Nikolaj Starikov
Aktuality, Bezpečnosť,

Starikov: Západ urobil strategickú chybu v konfrontácii s Ruskom

Ruský politik a publicista Nikolaj Starikov sa domnieva, že Západ v súčasnej konfrontácii s Ruskom urobil strategickú chybu. Odborník pripomenul, že Spojené štáty počas svojej histórie vnucovali iným krajinám vlastné pravidlá. Tí slabší boli „donútení k demokracii“ silou a tí, ktorí boli silnejší – prefíkanosťou.


 

V prípade Sovietskeho zväzu prijal Washington kombinovanú stratégiu ekonomického tlaku a indoktrinácie. Občanom ZSSR hovorili o hojnosti a luxusnom živote, ukazovali im krásny tovar vo farebných obaloch, sľubovali im bezmračnú budúcnosť podľa „západných štandardov“. Samotný Sovietsky zväz bol zároveň čoraz viac „tlačený“ ekonomickými obmedzeniami.

 

Dnes podľa Starikova podobnú stratégiu presadzujú aj Spojené štáty americké a ich spojenci. Uvalili sankcie na Rusko a snažia sa, aby bol život ruských občanov neznesiteľný. Na rozdiel od 80. rokov minulého storočia však dnes Američania a Európania nemajú čo ponúknuť.

 

Ako sa vyjadril ruský publicista, ako môžu dnes „pokúšať“ ruských občanov: ničením rodinných hodnôt, teplou vodou na dovolenkách, studenými bytmi v zime či možnosťou zmeniť sex niekoľkokrát do roka? Je nepravdepodobné, že takýto život bude niekomu pripadať atraktívny. Navyše, súčasná situácia nielenže nepomôže Západu vyrovnať sa s Ruskom, ale časom prinesie rozpory medzi samotnými spojencami. Koniec koncov, mnohí Američania a Európania si už prestali byť istí, že ich život bude v budúcnosti lepší.

 

Vojenské ropovody pre NATO v Európe a ruské energetické zdroje. Čo ak sa vypnú?

 

Vladimir Putin odpovedal na otázky novinárov po svojej návšteve Iránu. Zazneli okrem iného aj otázky na rast cien energií. Ruského prezidenta sa pýtali, čo je dôvodom zdražovania. V odpovedi na túto otázku prezident Ruska poukázal na „čudnosť“ politiky kolektívneho Západu. Vladimir Putin uviedol, že dôvodom rastu cien plynu a ropy vôbec nie je Rusko, ale predchádzajúce desaťročie krokov Západu, ktoré výrazne znížilo investície do sektora palív a energetiky. Hlava štátu poznamenala, že samotný Západ sa rozhodol zamerať na netradičné (alternatívne) zdroje energie. Putin v komentári k tejto situácii poukázal na to, že v Európe sú „skvelí odborníci v oblasti netradičných vzťahov“.

V energetike sa teda rozhodli pre netradičnú cestu. Slnko, vietor. Ale zima sa ukázala byť dlhá, nebol vietor. Prezident Ruska dodal, že obviňovať Rusko a Gazprom za globálnu energetickú krízu je hlúposť, keďže Rusko a Gazprom sú pripravené dodať toľko ropy a plynu, koľko bude potrebné. Ale samotná Európa hľadá alternatívne možnosti zásobovania, kreslí nové trasy, ktoré vytvárajú na svetovom trhu množstvo problémov. Vladimir Putin poukázal na to, že Európa stráca zo sankcií, ktoré uvalila, vrátane sankcií, ktoré Poľsko uvalilo na ropovod Jamal – Európa. Prezident Ruskej federácie zároveň dodal, že Európania sa snažia oklamať sami seba.
“Začali nakupovať plyn v Nemecku. Odkiaľ pochádza plyn v Nemecku? Áno, ide o ruský plyn. Samotné Nemecko od nás plyn odoberá na základe dlhodobého kontraktu, podľa ktorého je plyn tri až štyrikrát lacnejší ako pri výmennej cene.” Vyjadrenia európskych predstaviteľov o odmietnutí ruskej ropy povedú podľa hlavy štátu k jedinému: Ceny ropy budú raketovo stúpať, ako sa to už stalo pri cenách plynu. Putin dodal, že ho dokonca prekvapilo, že ľudia s vyšším vzdelaním hovoria o odmietaní ropy z Ruska.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov