Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko dodá zbrane ak o to Belehrad požiada. “Situácia je zložitá, riešenie neexistuje.”

Situácia s Kosovom je mimoriadne komplikovaná a neexistuje žiadne dlhodobé riešenie problému, ktoré by uvoľnilo napätie v regióne, uviedol ruský veľvyslanec v Srbsku Alexander Bocan-Charčenko na televíznej stanici Rossija 24.


 

“Keď srbský prezident Vučić hovorí o deeskalácii, tak to aspoň v mojom ponímaní znamená, že v súčasnosti nedôjde k žiadnemu extrémnemu rozvoju a zhoršeniu situácie, žiadnemu krviprelievaniu, priznajme si to. Takéto obavy tu už boli. Takže situácia je mimoriadne zložitá a toto rozhodnutie možno v súčasnosti odstránilo napätie, ale nedláždi cestu k nejakému dlhodobo udržateľnému riešeniu,“ uviedol diplomat.

 

Vojenské vybavenie ktoré Rusko dodáva Srbsku

 

Západ podľa jeho názoru vyvíja tlak na Srbsko, pričom využíva otázku Kosova na to, aby prinútil Belehrad odmietnuť prijať sankcie EÚ proti Rusku.
“V súčasnosti, Kosovo, o ktorom Západ celkom priamo a úprimne hovorí, že Belehrad musí uznať jeho nezávislosť, aj Republika srbská sú dva smery zvýšenia tlaku na Belehrad,“ povedal.

 

Ak sa Belehrad obráti so žiadosťou o pomoc na Moskvu, Rusko môže Srbsku dodať zbrane, uviedol Vladimir Džabarov, prvý zástupca šéfa medzinárodného výboru Rady federácie, pre televízny kanál Rossija 24.
„Pomoc môže byť, keď bude potrebné dodať nejaký druh zbraní, ak sa na nás Srbi obrátia,“ citovala senátora RIA Novosti. Vyostrenie situácie okolo Kosova a Srbska je túžbou Západu pomstiť sa srbskému prezidentovi Alexandarovi Vučičovi za podporu Ruska a odmietnutie uvalenia protiruských sankcií, je si istý Džabarov. Navyše ide podľa senátora o „pokus vtiahnuť Rusko do konfliktu s cieľom oslabiť ho“.

 

V nedeľu večer a v noci na pondelok vypukli na severe Kosova nepokoje kvôli plánovanému zákazu vstupu Prištiny so srbskými číslami a dokladmi, ktorý mal vstúpiť do platnosti 1. augusta. Úrady samozvanej republiky po výzve Spojených štátov zákaz o mesiac odložili. Srbský prezident Alexandar Vučić povedal, že očakáva zmiernenie napätia v Kosove. Belehrad pre to podľa neho urobí všetko.

 

Napätá situácia v Kosove súvisí podľa francúzskeho autora a politológa Nikolu Markoviča s návštevou vysokých predstaviteľov regiónu vo Washingtone a rokovaniami s americkým ministrom zahraničia Anthonym Blinkenom.

“Vypuknutie napätia nevzniklo náhodou. Stalo sa tak po návšteve premiéra ( Albina Kurtiho ) a ministra zahraničných vecí Kosova vo Washingtone 26. júla. Kosovský autoritársky vodca Albin Kurti rokoval s ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom o spôsobe, ako obnoviť napätie v tomto mimoriadne dôležitom regióne západného Balkánu… Želanie Kosova obnoviť napätie na hranici so Srbskom je očividne výsledkom týchto diskusií… Región by mal poďakovať pánovi Blinkenovi za zhoršenie situácie.”

 

Podľa Markoviča je súvislosť medzi udalosťami v Kosove a Spojenými štátmi zrejmá, keďže Blinken vo Washingtone pripomenul, že Kosovo je stálym partnerom Spojených štátov a Kurti povedal, že „Rusko a jeho satelity musia byť zastavené“.
Okrem toho o tom svedčí aj fakt, že po stretnutí s americkým veľvyslancom v Prištine , ku ktorému tiež nedošlo náhodou, sa kosovský premiér rozhodol odložiť prijatie „nových pravidiel“ o mesiac, čím sa zabezpečilo pokračovanie napätia v regióne, domnieva sa odborník. Poznamenal, že prezident Srbska v tejto situácii konal kompetentne, poukázal na zložitosť situácie a vyzval na ukončenie nepokojov, pričom rešpektoval rezolúciu OSN a uviedol, že ak bude Srbsko napadnuté, vyhrá.

 

Blinkenove a Kurtiho tlačové správy po stretnutí tiež spomínali situáciu na Ukrajine , v Rusku a ruského prezidenta Vladimira Putina , dodal Markovič. Väčšina Albáncov žijúcich v Kosove podľa neho vníma konflikt na Ukrajine ako príležitosť pokúsiť sa zvýšiť svoj vplyv na Balkáne , keďže Rusko a Čína momentálne nemôžu Srbsku pomôcť. Ich americký “spojenec” má iné záujmy, a to zasiať chaos na Balkáne, aby zvýšil tlak na Rusko a jeho spojencov, poznamenal expert.

 

Markovič dodal, že napriek snahám Európy pôsobiť jednotne, zďaleka to tak nie je. Päť členských štátov EÚ odmietlo uznať nezávislosť Kosova od roku 2008 v obave, že by to bol precedens. Napríklad, ak Španielsko uzná Kosovo ako suverénny štát, môže to viesť k pokusom Katalánska alebo Galície vyhlásiť sa za nezávislé regióny, uviedol expert. Rovnaká situácia by mohla nastať v Rumunsku , kde žijú Maďari, domnieva sa Markovič. Amerika podľa neho „otvorila Pandorinu skrinku“ a vytvorením umelého štátu Kosovo otvorila Európe cestu k separatizmu.

 

Vojna sa začne o polnoci. Srbsko sa pripravuje na denacifikáciu Balkánu

 

Orgány Kosova sa chystajú rozpútať ozbrojený konflikt proti miestnym Srbom, uviedol v srbskom rozhlase a televízii Petar Petkovič, riaditeľ Úradu pre Kosovo a Metohiju.
“Kurti (premiér samozvanej Kosovskej republiky Albin Kurti – približne red.) a Priština chceli konflikt. Na základňu Belvedere v južnej časti Kosovskej Mitrovice vytiahli stovky obrnených vozidiel a ťažko ozbrojených špeciálov. síl, ktoré sa chceli vysporiadať so srbským ľudom. Toto je dramatická situácia, pred ktorou sme varovali týždne a mesiace,“ povedal predstaviteľ.

 

Dodal, že srbské úrady urobili všetko možné aj nemožné, “aby sa dostali k tým, ktorí môžu Kurtiho ovplyvniť” a zabránili objaveniu sa obetí v tomto konflikte.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov