Ilustračné foto
Aktuality, História, Námorníctvo,

Putin pricestoval do Kronštadtu na Deň ruského námorníctva. Čo znamená tento sviatok pre Rusko?

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Kronštadtu na Deň námorníctva. Zábery boli vysielané na Prvom kanáli. Deň námorníctva sa v Rusku oslavuje každý rok poslednú júlovú nedeľu. Ruské námorníctvo tento rok oslavuje 326. výročie. V tom istom roku sa jadrová ponorka Belgorod stala súčasťou flotily, a stane sa prvým experimentálnym nosičom podvodných jadrových dronov “Poseidon”. Živý prenos si môžte pozrieť TU:


https://rutube.ru/video/f24388502c7c545c8c393e9c22543b76/

https://rutube.ru/video/3f18012ee5164c35bc02bc5ef9c41a98/

 

Zástupca hlavného veliteľa ruského námorníctva Vladimir Kasatonov už skôr novinárom povedal, že tentoraz sa na prehliadke zúčastní 47 lodí a 42 lietadiel. Prehliadky sa zúčastnia ponorky Severodvinsk, Magadan a Vepr. Medzi novinky patrí ženská posádka a veľké množstvo plachetníc. Prehliadku ukončí slávnostný prechod sprievodných posádok po hrádzi vedľa Senátneho námestia.

 

Ruskí námorníci úspešne zaisťujú bezpečnosť krajiny, uviedol minister obrany Sergej Šojgu v blahoželaní ku Dňu námorníctva na webovej stránke ministerstva.
“Dnes personál námorníctva jasne demonštruje celému svetu vynikajúci námorný výcvik a súdržnosť akcií, úspešne rieši úlohy stanovené na zaistenie bezpečnosti štátu,” povedal Šojgu.

 

Minister poďakoval veteránom, ktorí sa podieľajú na vlasteneckej výchove mladých ľudí a zachovávajú tradície svojich legendárnych predchodcov, a tiež zablahoželal vojenskému personálu, pracovníkom podnikov na stavbu a opravu lodí, vojenským jednotkám, vedeckým organizáciám a podnikom armády. priemyselný komplex. Armádny generál zaželal všetkým „veľa zdravia, šťastia, dobrej nálady a optimizmu, nové úspechy a výkony v službe pre dobro vlasti“.

 

Námorníctvo ako samostatná zložka Ozbrojených síl Ruskej federácie sa formovalo od konca 17. storočia do začiatku 20. storočia. Vytvorenie pravidelnej vojenskej flotily v Rusku bolo spôsobené naliehavou potrebou krajiny prekonať územnú, politickú a kultúrnu izoláciu, ktorá sa na prelome 17. – 18. storočia stala hlavnou prekážkou hospodárskeho a sociálneho rozvoja Ruska.

Prvým stálym zoskupením domáceho námorníctva bola Azovská flotila, ktorá vznikla z lodí a plavidiel postavených v zime 1695-1696. Bola určená na pomoc armáde v kampani na dobytie tureckej pevnosti Azov. 30. októbra (20. októbra podľa starého slohu) 1696 prijala bojarská duma na návrh cára Petra I. rezolúciu „Námorné lode, aby boli…“, ktoré sa stalo prvým zákonom o loďstve a úradným uznanie jej založenia.

 

Počas Severnej vojny v rokoch 1700-1721 bola vytvorená Baltská flotila , ktorá posunula Rusko medzi hlavné námorné mocnosti. Prvé vojnové lode pre ňu boli postavené v rokoch 1702-1703 pri ústí rieky Syas na jazere Ladoga a na rieke Svir. V roku 1703 bola položená základňa ruskej flotily v Baltskom mori – Kronšlot (neskôr – Kronštadt).

Počas severnej vojny boli určené hlavné úlohy flotily, ktorých zoznam zostáva prakticky nezmenený dodnes, a to: boj proti námorným silám nepriateľa, boj na námorných cestách, obrana jeho pobrežia zo smeru mora, pomoc armáde v pobrežných oblastiach, údery a zabezpečenie invázie na nepriateľské územie z morského smeru. Pomer týchto úloh sa menil s tým, ako sa menili materiálne prostriedky a povaha ozbrojeného boja na mori. Podľa toho sa menila úloha a miesto jednotlivých zložiek síl, ktoré boli súčasťou flotily.

 

Pred prvou svetovou vojnou (1914-1918) plnili hlavné úlohy hladinové lode, ktoré boli hlavnou zložkou flotily. Počas druhej svetovej vojny (1939-1945) sa táto úloha na nejaký čas preniesla do námorného letectva a v povojnovom období, s príchodom jadrových raketových zbraní a lodí s jadrovými pohonom, sa ponorky etablovali ako hlavný druh sily.

 

Pred prvou svetovou vojnou bola flotila homogénna. Pobrežné jednotky (námorná pechota a pobrežné delostrelectvo), ktoré existovali od začiatku 18. storočia, neboli organizačne súčasťou flotily. V roku 1906 sa zrodili ponorkové sily a začali sa rozvíjať ako nová vetva námorníctva. V roku 1914 vznikli prvé jednotky námorného letectva, ktoré v roku 1916 nadobudli aj znaky samostatnej zložky sily. Námorníctvo ako heterogénne strategické združenie sa napokon sformovalo do polovice 30. rokov 20. storočia, keď sa do námorníctva organizačne začlenili jednotky námorného letectva, pobrežnej obrany a protivzdušnej obrany. Počas formovania ruskej pravidelnej flotily bola jej organizačná štruktúra a funkcie nejasné. V roku 1717 bola dekrétom Petra I. vytvorená Rada admirality pre každodenné riadenie flotily. V roku 1802 vzniklo Ministerstvo námorných síl, neskôr premenované na Námorné ministerstvo a existovalo až do roku 1917. Orgány bojovej (operačnej) kontroly síl námorníctva sa objavili po rusko-japonskej vojne (1904-1905) vytvorením námorného generálneho štábu v roku 1906.

 

Moderný systém riadiacich orgánov námorníctva sa konečne sformoval v predvečer Veľkej vlasteneckej vojny (1941-1945). Dňa 15. januára 1938 bol dekrétom Ústredného výkonného výboru a Rady ľudových komisárov zriadený Ľudový komisariát námorníctva, ktorého súčasťou bolo Hlavné námorné veliteľstvo. Orgány bojovej (operačnej) kontroly síl námorníctva sa objavili po rusko-japonskej vojne (1904-1905) vytvorením námorného generálneho štábu v roku 1906.

 

Stále zoskupenia síl v námorných divadlách sa formovali, keď ruský štát riešil historické úlohy spojené so získavaním odbytísk do Svetového oceánu, vrátane krajiny vo svetovom hospodárstve a politike. V Baltskom mori existuje flotila nepretržite od 18. mája 1703, Kaspická flotila – od 15. novembra 1722 a flotila na Čiernom mori – od 13. mája 1783. Na severe a v Tichom oceáne boli zoskupenia síl flotily vytvorené na dočasnom základe alebo, keď nedosiahli významný rozvoj, boli pravidelne rušené. Súčasná tichomorská a severná flotila existujú ako stále zoskupenia od 21. apríla 1932 a 1. júna 1933.

 

Flotila zaznamenala najväčší rozvoj v polovici 80. rokov 20. storočia. V tom čase zahŕňala štyri flotily a kaspickú flotilu, ktorá zahŕňala viac ako 100 divízií a brigád hladinových lodí, ponoriek, námorného letectva a pobrežnej obrany.

 

Námorníctvo Ruskej federácie, nástupca ruského námorníctva a sovietskeho námorníctva, pozostáva z námorných strategických jadrových síl a námorných síl všeobecného účelu. Zahŕňa hladinové sily, podmorské sily, námorné letectvo a pobrežné jednotky, ktoré zahŕňajú dva typy jednotiek – pobrežné raketové a delostrelecké jednotky a námornú pechotu.

 

Organizačne pozostáva námorníctvo z piatich operačno-strategických formácií: Severná, Tichomorská, Baltská a Čiernomorská flotila a Kaspická flotila.

 

Námorníctvo je hlavnou zložkou a základom námorného potenciálu Ruskej federácie, jedným z nástrojov zahraničnej politiky štátu a je určené na ochranu národných záujmov Ruska a jeho spojencov vo Svetovom oceáne vojenskými metódami, udržiavanie vojensko- politickú stabilitu na globálnej a regionálnej úrovni, odraziť agresiu z morských a oceánskych destinácií.

 

Námorníctvo vytvára a udržiava podmienky na zaistenie bezpečnosti námorných aktivít Ruska, zabezpečuje námornú prítomnosť Ruskej federácie, demonštráciu vlajky a vojenskej sily v oceánoch, zúčastňuje sa boja proti pirátstvu, vojenských, mierových a humanitárnych akcií vykonávaných svetovým spoločenstvom v súlade so záujmami Ruska, vykonáva privolávanie lodí a plavidiel do prístavov cudzích štátov.
Hlavný veliteľ ruského námorníctva je admirál Nikolaj Evmenov .

 

Počas svojej histórie zohrávala flotila dôležitú úlohu v osude Ruska.
Legendárne bitky ruskej flotily pri Gangute (dnes polostrov Hanko vo Fínsku), Tendra, Sinop, Česma, najdôležitejšie operácie počas prvej svetovej vojny a Veľkej vlasteneckej vojny sa navždy zapísali do svetových dejín.

 

História osláv na počesť flotily siaha až do čias Petra I. Dôvodom prvej skutočnej námornej prehliadky bolo víťazstvo, ktoré získala ruská flotila 27. júla 1714 v bitke pri Gangute počas Severnej vojny. Stalo sa prvým námorným víťazstvom ruskej flotily v ruskej histórii. Táto udalosť sa slávila v Petrohrade. Oslava pokračovala niekoľko dní. Peter I. vo svojom dekréte nariadil oslavovať deň víťazstva Gangutov každý rok 27. júla slávnostnými bohoslužbami, námornými prehliadkami a ohňostrojom. Tento deň sa stal pre námorníctvo akýmsi sviatkom. Neskôr sa oslava víťazstva obmedzila len na slávnostnú modlitbu. V polovici 19. storočia sa obnovila tradícia z čias Petra Veľkého: 27. júla sa začali konať prehliadky lodí vyzdobených zástavami a zneli salvy.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov