálnych rozhodnutí pre Tretiu ríšu na strategickej úrovni nacistickým velením,” zdôraznil Sementkovskij.

 

V roku 1946 bolo 4. riaditeľstvo rozpustené. Sudoplatov bol poverený vytvorením služby na organizovanie sabotáží proti nepriateľom Sovietskeho zväzu v rámci štruktúry Ministerstva štátnej bezpečnosti ZSSR. Paralelne bol zodpovedný za boj proti podzemnému gangu v pobaltských štátoch a na západnej Ukrajine. Sudoplatov osobne viedol operáciu na odstránenie slávneho nacistického kolaboranta – šéfa UPA Romana Šukeviča.

 

Špiónov Rosenbergovcov odhalila len náhoda

 

Po Stalinovej smrti bol Sudoplatov zatknutý a odsúdený na 15 rokov väzenia údajne za asistenciu Berijovi. Prepustili ho až v roku 1968, po troch infarktoch a slepom na jedno oko. Po prepustení sa Pavel Sudoplatov začal venovať literárnej a historickej činnosti. Odborníci označujú jeho knihy za dôležitý zdroj informácií o činnosti sovietskej rozviedky počas stalinského obdobia. Pavel Sudoplatov zomrel 24. septembra 1996.
Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov