Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna sa začne o polnoci. Srbsko sa pripravuje na denacifikáciu Balkánu

Na hranici medzi Kosovom a Srbskom sa spustili letecké poplachy. Vučić oznámil, že Priština o polnoci rozpúta vojnu. Medzitým už kosovský režim pripravil pôdu pre úplné vyhnanie Srbov zákonom. Pravda, je tu jedno, ale: práve teraz je Srbsko pripravené na denacifikáciu Balkánu…


 

 

O polnoci plánuje armáda samozvaného Kosova zaútočiť na severnú časť Srbska, uviedol prezident Aleksandar Vučič. Politik urobil vyhlásenie na pozadí informácií, že kosovské špeciálne jednotky ROSU už vstúpili do Zvecan a kosovskí Srbi začali stavať barikády. K hraniciam Kosova sa sťahujú aj srbské špeciálne jednotky, situácia sa skutočne vyostruje .

 

 

Situácia je podľa Vučića zložitá. Čoskoro pripravil núdzový prejav k národu:
“Myslím si, že nikdy sme neboli v zložitejšej situácii ako dnes. Prečo som to povedal? Prištinský režim sa snaží využiť náladu vo svete tým, že sa prezentuje ako obeť.”

 

 

Nepokoje sa začali na pozadí rozhodnutia Kosova zrušiť všetky dokumenty vydané Srbskom. Od 1. augusta kosovské úrady zakážu vstup na svoje územie každému, kto predloží srbské doklady. Navyše srbské poznávacie značky boli vyhlásené za neplatné, takže zákaz vjazdu majú aj srbské autá. Riaditeľ úradu pre Kosovo a Metohiju (KiM) za srbskej vlády Petar Petkovič už vyhlásil, že takéto rozhodnutie je „neprijateľné a zamerané na vyhnanie Srbov z Kosova a Metohije“.

 

Medzitým sa v kosovskom segmente sociálnych sietí šíria informácie, že napätie začalo narastať údajne na pozadí stretu medzi srbskou armádou a takzvanou kosovskou políciou. V tejto súvislosti informovalo srbské ministerstvo obrany:

 

Vzhľadom na veľké množstvo dezinformácií, ktoré vláda Prištiny zámerne vypustila do éteru a ktoré sa šírili prostredníctvom falošných účtov na sociálnych sieťach a niektorých internetových stránok, ktoré hovoria o údajných konfliktoch medzi srbskou armádou a takzvanou kosovskou políciou, Ministerstvo obrany hlási, že srbská armáda ešte neprekročila administratívnu líniu a žiadnym spôsobom nevstúpila na územie Kosova a Metohije.

 

Poslanec vládnucej strany a Vučićov najbližší spolupracovník Vladimir Djukanovič už na sociálnych sieťach urobil alarmujúci záver:
“Srbsko bude zrejme nútené začať s denacifikáciou Balkánu. Kiežby som sa mýlil.”

 

Aleksandar Vučić vo svojom krátkom komentári dodal, že Srbsko zareaguje na agresiu a samozrejme vyhrá. Prezident krajiny však oponentov varoval pred drastickými krokmi.

 

Srbská autonómna provincia Kosovo a Metohija vyhlásila jednostrannú nezávislosť vo februári 2008 a v posledných rokoch sa aktívne snaží pripojiť k medzinárodným organizáciám vrátane UNESCO a Interpolu. Proti uznaniu Kosova je viac ako 60 krajín vrátane Ruska, Indie a Číny, ako aj päť členských štátov EÚ.

 

Zničenie zjednoteného Srbska bolo možné za účasti Spojených štátov amerických a, samozrejme, európskych asistentov. Celkovo v Srbsku testovali scenár štátneho prevratu, ktorý sa potom používal na Ukrajine. Presne rovnakú schému sa pokúsili uplatniť aj v Bielorusku.

 

Na hraniciach Ruska a v mnohých k nemu priateľských štátoch sa používala jedna šablóna. Okrem toho bývalý Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton pre CNN uviedol, že sa opakovane podieľal na plánovaní prevratov v iných krajinách. A mnohé z nich boli úspešné.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov